Άλλη μία “έρευνα” που καλλιεργεί τον πανικό για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα – Τι λέει γνωστός καρδιολόγος

Τις τελευταίες ημέρες αρκετά μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν τα ‘’αποτελέσματα’’ μιας ανυπόστατης ‘’έρευνας’’ από το Χόνγκ Κονγκ.

Άμεση ήταν η απάντηση του καρδιολόγου ερευνητή στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Αθηνών, Κωνσταντίνου Φαρσαλινού:

Τις τελευταίες ημέρες έλαβα ένα μεγάλο αριθμό μηνυμάτων για μια νέα τρομακτική ιστορία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προερχόμενη από το Χονγκ Κονγκ. Η ιστορία υποστηρίζει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι «ένα εκατομμύριο φορές” πιο επιβλαβή από τον εξωτερικό αέρα. Μου κίνησε την περιέργεια να δω τι είδους ιστορία ήταν αυτή, και για άλλη μια φορά σοκαρίστηκα. Όχι μόνο πρόκειται για ακόμα μία ιστορία που απέχει πολύ από την αλήθεια, αλλά, αν η δήλωση του βοηθού καθηγητή της βιολογίας έχει αναφερθεί με ακρίβεια, είναι μια πλήρης ντροπή για τον επιστήμονα, το Τμήμα και το Πανεπιστήμιο.

Χωρίς καμία δημοσίευση στοιχείων και με μηδενική αναφορά σχετικά με τη μεθοδολογία και τα δείγματα που ελέγχθηκαν, οι επιστήμονες από το Baptist University του Χονγκ Κονγκ, δήλωσαν ότι εξετάστηκαν 13 τύποι ηλεκτρονικών τσιγάρων που διατίθενται στην τοπική αγορά και βρήκαν τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH) σε επίπεδα μεταξύ 2,9 και 504,5 ng ανά mL (ng / mL). Προσπαθώντας να συγκρίνει τα αποτελέσματα αυτά με τα επίπεδα του εξωτερικού αέρα, η Δρ. Chung Shan-Shan, επίκουρη καθηγήτρια  στο τμήμα βιολογίας του πανεπιστημίου δήλωσε: “[Το επίπεδο των PAH] στα ηλ. τσιγάρα είναι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο φορές αυξημένο από τον αέρα στο Χονγκ Κονγκ”. Αλλά πώς ακριβώς γίνεται αυτή η σύγκριση;

Πρώτα απ ‘όλα, ο ορισμός του PAHs είναι: «μια τάξη των περιβαλλοντικών ρύπων που δημιουργούνται κυρίως από ατελή καύση διαφόρων οργανικών υλικών, συμπεριλαμβανομένων του καπνού». Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει πλήρης ή ατελής καύση οποιουδήποτε υλικού στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, γι ‘αυτό πραγματικά αμφιβάλλω αν τα ευρήματά τους είναι έγκυρα. Φυσικά, δεν αναφέρεται καμία άλλη λεπτομέρεια και δεν υπάρχει καμία δημοσιευμένη μελέτη καθώς και καμία μεθοδολογία. Πρόκειται μόνο περί μιας ιστορίας για τα μέσα ενημέρωσης. Από εκεί και πέρα, έκανα μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο για να βρω τα επίπεδα των PAH στον εξωτερικό αέρα του Χονγκ Κονγκ. Βρήκα μια καταγραφή από το 1998, στην οποία τα επίπεδα PAH είναι έως 48 ng / m3 (κυβικό μέτρο = 1.000.000 (εκατομμύρια) mL). Έτσι, τα επίπεδα στο εξωτερικό αέρα είναι 48 ng ανά 1.000.000 mL. Προφανώς ο επιστήμονας που αναφέρετε στην ιστορία που προβλήθηκε στα μέσα ενημέρωσης σύγκρινε mLS αέρα με mLs υγρών αναπλήρωσης! Αυτό δεν είναι παραπληροφόρηση, δεν είναι εσφαλμένη ερμηνεία και ούτε μαθηματικό λάθος. Είναι απλά και εξωφρενικά γελοίο

