Σε μια κρίσιμη πρωτοβουλία για την ενίσχυση της πυροπροστασίας στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη διάθεση 22 πυροσβεστικών αεροσκαφών και 650 πυροσβεστών από 14 χώρες της Ε.Ε. για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.
Την ανακοίνωση έκανε από την Αθήνα ο Επίτροπος για το Κλίμα, Βόπκε Χούσκτρα, στο πλαίσιο συζητήσεων σχετικά με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα με ορίζοντα το 2030. Ο Επίτροπος επισκέφθηκε τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), συνοδευόμενος από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου, δημάρχους και μέλη εθελοντικών ομάδων.
Στρατηγική ανάπτυξη δυνάμεων
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στρατηγικά σε περιοχές υψηλού κινδύνου σε Γαλλία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Συγκεκριμένα:
- Στην Ελλάδα θα σταλούν 4 μεσαία αμφίβια αεροσκάφη
- Στην Κύπρο, 2 ελαφρά πυροσβεστικά αεροπλάνα
- Στη Γαλλία, 4 αμφίβια αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο
- Σε Ισπανία, Ιταλία και Κροατία, από 2 μεσαία αμφίβια αεροσκάφη
- Στη Σουηδία, 4 ελαφρά αεροσκάφη
- Στην Πορτογαλία, 2 ελαφρά αεροσκάφη
- Στην Τσεχία, 2 ελικόπτερα
- Στη Σλοβακία, 1 ελικόπτερο
Παράλληλα, θα είναι διαθέσιμες 19 ομάδες επίγειας πυρόσβεσης, αποτελούμενες από περίπου 30 πυροσβέστες η κάθε μία, καθώς και μια εξειδικευμένη ομάδα εμπειρογνωμόνων. Όλες οι δυνάμεις θα βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό με τα κράτη-μέλη μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε.
Νέο ευρωπαϊκό κέντρο παρακολούθησης
Στο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Ε.Ε. θα λειτουργήσει ειδική Ομάδα Υποστήριξης Πυρκαγιών σε 24ωρη βάση. Σκοπός της είναι η συνεχής παρακολούθηση των κινδύνων και η επεξεργασία επιστημονικών δεδομένων, ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε κάθε έκτακτη ανάγκη.
«Στόχος μας είναι να περιφρουρήσουμε τα δάση μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Χούσκτρα, υπογραμμίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή εντείνεται και απαιτεί άμεση και συντονισμένη δράση.
Το σχέδιο της Ελλάδας: Πρόληψη και ανθεκτικότητα
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, έκανε ειδική αναφορά στο εθνικό πρόγραμμα “Antinero”, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια συνολική στρατηγική πρόληψης πυρκαγιών που στόχο έχει την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας απέναντι στις φυσικές καταστροφές.
«Μετά τις μεγάλες απώλειες των προηγούμενων ετών, η Ελλάδα υλοποιεί ένα συνεκτικό και φιλόδοξο πρόγραμμα για την προστασία των οικοσυστημάτων της», δήλωσε. «Η πρόληψη είναι μια διαρκής εθνική πρόκληση, και γι’ αυτό απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση και συνεργασία όλων — κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτών και κοινωνίας των πολιτών».
Η κινητοποίηση αυτή έρχεται ως απάντηση στις ολοένα και πιο έντονες και παρατεταμένες πυρκαγιές που πλήττουν την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης και της αύξησης της θερμοκρασίας.
