ΕΡΕΥΝΑ: Ο θάνατος ενός στενού σου φίλου έχει αντίκτυπο στην υγεία σου

Είτε έχεις βιώσει, είτε όχι τo θάνατο ενός στενού σου φίλου θα συμφωνήσεις πως είναι μια δύσκολη και συνάμα τραγική εμπειρία για όποιον τη βιώνει. Τι γίνεται, όμως, όταν ένα τέτοιο θλιβερό περιστατικό δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεση αλλά έχει πολύ μεγαλύτερες, αρνητικές επιπτώσεις;

Kακά νέα έχουν για όλους εμάς οι ερευνητές, σύμφωνα με τους οποίους, ο θάνατος ενός καλού φίλου μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία και ευεξία που νιώθει κανείς για μέχρι και τέσσερα χρόνια. Η εν λόγω έρευνα με τίτλο «Θάνατος ενός στενού φίλου: Βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην σωματική, ψυχολογική και κοινωνική ευημερία», διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Stirling και το Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο και πρόκειται να δημοσιευθεί από το επιστημονικό περιοδικό Plos One.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα αποτελέσματα είναι εντονότερα σε γυναίκες παρά σε άνδρες. Ειδικότερα, οι ειδικοί συγκέντρωσαν δεδομένα από 26.515 άτομα μέσα σε 14 χρόνια και βρήκαν μια σειρά από αρνητικές συνέπειες για όσους είχε πεθάνει ένας στενός φίλος τους. Τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο ενός φίλου, βρέθηκαν σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα στους ανθρώπους αυτούς  τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Ο Δρ Liz Forbat, από το Πανεπιστήμιο Stirling, δήλωσε: “Πολλές από τις προηγούμενες έρευνες για τη θλίψη και το πένθος έχουν επικεντρωθεί στον θάνατο ενός κοντινού συγγενή, συχνά ενός συζύγου. «Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν ένας σύντροφος, παιδί ή γονέας πεθάνει, το άτομο που έχει υφίσταται την απώλεια είναι πιθανό να θρηνήσει και να αισθανθεί χειρότερα για κάποιο καιρό.

“Ο αντίκτυπος, όμως, του θανάτου ενός φίλου, τον οποίο οι περισσότεροι από εμάς θα ζήσουμε, δεν έχει την ίδια αίσθηση σοβαρότητας. “Υπάρχουν έντονες επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων των οποίων είχε πεθάνει ένας φίλος τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, όμως οι εργοδότες, οι παθολόγοι και η κοινότητα δεν επικεντρώνονται στην παροχή στήριξης σε αυτήν την περίπτωση”. Ψυχική υγεία Οι γυναίκες που έζησαν το θάνατο ενός στενού φίλου, υπέστησαν μεγαλύτερη επιδείνωση στην ψυχική τους υγεία και ευεξία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο Δρ Φόμπατ πρόσθεσε: «Ο θάνατος ενός φίλου είναι μια μορφή θλίψης που δεν ελήφθη τόσο σοβαρά. “Η έρευνα αυτή αποδεικνύει ότι ο θάνατος ενός φίλου έχει σημασία και, ως παγκόσμια ανθρώπινη εμπειρία, τα ευρήματα δυστυχώς εφαρμόζονται διεθνώς. Όλα τα παραπάνω, καθιστούν σαφές ότι υπάρχει ανάγκη να διασφαλιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες πρόθεση για βοήθεια στους ανθρώπους που έχασαν κάποιον φίλο. Θα γίνει άραγε ποτέ αυτό πράξη;

Πηγή: BBC