Το κάπνισμα, η κακή διατροφή, το ποτό, είναι από τους παράγοντες που σίγουρα βλάπτουν την υγεία μας. Όμως, μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε πώς ο συνδυασμός μιας σειράς αρνητικών παραγόντων θα μπορούσε, όχι μόνο, να κάνει κακό στην υγεία μας, αλλά, να οδηγήσει και σε πρόωρο θάνατο.
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία διενήργησαν σχετική έρευνα σε βάθος εξαετίας με την συμμετοχή περισσότερων από 230.000 ατόμων, με ηλικία 45 ετών και άνω, των οποίων μελέτησαν τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής.
Οι έξι παράγοντες των οποίων ο συνδυασμός, όχι απαραίτητα όλων μαζί, αλλά, τουλάχιστον δύο εξ αυτών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο είναι: Το κάπνισμα, το αλκοόλ, η διατροφική συμπεριφορά, η σωματική δραστηριότητα, η καθιστική συμπεριφορά και ο ύπνος.
Σύμφωνα με τους Αυστραλούς επιστήμονες το κάπνισμα είναι ο πιο επικίνδυνος παράγοντας προώρου θανάτου, αλλά κάποιος που πίνει 14 αλκοολούχα ποτά κάθε εβδομάδα δεν κινδυνεύει με πρόωρο θάνατο, ενώ, αν παράλληλα, καπνίζει, τότε, αυξάνονται οι πιθανότητες να πεθάνει πρόωρα. Σύμφωνα με τους Αυστραλούς ερευνητές το κάπνισμα σε συνδυασμό με την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ τριπλασιάζουν τις πιθανότητες για πρόωρο θάνατο.
Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν κάποιος συνδυάσει καθιστική ζωή επτά ώρες την ημέρα με ύπνο εννέα ώρες την ημέρα αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου, ενώ και οι λίγες ώρες ύπνου συνδέονται με την πρόωρη θνησιμότητα.
Οι ερευνητές της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό PLOS Medicine αυτή την εβδομάδα, υποστήριξαν ότι η παρατεταμένη καθιστική ζωή και η ανθυγιεινή διάρκεια ύπνου, θα μπορούσαν να προστεθούν σε δείκτες και συνδυασμούς ανθυγιεινής ζωής και να συντελέσουν σε πρόωρο θάνατο. Οι ίδιοι συμπλήρωσαν ότι οι ανθυγιεινές συνήθειες βρίσκονται πίσω από το ένα τρίτο των πρόωρων θανάτων και συμπλήρωσαν ότι η μελέτη από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ επιβεβαιώνει την σπουδαιότητα του υγιεινού τρόπου ζωής.