Έρευνα: Και τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά ωφελούν την υγεία

Η καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να λειτουργήσει και ως «ασπίδα» απέναντι στις καρδιαγγειακές νόσους, ενώ μειώνει τις πιθανότητες πρόωρης θνησιμότητας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας διεθνούς μελέτης, στο πλαίσιο της οποίας οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για  περισσότερους από 136.000 ανθρώπουςηλικίας 35 έως 70 ετών, σε 21 χώρες, για το χρονικό διάστημα περίπου δέκα ετών.

Περίπου τρεις μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα (ένα ποτήρι γάλα των 244 γραμμαρίων, ένα γιαούρτι ίδιου βάρους, ένα κομμάτι τυρί 15 γραμμαρίων και ένα κουταλάκι βούτυρο πέντε γραμμαρίων) συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας επισημαίνουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ακόμη και όσοι καταναλώνουν τρεις μερίδες γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά ημερησίως αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, ενώ ίσως θα πρέπει να ενθαρρυνθεί στις χώρες εκείνες όπου είναι σχετικά χαμηλή. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μασίντ Ντεγκάν του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ.

Από τους 136.384 ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα, εκείνοι που κατανάλωναν καθημερινά 3,2 μερίδες γαλακτοκομικών κατά μέσο όρο -σε αντίθεση με όσους δεν συμπεριλάμβαναν τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή τους (περίπου το 21%)- είχαν μικρότερη θνησιμότητα από κάθε αιτία (3,4% έναντι 5,6%), μικρότερη θνησιμότητα καρδιαγγειακής αιτιολογίας(0,9% έναντι 1,6%), λιγότερες σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις (3,5% έναντι 4,9%) και λιγότερα εγκεφαλικά (1,2% έναντι 2,9%). Από την άλλη, στις περιπτώσεις όσων κατανάλωναν συχνά γαλακτοκομικά προϊόντα σημειωνόταν οριακή αύξηση των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου (1,9% έναντι 1,6%).

Από τη μελέτη φάνηκε επίσης ότι ακόμα και τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά εξασφαλίζουν οφέλη για την υγεία. Συγκεκριμένα,  η υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά (σχεδόν τρεις μερίδες ημερησίως) σχετιζόταν -σε σύγκριση με τις περιπτώσεις εκείνων που κατανάλωναν μέχρι μισή μερίδα τη μέρα- με χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα (3,3% έναντι 4,4%) και λιγότερα σοβαρά περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου (3,7% έναντι 5%).

Αναλυτικότερα, ο συνδυασμός κατανάλωσης γάλατος και γιαουρτιού φάνηκε να εξασφαλίζει περισσότερα οφέλη στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, σε σχέση με τον διατροφικό συνδυασμό τυριούβουτύρου.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες,  το γιατί τα γαλακτοκομικά προϊόντα σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα καρδιαγγειακού κινδύνου είναι κάτι που χρειάζεται να μελετηθεί σε βάθος. Σε κάθε περίπτωση, ορισμένα κορεσμένα λίπη μπορεί να είναι ωφέλιμα για την καρδιαγγειακή υγεία τονίζουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι μερικά γαλακτοκομικά περιέχουν άλλα ωφέλιμα συστατικά (αμινοξέα, ακόρεστα λίπη, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, προβιοτικά κλπ.).

Η κατανάλωση κάθε είδους γαλακτοκομικών είναι υψηλότερη στην Ευρώπηκαι στις ΗΠΑ (κατά μέσο όρο 368 γραμμάρια τη μέρα ή πάνω από τέσσερις μερίδες), ενώ είναι χαμηλότερη στην Αφρική (91 γραμμάρια/μέρα) και στη νοτιοανατολική Ασία (μόνο 37 γραμμάρια/μέρα).

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της νέας έρευνας πάντως, οι ερευνητές επισημαίνουν πως το «μυστικό» της καλής υγείας συνίσταται στην ισορροπημένη διατροφή, χωρίς υπερβολές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Pin It on Pinterest