Δυο Ροδίτες ερασιτέχνες μετεωρολόγοι, κυνηγοί καιρικών φαινομένων – Συνέντευξη

Εδώ και αρκετό καιρό συνεργαζόμαστε με δυο ανθρώπους που ασχολούνται εντατικά με την ερασιτεχνική μετεωρολογία και την καιρική μελέτη της Ρόδου και της Δωδεκανήσου. Πρόκειται για τον Γιάννη Μανωλά και τον Σταύρο Κεσεδάκη, οι οποίοι ένωσαν την αγάπη τους για την Ρόδο και την φύση και δημιούργησαν μια ομάδα, τον “ΚΥΚΛΩΝΑ” που ασχολείται αποκλειστικά με τα καιρικά φαινόμενα του νησιού. Καθημερινά ανακοινώνουν την πρόγνωση του καιρού για την Ρόδο και αναρτάται στην ομάδα του “ΚΥΚΛΩΝΑΣ Ρόδου” και στο rodosreport. Έχουν ενημερώσει εγκαίρως και ορθά τους πολίτες σε επικείμενες κακοκαιρίες, έχουν τρέξει,  έχουν κυνηγήσει και έχουν καταγράψει τα καιρικά φαινόμενα του νησιού. Στη ομάδα συνδράμει σημαντικά ο Σεραφείμ Χριστοδούλου, ιδιοκτήτης του μετεωρολογικού σταθμούυ Ρόδου. Παρακάτω ακολουθεί  συνέντευξη τους στην Ανδριάνα Κυπραίου.

  •    Ποιος είναι ο Σταύρος Κεσεδάκης/ Γιάννης Μανωλάς και ποια η σχέση του με τα καιρικά φαινόμενα;

Σταύρος: Γεννήθηκα στην Φινλανδία στις 27/5/74 αλλά κατάγομαι από την Ρόδο μας και την Κρήτη. Ζω και εργάζομαι στην Ρόδο. Η σχέση μου πάνω από όλα έχει να κάνει με την αγάπη μου αυτή καθ αυτή για τον καιρό. Ερευνώ επισταμένα τα καιρικά φαινόμενα και ιδιαιτέρως όσα χαρακτηρίζονται ακραία. Καταγράφω όλα τα φαινόμενα σε φωτογραφίες και βίντεο ώστε να υπάρχει πάντα το ανάλογο υλικό, ενώ ταυτόχρονα με συνεχή μελέτη επιδιώκω την βελτίωση των γνώσεων μου όσο αφορά την μετεωρολογία.

Γιάννης: Γεννημένος στις 18/12/1976 στην Ρόδο πιστεύω πως δεν θα μπορούσα να ασχοληθώ με τίποτα άλλο στην ζωή μου εκτός από την φύση και τον καιρό του νησιού. Η Ρόδος είναι ευλογημένος τόπος για μένα και από αυτή την άποψη. Ξεκίναγα τα ταξίδια μου καταγράφοντας τις διαφορές θερμοκρασίες από μικρός. Παρατηρούσα της αναπτύξεις των νεφών και πραγματικά με μάγεψαν.
Εκείνο που εδραίωσε μέσα μου τη θέληση ήταν όταν το 1994 μια από αυτές της αναπτύξεις έδωσαν έναν υδροστρόβιλο ανοιχτά της Μονολίθου. Τότε ήταν που κατάλαβα πως πρέπει να μάθω τα πάντα γι αυτό που είδα. Από τότε μέχρι και σήμερα ασχολούμαι με τον καιρό και την φύση. Αυτή την στιγμή κάνω μαθήματα μετεωρολογίας με Ρώσο μετεωρολόγο. Πριν από αυτά τα μαθήματα είχαν προηγηθεί μαθήματα στο Βερολίνο για 4 μήνες.

  • Θεωρείς ότι η ενασχόληση σου με τα καιρικά φαινόμενα και η ενημέρωση των πολιτών  είναι χόμπι ή προσφορά στην κοινωνία;

 

Σταύρος Κεσεδάκης
Σταύρος Κεσεδάκης

Σταύρος: Η καθαρά προσωπική μου ενασχόληση είναι χόμπι.  Η ενημέρωση των πολιτών είναι σαφώς πρώτα από όλα μεγάλη ευθύνη και μετά προσφορά στην κοινωνία.

Γιάννης: Θεωρώ πως από την στιγμή που ερεύνησα και έμαθα κάποια πράγματα απο την αγάπη μου γι αυτό καλό θα ήταν να προσφέρω και κοινωνικό έργο στον τόπο μου ειδικά τώρα που περνάει δύσκολα.

