Έρχεται νέα χαλάρωση στα capital controls – Μεγάλη «ανάσα» για τις εμπορικές επιχειρήσεις και αύξηση ορίου αναλήψεων

Μετά τα θετικά stress tests των Τραπεζών αποφασίζεται η σταδιακή απελευθέρωση ορισμένων ακόμη κεφαλαιακών περιορισμών που παραμένουν στα capital controls προκαλώντας μια αισιοδοξία στην αγορά καθώς θα λυθούν τα χέρια σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Κυβέρνηση, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αναπτυξιακό σχέδιο που συζητείται σήμερα Τετάρτη στη Βουλή στα capital control.

Ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και συγκεκριμμένο χρονοδιάγραμμα άρσης αρκετών περιορισμών των capital controls (εντός του καλοκαιριού).

Ηδη η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών έλαβε από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών σχέδιο για επικείμενες αλλαγές και επ’ αυτού αναμένεται να καταθέσει τις παρατηρήσεις και προτάσεις της την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιορισμοί που αναμένεται να αρθούν στα capital controls θα αφορούν πρωτίστως τις εμπορικές επιχειρήσεις που συναλλάσονται με χώρες του εξωτερικού και δευτερευόντως η μηνιαία αύξηση του ορίου ανάληψης χρημάτων από φυσικά πρόσωπα.

Για τις εμπορικές επιχειρήσεις αναμένεται να προταθεί η δυνατότητα τα χρήματα που εισρέουν με εμβάσματα η κάρτα που έχει εκδοθεί από τράπεζα του εξωτερικού (π.χ για μια τουριστική επιχείρηση) και κατατίθενται σε ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να μπορούν οι επιχειρηματίες να προχωρούν σε ανάληψη σε ποσοστό 100%, όπως ισχύει από πέρυσι για τα φυσικά πρόσωπα όταν λαμβάνουν χρήματα μέσω εμβασμάτων από το εξωτερικό ή καταθέτουν χρήματα σε καταθετικούς λογαριασμούς τους,τα οποία πιθανόν είχαν κρυμμένα στο σπίτι τους.

Οσον αφορά την αύξηση του μηνιαίου ορίου ανάληψης χρημάτων αναμένεται να αυξηθεί από τα 2.300 ευρώ σήμερα στα 2.500 ευρώ, καθώς από τις Τράπεζες θεωρείται ότι είναι υπεραρκετό μιας και ο μέσος όρος ανάληψης χρημάτων από τις τράπεζες είναι σήμερα μόλις 800-1.000 ευρώ το μήνα.

Στο πλαίσιο των παραπάνω σχεδιάζεται να ισχύσει και διευκόλυνση για τη μεταφορά της θεματοφυλακής για όσους απέκτησαν ομόλογα η μετοχές μετά τα capital controls.