Έρευνα: Απειλή για την υγεία βρεφών και ηλικιωμένων η ατμοσφαιρική ρύπανση

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF, περίπου 17 εκατομμύρια μωρά σε ολόκληρο τον κόσμο ζουν σε περιοχές στις οποίες η ατμοσφαιρική ρύπανσηξεπερνάει κατά έξι φορές τα επιτρεπόμενα όρια. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνον για τους πνεύμονές των μωρών, αλλά και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Τα περισσότερα από τα μωρά που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (πάνω από 12 εκατομμύρια) ζουν στη Νότια ΑσίαΜε τη χρήση δορυφορικών εικόνων, η οργάνωση που εργάζεται για τα δικαιώματα και την αξιοπρεπέστερη διαβίωση των παιδιών του κόσμου, δείχνει τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο διευθυντής της UNICEF Άντονι Λέικ, ανέφερε σχετικά: «Οι ρύποι δεν βλάπτουν μόνον τους πνεύμονες των βρεφών, που βρίσκονται σε ανάπτυξη, μπορούν να βλάψουν μόνιμα τους εγκεφάλους τους που βρίσκονται επίσης σε ανάπτυξη και ως εκ τούτου το μέλλον τους».

Ο κίνδυνος για την υγεία των βρεφών αυξάνεται όσο επιδεινώνεται η ρύπανση, επισημαίνουν οι ειδικοί της οργάνωσης, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι, η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται στενά με το άσθμα, την πνευμονία, την βρογχίτιδα και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Ο Νίκολας Ρις της UNICEF, συντάκτης της σχετικής έκθεσης για την ατμοσφαιρική ρύπανση διευκρίνισε ότι υπάρχει «οπωσδήποτε λόγος ανησυχίας»…«Η ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την ικανότητά του μάθησης και την ανάπτυξή του και για να μπορεί να κάνει οτιδήποτε φιλοδοξεί και θέλει στη ζωή του», πρόσθεσε.

Ειδικότερα, σύμφωνα και με δύο Βρετανικές μελέτες, η ατμοσφαιρική ρύπανση από την κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους, βλάπτει την υγεία τόσο των ηλικιωμένων όσο και των εμβρύων, δηλαδή των μωρών πριν ακόμα γεννηθούν.

Η πρώτη έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Φαν Τσουνγκ του Imperial College του Λονδίνου, βασίστηκε στη μελέτη στοιχείων για 119 άτομα άνω των 60 ετών (40 με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια-ΧΑΠ, 39 με ισχαιμική νόσο της καρδιάς και 40 υγιείς).

Μια δίωρη βόλτα σε έναν δρόμο του κέντρου της πόλης (όπως η Όξφορντ Στριτ) και η έκθεση στα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ2,5) της αιθάλης, της σκόνης και των εξατμίσεων των οχημάτων, είναι αρκετή για να εκμηδενισθούν τα οφέλη του περπατήματος και γενικότερα της άσκησης. Αυτό ισχύει κυρίως για όσους πάσχουν από αναπνευστικές παθήσεις όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αλλά ακόμη και για ανθρώπους χωρίς διαγνωσμένο καρδιολογικό ή αναπνευστικό πρόβλημα, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Αντίθετα, η μελέτη έδειξε ότι μια δίωρη βόλτα σε ένα μεγάλο χώρο πρασίνουέχει ευεργετικά αποτελέσματα για τη λειτουργία των πνευμόνων και των αρτηριών.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Μιρέιγ Τολεντάνο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College, ανέλυσε στοιχεία για περισσότερες από 540.000 γεννήσεις στο Λονδίνο, λαμβάνοντας υπόψη τον τόπο διαμονής κάθε μητέρας την εποχή που γέννησε, καθώς και το πόσο επιβαρημένη ήταν η περιοχή αυτή από την κυκλοφορία των οχημάτων.

Αν μια έγκυος είχε εκτεθεί σε αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδίως μικροσωματιδίων ΡΜ2,5, είχε πιθανότητα αυξημένη κατά 2% έως 6% να γεννήσει λιποβαρές παιδί (βάρους κάτω των δυόμισι κιλών), αναφέρουν οι επιστήμονες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Pin It on Pinterest