  •  Συνεργάζεσαι με επίσημους φορείς της Ελλάδας ή του Εξωτερικού; Έχουν δύναμη οι καιρικές αναφορές σας  για εκείνους;

Σταύρος: Με ελληνικούς φορείς όχι καθώς η πρόσβαση σε αυτούς από ερασιτέχνες είναι αδύνατη. Με φορείς στο εξωτερικό ναι καθώς είμαι μέλος του παγκόσμιου οργανισμού μελέτης του φαινομένου των υδροστρόβιλων ως προς την καταγραφή τους και την μελέτη τους.  Με φορείς των ΗΠΑ όσο αφορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και επίσης υποβάλλω αναφορές στα Ευρωπαϊκά όργανα καταγραφής των ακραίων φαινομένων. Σαφώς και έχουν δύναμη καθώς η Ελλάς και η Ρόδος έχουν σημαντική θέση στα καιρικά δρώμενα. Στην Ελλάδα να τονίσω ότι έχω επαφή με τον καθηγητή μετεωρολογίας και ειδικό επί των ακραίων καιρικών φαινομένων κ Μιχάλη Σιούτα ως προς την μελέτη και αναφορά τους. Σημαντική επίσης είναι η επαφή μας με τον μετεωρολόγο της δημόσιας τηλεόρασης τον κ Καλλιανο Ιωάννη.

Γιάννης: Εκτός από της απόψεις που ανταλλάζουμε καθημερινά με παιδιά που ασχολούνται ερασιτεχνικά με τον καιρό σε πόλεις από όλη την Ελλάδα έχω επαφή με γνωστούς μετεωρολόγους και καθηγητές στην χώρα. Εγώ μαθαίνω από αυτούς και εκείνοι μαθαίνουν για την Ρόδο πράγματα που ποτέ δεν φανταζόντουσαν. Τα άρθρα μου και όλες οι αναφορές μου για το νησί ανεβαίνουν μεταφρασμένες στα Ρώσικα σε αρκετά μέσα ενημέρωσης της χώρας αυτής. Επίσης η Γερμανία όπου και ζώ έμαθε πως η Ρόδος εκτός από παραλίες και ήλιο έχει και απίστευτα καιρικά γεγονότα τον χειμώνα. Η Ρόδος είναι δεύτερη αυτή την στιγμή θέση στην Ρωσία σε καιρικές αναφορές μετά την Αμερική.

  • Πιστεύεις ότι οι προγνώσεις καιρού της Ε.Μ.Υ καλύπτουν  τα Δωδεκάνησα; Δύναται να είναι το ίδιο λεπτομερείς με κάποιου που μελετάει εξειδικευμένα για τον τόπο αυτό;

Σταύρος: Νομίζω πως η ΕΜΥ με τα υπάρχοντα μέσα εν μέσω μάλιστα της οικονομικής κρίσης πράττει το καλλίτερο δυνατό. Σαφώς χρειάζονται περισσότερα μέσα αλλά νομίζω ότι είναι παρούσα σε κάθε γωνιά της χώρας μας έτσι και στο νησί μας. Όσο αφορά την εξειδίκευση σαφώς η τοπικότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην πρόγνωση ενός καιρικού γεγονότος αλλά και η ΕΜΥ έχει γνώση αυτών.

Γιάννης: Εγώ δεν μπορώ να κρίνω τον επίσημο μετεωρολογικό φορέα της χώρας μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχει συμβάλει τα μέγιστα ώστε αυτή την στιγμή να μπορούμε εμείς οι ερασιτέχνες να έχουμε ελευθερία να κάνουμε προγνώσεις. Η προσφορά της είναι τεράστια στην χώρα μας όμως επειδή είμαι από τους ανθρώπους που μιλάω ανοιχτά δεν μου άρεσε ποτέ να αναφέρονται τα Δωδεκάνησα και η Ρόδος ως μια γενικότητα.Το κάθε νησί έχει το δικό του μικροκλίμα και την δική του δυναμική. Ως εκ τούτου κρίνω πως χρειάζεται βοήθεια πάνω σε αυτό τον τομέα για να βγαίνει σωστά και συγκεκριμένα το δελτίο πρόγνωσης για όλες της πόλεις της Ελλάδας. Μην ξεχνάτε πως ουδείς ασχολείται με το Καστελόριζο πέρα από εμάς.

  • Μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστοι από τους πολίτες  οι ερασιτεχνικοί μετεωρολογικοί σταθμοί;

Σταύρος: Απολύτως. Καταγράφουν όλα τα στοιχεία και παρέχουν πλήρεις αναφορές. Ειδικά στην Ρόδο έχουμε την τύχη να έχουμε τον σταθμό του φίλου και συνεργάτη κ. Σεραφείμ Χριστοδούλου που είναι από τους κορυφαίους στην Ελλάδα.

Γιάννης: Ναι αρκεί να είναι τοποθετημένοι σε σωστά σημεία και η συντήρηση τους να γίνεται τακτικά.

