Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε πρόσφατα από την Ουάσινγκτον ότι η Ελλάδα δημιουργεί την «Ασπίδα του Αχιλλέα», έναν θόλο επτά επιπέδων που θα καλύψει όλη τη χώρα, με στόχο την αντιμετώπιση πυραύλων, αεροσκαφών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σκαφών και υποβρυχίων. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία και της υποθαλάσσιας θωράκισης.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας «Τα Νέα», υπάρχουν δύο ακόμα επίπεδα τα οποία δεν αναφέρθηκαν και τα οποία εντάσσονται στο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, το οποίο περιλαμβάνει και τους θόλους. Στις 4 Μαρτίου, το πρόγραμμα αναμένεται να παρουσιαστεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σε ειδική συνεδρίαση στο «Πεντάγωνο», για λόγους απορρήτου. Τα δύο αυτά επίπεδα αφορούν τον ηλεκτρονικό πόλεμο και το Διάστημα.
Τα σχέδια για τους θόλους αντιβαλλιστικής άμυνας, αντιαεροπορικούς και αντι-drone θόλους, καθώς και για το πυραυλικό τείχος στο Αιγαίο, τα οποία έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά από την εφημερίδα, περιλαμβάνουν νέα οπλικά συστήματα και καινοτόμα ηλεκτρονικά συστήματα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η έμφαση είναι στη θωράκιση από αντιπλοϊκούς πυραύλους και άλλους τύπους πυραύλων, με επάκτιες συστοιχίες.
Ένα θέμα που παραμένει λιγότερο συζητημένο για προφανείς λόγους είναι η ανάπτυξη ανθυποβρυχιακού θόλου. Η Αθήνα προχωρά με σταθερά βήματα στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος, αναγνωρίζοντας τη γρήγορη ανάπτυξη του τουρκικού στόλου υποβρυχίων. Η Τουρκία έχει ήδη εντάξει στο στόλο της το υποβρύχιο «Reis» της κλάσης «Type 214», το οποίο είναι αντίστοιχο με το ελληνικό «Παπανικολής», και προχωρά με τα σχέδιά της για νέα εγχώρια υποβρύχια μέσω του προγράμματος Milden, καθώς και με την ανάπτυξη μη επανδρωμένων υποβρυχίων.
Η ανίχνευση και η αντιμετώπιση των τουρκικών υποβρυχίων αποτελεί μεγάλη πρόκληση για το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο αυτή τη στιγμή χρησιμοποιεί φρεγάτες, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Aegean hawk και Romeo, ενώ αναμένονται και άλλα τέσσερα ελικόπτερα Romeo. Τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3, των οποίων το πρόγραμμα αναβάθμισης καθυστερεί, δεν είναι ακόμα διαθέσιμα.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ωστόσο, δεν εφησυχάζει και στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας του Αιγαίου απέναντι σε πιθανές απειλές από εχθρικά υποβρύχια και μη επανδρωμένα υποβρύχια σκάφη. Η δημιουργία ενός ανθυποβρυχιακού θόλου αποτελεί κεντρικό στόχο της στρατηγικής, με το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) να έχει αναλάβει το συντονισμό του εν λόγω προγράμματος.