Έρχεται πλατφόρμα για να δηλώνονται τα θετικά τεστ που κάνουν μόνοι τους οι πολίτες

Δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό στο σπίτι τους θα μπορούν σύντομα να κάνουν όλοι οι πολίτες της Ελλάδας, όπως έγινε γνωστό από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσο. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος Μαρτίου με τη διανομή των ατομικών rapid test, ωστόσο για να γίνει πιο αποδοτική η διαδικασία καταγραφής, θα δημιουργηθεί πλατφόρμα, στην οποία θα δηλώνονται τα κρούσματα που θα προκύπτουν, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Αρχικά και μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στο gov.gr, το οποίο ο κόσμος έχει «αγκαλιάσει», καθώς μέσα σε έναν χρόνο πάνω από 1.100 υπηρεσίες παρέχονται πλέον ψηφιακά. «Το 2020 είχαμε 94 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές από 8,8 εκατ. το 2018, οι οποίες θα γίνονταν στο γκισέ. Δωδεκαπλασιάστηκαν δηλαδή μέσα σε μια διετία», τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η πανδημία έδρασε σαν επιταχυντής. 

Όσον αφορά τα self tests, ο κ. Πιερρακάκης είπε πως «το σύστημα για να δηλώνονται τα κρούσματα από τους πολίτες, θα αλληλεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί. Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει μια πλατφόρμα κυρίως για στατιστικούς λόγους, να υπάρχει μια πρώτη καταγραφή και για να έχει μια εικόνα ο ΕΟΔΥ  για τους πολίτες που έκαναν το τεστ».

Και πρόσθεσε: «Επιπλέον, θα υπάρξει μια πλατφόρμα για να δηλώνονται όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα, εφόσον το επιθυμούν. Δε θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το να πάει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή να καταγραφεί κεντρικά στο μητρώο Covid, αλλά θα είναι χρήσιμο».

Στόχος να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι 60+ και οι ευπαθείς ομάδες μέχρι τέλη Απριλίου

Σε ό,τι αφορά στην πλατφόρμα των ραντεβού για τους εμβολιασμούς, ανέφερε ότι για τις ευπαθείς ομάδες ήταν η πιο περίπλοκη διαδικασία, γιατί για να αναζητήσει το υπουργείο τους πολίτες με σοβαρά χρόνια νοσήματα, έπρεπε με βάση το σύστημα της συνταγογράφησης να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κατηγοριοποιήσεις νοσημάτων και σε συγκεκριμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται.

«Κάθε νόσημα έχει έναν κωδικό. Οι κωδικοί αυτοί είναι περίπου 72.000. Η αρμόδια επιτροπή εμβολιασμού προτεραιοποίησε περίπου 150 κωδικούς. Η πλατφόρμα έχει ανοίξει για 250.000 συμπολίτες μας, πολλοί από αυτούς μπαίνουν και εγγράφονται, πολλοί έχουν λάβει μήνυμα από την άυλη συνταγογράφηση και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι επόμενες κατηγορίες θα είναι με βάση την ηλικία οι 70-74 και οι 65-69 ετών», επισήμανε. 

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι μέχρι τα τέλη Απριλίου όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών, μαζί με τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, να έχουν κάνει έστω μια δόση του εμβολίου. «Αυτός ο στόχος είναι επιτεύξιμος. Έχουμε ήδη πάνω από1,4 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχουν γίνει και κάθε εβδομάδα προσθέτουμε 200.000 ραντεβού», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.   

Σχετικά με τον πενταψήφιο αριθμό 13032 που έχει δημιουργηθεί για τις μετακινήσεις των πολιτών, όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, ανέφερε ότι είναι στη διάθεση της αρμόδιας επιτροπής, δουλεύει ήδη και είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί. «Η ιδέα είναι να μπορεί κανείς να στείλει ένα μήνυμα την ημέρα από τη συσκευή του που θα έχει μια συγκεκριμένη χρονική διάρκεια που θα οριστεί από την επιτροπή», σημείωσε επί του θέματος. 

Για τα SMS που αποστέλλονται στο 13033, ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι δεν είναι ο απόλυτος δείκτης κινητικότητας, καθώς υπάρχουν και οι φόρμες μετακινήσεων, αλλά σε γενικές γραμμές ο αριθμός τους είναι αυξημένος κατά 20% σε σχέση με το περσινό lockdown. 

Pin It on Pinterest