  •       Μίλησε μας για την συνεργασία σου με τον «Κυκλώνα Ρόδου».

Σταύρος: Με τον Γιάννη πρώτα από όλα μας συνδέει η φιλία. ¨Οσο αφορά τα καιρικά ο ένας συμπληρώνει τον άλλο σε γνώσεις, αντίληψη και καταφέρνουμε να συγκεράζουμε διαφορετικές προσεγγίσεις ώστε να λειτουργούμε ως ένωση. Ο Κυκλώνας Ρόδου αποτελεί την μοναδική οργανωμένη καιρική φωνή και πρόταση στη Ρόδο και η συνεισφορά του είναι τεράστια στην καιρική αφύπνιση των Ροδιτών. Είναι και χαρά και τιμή η συνεργασία αυτή.1011571_366087026866738_917292831_n

Γιάννης: Τον Σταύρο τον γνώρισα το 2012 μέσα από το δημοφιλές facebbook. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που είναι σαφές από τις πρώτες κουβέντες μαζί του πως είναι γνώστης του αντικειμένου. Με παραστάσεις στην Αμερική ώς κυνηγός ανεμοστρόβιλων δεν θα μπορούσε παρά να είναι η ιδανική συνεργασία.

  •    Εσείς  τι μέσα διαθέτετε για τις προγνώσεις σας;

Σταύρος: Δυστυχώς όχι πολλά. Με πολύ μεράκι αναλύουμε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από προγνωστικά διεθνή και εγχώρια μοντέλα. Συνεργασίες με μετεωρολόγους και καιρόφιλους επίσης βοηθούν . Ταυτόχρονα η γνώση των ιδιαιτεροτήτων (τοπικότητες) ευνοούν τις προγνώσεις μας.

Γιάννης: Τα μέσα μας είναι εξειδικευμένοι καιρικοί χάρτες ορισμένοι επί πληρωμή που όμως δεν μπορούν να δώσουν κάτι παραπάνω από τα λογικά στοιχεία. Η τοπικότητα του νησιού μας είναι κάτι που χρειάζεται ανθρώπους που έχουν μελετήσει πάνω σε αυτό επί σειρά ετών και σε συνδυασμό με τους χάρτες μπορεί να γίνει μια σωστή πρόγνωση. Πάντως πραγματικά η Ρόδος έχει ανάγκη από εξειδικευμένα όργανα.

  • Ποια πιστεύεις ότι είναι η προσφορά της  ερασιτεχνικής μετεωρολογίας στον τόπο μας;

Σταύρος: Τεράστια. Και η καταγραφή έχει μεγάλη αξία στην μετέπειτα έρευνα των καιρικών και η ανάλυση τους από εμάς επίσης. Και να μην ξεχνάμε ότι πέρα από τις προγνώσεις τις οποίες δεν κάνουν όλοι κρατάμε λεπτομερη αρχεία ενώ συχνά αποτελούμε τα επιπλέον μάτια στον ουρανό των επισήμων καιρικών αρχών.

Γιάννης:  Τεράστια. Μην ξεχνάμε πως το metar.gr είναι αυτή την στιγμή το νο1 μετεωρολογικό site της χώρας και έγινε από ερασιτέχνες.

  •   Κρίνεις ότι η καιρική ενημέρωση των πολιτών για τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα είναι επαρκής; Ειδικά μετά τις πρόσφατες καταστροφές στο νησί μας.

Σταύρος: Όχι. Σαφώς όχι. Δυστυχώς και οι πολίτες της Ρόδου δεν είχαν μάθει να ασχολούνται με τα καιρικά και οι προγνώσεις

περνάνε στα ψιλά στα περισσότερα τοπικά μέσα. Αυτό το κενό ήρθε να καλύψει η ομάδα μας με την δικιά σας συμβολή και του rodosreport και σας τιμούμε και ευχαριστούμε για αυτό. H σταθερή παρουσία μας καθημερινά και η συνεχής ενημέρωση μας ειδικά στα τραγικά γεγονότα του Νοεμβρίου ήταν ένα δείγμα της προσπάθειας μας.

Γιάννης: Θα το κρίνει ο κόσμος αυτό αλλά θεωρώ ότι η Ρόδος χρειάζεται πάση θυσία θωράκιση με τον απαραίτητο μετεωρολογικό εξοπλισμό που θα προβλέπει έγκαιρα τα ακραία φαινόμενα.