Ο μέσος όγκος του αέρα που αναπνέουν καθημερινά οι άνθρωποι είναι 20m3 (= 20.000.000 mLs). Σε αντίθεση με αυτό, ένας μέσος ατμιστής καταναλώνει 3 mLs υγρού αναπλήρωσης (σύμφωνα με την έρευνά μας). Έτσι, τα επίπεδα της έκθεσης στον εξωτερικό αέρα του Χονγκ Κονγκ θα οδηγήσουν σε συνολική ημερήσια έκθεση των 960 ng. Τα επίπεδα έκθεσης από τα υγρά αναπλήρωσης (όπως δοκιμάστηκαν από το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και υποθέτοντας ότι είναι σωστά) είναι από 9 έως 1.500 ng. Αυτό είναι από 99% λιγότερο έως και 50% περισσότερο από την έκθεση στον εξωτερικό αέρα (ή, για να το εκφράσουμε διαφορετικά, από 100 φορές λιγότερο έως μισή φορά περισσότερο). Έτσι, η δήλωση “1.000.000 φορές υψηλότερα επίπεδα” είναι εντελώς εσφαλμένη.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι (και πρέπει να χρησιμοποιούνται) ως υποκατάστατα του καπνίσματος. Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι μέτρησαν τα επίπεδα των PAH στα κανονικά τσιγάρα και βρέθηκε 5.6 – 6.3 ng / mL. Κατ ‘αρχάς, τα συμβατικά τσιγάρα είναι στερεά, δεν υγρά ή αέρια. Έτσι, δεν υπάρχει mL συμβατικών τσιγάρων και θα έπρεπε να αναφέρουν το βάρος του καπνού. Αλλά εδώ είναι η παγίδα: ο καπνός του τσιγάρου είναι γνωστό ότι περιέχει περίπου 1,6 ug PAH ανά τσιγάρο (δηλαδή, 1600 ng / τσιγάρο). Για τη μέτρηση αυτή, καπνίζουμε το τσιγάρο σύμφωνα με το πρότυπο ISO (1 τζούρα από 35 ml κάθε 60 δευτερόλεπτα). Σε 10 τζούρες (συνηθισμένος αριθμός εισπνοών για να καπνίσεις 1 τσιγάρο), λαμβάνετε περίπου 350 ml καπνού. Έτσι, αν εκφράσετε τα επίπεδο των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων σε mL ανά τζούρα, λαμβάνετε: 1600/350 = 4,5 ng / mL. Στην πραγματικότητα, βρήκαν λίγο περισσότερο (περίπου 2200 ng / τσιγάρο), αλλά αρκετά κοντά. Αλλά πώς μπορείτε να συγκρίνετε mL εισπνεόμενου καπνού με mL υγρού αναπλήρωσης; Είναι απλά ένα αστείο. Η αλήθεια είναι ότι 1 συμβατικό τσιγάρο περιέχει κατά πολύ περισσότερους PAHs από αυτούς που ανέφεραν ότι βρήκαν σε 1 ml υγρού (το οποίο είναι 1/3 της ημερήσιας κατανάλωσης).

Υπάρχουν μόνο δύο πιθανότητες: είτε οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα για το τι πραγματεύονται, είτε εσκεμμένα παραπληροφορούν το κοινό και τις ρυθμιστικές αρχές. Ακόμα χειρότερα, δημιουργούν πανικό στους ατμιστές (η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι πρώην καπνιστές), με τον κίνδυνο να τους στρέψουν ξανά πίσω στο κάπνισμα. Αυτή είναι μια τυπική περίπτωση βαρείας παραπληροφόρησης και εξαιρετικά κακής επιστήμης. Κυριολεκτικά, ντροπή για τη δημόσια υγεία … Οι δημοσιογράφοι αυτής της «μελέτης» (όχι οι συγγραφείς, επειδή δεν υπάρχει δημοσιευμένη μελέτη) θα πρέπει να ζητήσουν άμεσα συγγνώμη στο κοινό για τη δημιουργία αυτής της ιστορίας από το πουθενά.

Η NOBACCO καλεί όλους τους ατμιστές να διασταυρώνουν όλα όσα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και να μην εμπιστεύονται κατευθυνόμενες και εντελώς ανυπόστατες δημοσιεύσεις που μόνο στόχο έχουν να καλλιεργήσουν σκοπίμως πανικό για ένα προϊόν που έχει έρθει για να βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων!

Με αφορμή την ανακύκλωση των τελευταίων δημοσιευμάτων αναφορικά με την “έρευνα” από το Χονγκ Κονγκ , η NOBACCO ξεκινάει το “Παρατηρητήριο του Πινόκιο”. Το “Παρατηρητήριο του Πινόκιο” θα αποτελέσει ενότητα του site της NOBACCO με σκοπό την υπεύθυνη ενημέρωση των καταναλωτών της για τους μύθους και τον πανικό που σκοπίμως καλλιεργείται για το ηλεκτρονικό τσιγάρο – ένα προϊόν που έχει έρθει για να βελτιώσει τις ζωές εκατομμύρια ανθρώπων. ‘’Μπαίνοντας’’ κάποιος στην ενότητα αυτή θα μπορεί να έχει άμεση και έγκυρη πληροφόρηση για τις επιστημονικές τοποθετήσεις και απαντήσεις σε ό,τι αφορά ανυπόστατα δημοσιεύματα που ως στόχο έχουν την υπεράσπιση ορατών και αοράτων συμφερόντων.

Pin It on Pinterest