Ερευνητές ανακάλυψαν το μοριακό «κουμπί» επαναφοράς του εσωτερικού ρολογιού
Οι δυσάρεστες επιπτώσεις που συνοδεύουν το τζετ λαγκ μετά από ένα πολύωρο ταξίδι μπορεί σύντομα να ανήκουν στο παρελθόν.
Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ένα «μοριακό διακόπτη» για το εσωτερικό ρολόι του ανθρώπινου οργανισμού.
Τα ευρήματά τους ενδέχεται να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης θεραπειών για μια σειρά διαταραχών του ύπνου και άλλες συμπεριφορικές, γνωστικές και μεταβολικές ανωμαλίες, οι οποίες μπορεί να συνδέονται με το τζετ λαγκ, την εργασία σε νυχτερινές βάρδιες και την έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς επίσης και με νευροψυχιατρικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη και ο αυτισμός.
Σε μια εργασία, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience, οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια McGill και Concordia στο Μόντρεαλ του Καναδά, αναφέρουν ότι το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού μπορεί να «επαναπρογραμματιστεί», όταν μια φωσφορική ομάδα συνδυαστεί με μια πρωτεΐνη «κλειδί» στον εγκέφαλο.
Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως φωσφορυλίωση, ενεργοποιείται με το φως.
Το φως διεγείρει τη σύνθεση συγκεκριμένων πρωτεϊνών (Period proteins), οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην επαναφορά του εσωτερικού ρολογιού, συγχρονίζοντάς το με τους καθημερινούς περιβαλλοντικούς κύκλους.
«Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που αποκαλύπτει ένα μηχανισμό, ο οποίος εξηγεί πώς το φως ρυθμίζει τη σύνθεση των πρωτεϊνών στον εγκέφαλο και πώς αυτό επηρεάζει τη λειτουργία του κιρκαδικού ρολογιού» εξήγησε ο καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας του πανεπιστημίου McGill, Nahum Sonenberg.
Ο Shimon Amir, καθηγητής στο τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Concordia, δήλωσε από την πλευρά του, ότι η έρευνα αυτή ανοίγει νέους δρόμους για τη στόχευση του προβλήματος στην «πηγή» του.