  •   Σε τι θεωρείς ότι υστερούν τα Δωδεκάνησα στην καιρική ενημέρωση; Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα;

Σταύρος: Στην νοοτροπία των πολιτών οι οποίοι σπανίως συμβουλεύονται τις προγνώσεις. Στην απουσία δελτίου καιρού στα περισσότερα ΜΜΕ του νησιού και φυσικά στην απουσία κάθε μέσου πρόβλεψης και θωράκισης του νησιού. Το έργο όλων μας (ερασιτεχνών και επαγγελματιών) θα ήταν ευκολότερο αν υπήρχαν στην Ρόδο και τα γύρω νησιά ραντάρ προειδοποίησης και καταγραφής του καιρού όπως συμβαίνει στα Τουρκικά παράλια. Η θωράκιση του νησιού είναι ελλιπέστατη. Δυστυχώς. Οι φωνές μας ορισμένες φορές φωνές απόγνωσης δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Τα αποτελέσματα δυστυχώς τα είδαμε για άλλη μια φορά στα γεγονότα με τον άδικο χαμό των συμπολιτών μας τον Νοέμβριο. Η μνήμη τους είναι οδηγός για εμάς ώστε υπεύθυνα να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας να μην ξανά θρηνήσουμε θύματα.

Γιάννης Μανωλάς
Γιάννης Μανωλάς

Γιάννης: Υστερούν σε όλα. Το να πάρει ένα τοπικό site η κανάλι μια πρόγνωση από τα κανάλια η από ένα καιρικό site δεν λέει απολύτως τίποτα. Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι αυτό. Ο κόσμος θέλει να δει τα Δωδεκάνησα σε έναν όμορφο από ποιότητα γραφικών χάρτη και να μαθαίνει παράλληλα τον καιρό από ανθρώπους που ασχολούνται μόνο με αυτό.

  • Ποια η γνώμη σου για τους υδροστρόβιλους / ανεμοστρόβιλους που αυξάνονται ραγδαία στο νησί μας το τελευταίο διάστημα;

Σταύρος: Η τάση έχει γίνει φανερή εδώ και κάποια χρόνια. Είναι σε εξέλιξη μελέτες για να δούμε αν αυτή η αυξητική τάση θα γίνει μόνιμη καιρική κατάσταση στο ΝΑ Αιγαιο. Η δική μου άποψη είναι ότι τα φαινόμενα θα είναι και πιο συχνά και πιο βίαια. Αυτό άλλωστε αναφέρει και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών.

Γιάννης: Η γνώμη μου είναι πως αυτή η αύξηση  θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και μάλιστα γι αυτό το θέμα ετοιμάζουμε στο άμεσο μέλλον έρευνα που θα μελετηθεί από κορυφαίους καθηγητές στον κόσμο. Πάντως δεν είναι μόνο δική μου γνώμη αλλά υπάρχουν ήδη εκθέσεις από κορυφαίους μετεωρολόγους της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών που το λένε ξεκάθαρα.

  
  •   Θέλω να κλείσουμε αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση με ένα θέμα παλιό, γνωστό και περίεργο! Γιατί η Ρόδος σπάνια φαίνεται στον Χάρτη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τον καιρό;

Σταύρος: Ειλικρινά την ίδια απορία έχω κι εγώ. Θέλω να πιστεύω πως δεν γίνεται σκόπιμα. Νομίζω πάντως πως ανεξαρτήτως λόγου ένα νησί όπως η Ρόδος που βρίσκεται μάλιστα στην παραμεθόριο θα έπρεπε να τυγχάνει καλλίτερης αντιμετώπισης.

Γιάννης: Η πιο εύκολη ερώτηση είναι η τελευταία. Γιατί η Ρόδος είναι ιδιάζουσα περίπτωση στην πρόγνωση του καιρού και σπάνια πέφτουν μέσα. Tο δεν ενδιαφέρονται δεν το συμμερίζομαι επ’ ουδενί. Η μοναδική απάντηση για μένα είναι αυτή.

  •   Σε ευχαριστούμε πολύ ! Εύχομαι να συνεχίσετε την αξιόλογη δουλειά σας και να μας ενημερώνετε ορθά και έγκαιρα!

Σταύρος: Εγώ ευχαριστώ για την δυνατότητα που μας παρέχετε να ενημερώνουμε τους φίλους και συμπολίτες μας μέσω των ιστοσελίδων σας. Θα είμαστε συνοδοιπόροι σε αυτή την προσπάθεια. Να είστε καλά!

Γιάννης:  Σας ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα μας και να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την στήριξη από το ενημερωτικό site  σας το rodosreport. Ήσασταν οι μοναδικοί που μας εμπιστευτήκατε από την πρώτη στιγμή που μας μάθατε.  Να ευχαριστήσω και το πανελλαδικό καιρικό site  meteο-news.gr για την εμπιστοσύνη του. Ευχαριστώ πολύ όλους όσοι ασχολούνται και θα ασχοληθούν με το καιρό στο νησί μας.Παιδιά  ελάτε να γίνουμε μια παρέα και να μάθουμε όλοι τι σημαίνει Ροδίτικος καιρός.  Να είσαστε καλά.

Pin It on Pinterest