Έρευνα : Ο κορωνοϊός δεν κολλάει ξανά στις μαϊμούδες που έχουν ήδη μολυνθεί

Τις τελευταίες βδομάδες «βομβαρδιζόμαστε» με άσχημα νέα σχετικά με τον κορωνοϊό, ήρθε η στιγμή και για κάτι θετικό.

Μετά τις αναφορές ότι ορισμένοι ασθενείς που είχαν αναρρώσει από τη νόσο διαγνώστηκαν για δεύτερη θετικοί στο νέο κορωνοϊό στην Ιαπωνία και την Κίνα, ερευνητές προσπάθησαν να μολύνουν τέσσερις ενήλικες πιθήκους του γένους «μακάκος ρήσος ή μακάκος ο μουλάττος» – που παράγουν αντισώματα κατά του νέου κορωνοϊού συγκρίσιμα με εκείνα των ανθρώπων – και τους άφησαν να αναρρώσουν.

Επί τέσσερις εβδομάδες οι Κινέζοι επιστήμονες με επικεφαλής τον Λινλίν Μπάο της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών παρακολούθησαν τους πιθήκους αυτούς, καταγράφοντας μεταξύ άλλων τη θερμοκρασία και το βάρος, αλλά και το ϊικό τους φορτίο.

Παρατήρησαν δραστική αλλαγή στο βάρος και την όρεξη των πειραματόζωων, που έχασαν από τουλάχιστον 200 γραμμάρια και ανάσαιναν βαριά. Μετά από 28 μέρες οι πίθηκοι επανεκτέθηκαν στον κορωνοϊό με την ίδια δόση όπως και στην αρχική τους μόλυνση, και μολονότι παρουσίασαν αύξηση της θερμοκρασίας, τα δείγματα που ελήφθησαν απ’ αυτούς βγήκαν αρνητικά.

Όπως επισημαίνουν οι Κινέζοι ερευνητές «τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η αρχική μόλυνση με τον SARS-CoV-2 θα μπορούσε να προστατεύσει από τις επακόλουθες εκθέσεις, οι οποίες έχουν αναφορά στην πρόγνωση της νόσου και τις ζωτικές συνέπειες για το σχεδιασμό του εμβολίου. Όπως έδειξε η μελέτη στους πιθήκους, η επαναμόλυνση δεν είναι εφικτή εφόσον οι πίθηκοι παράγουν σε πρώιμο στάδιο μετά την πρωτοπαθή μόλυνση τα αντισώματα που εξουδετερώνουν τον κορωνοϊό. Αντίστοιχα, οι ασθενείς που αναρρώνουν δεν θα είναι μολυσματικοί εφόσον παράξουν επαρκή ποσότητα αντισωμάτων για να αναπτύξουν ανοσία στον SARS-CoV-2.»

 

Η ομάδα των Κινέζων ερευνητών επεσήμανε ότι μια περαιτέρω ανάλυση και διασαφήνιση των διαγνωστικών τεχνικών, των δειγμάτων που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της δοκιμής και η παρακολούθηση των αντισωμάτων του κατώτερου αναπνευστικού συνιστά πολύ βασικό στοιχείο για τη θεραπεία ή την ανάπτυξη εμβολίου για την COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Pin It on Pinterest