Τα επτά βήματα που θωρακίζουν την καρδιά και προστατεύουν από τον καρκίνο

Οι επτά συνήθειες που προστατεύουν την καρδιά σας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, μπορούν να μειώσουν στο μισό τις πιθανότητες να εκδηλώσετε καρκίνο.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν κάποιος δεν υιοθετήσει την έβδομη, που είναι η αποφυγή του καπνίσματος, αλλά ακολουθήσει τις πέντε από τις υπόλοιπες έξι, μπορεί να μειώσει κατά 25% τις πιθανότητές του να παρουσιάσει καρκίνο.
Κάθε άντρας έχει μία στις δύο πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή του, ενώ κάθε γυναίκα μία στις τρεις, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS).
Τα «7 βήματα για γερή καρδιά» συνιστώνται από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) και είναι:
-η συστηματική φυσική δραστηριότητα
-η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
-η υγιεινή διατροφή
-η διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα
-η διατήρηση χαμηλής αρτηριακής πίεσης
-η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και
-η αποφυγή του καπνίσματος.
Η ΑΗΑ είχε καταρτίσει προ ετών τη λίστα με στόχο την προστασία της καρδιάς, νεώτερη μελέτη όμως δείχνει πως η ίδια λίστα μπορεί να συμβάλει και στην πρόληψη του καρκίνου.
Η εν λόγω μελέτη που παρακολούθησε ομάδα 13.253 εθελοντών από τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι μετά από 20 χρόνια, οι 2.880 από αυτούς είχαν εκδηλώσει καρκίνο, κυρίως στον πνεύμονα, το παχύ έντερο, τον προστάτη και τον μαστό.
Όσοι εθελοντές είχαν υιοθετήσει τις έξι από τις επτά συστάσεις διέτρεχαν κατά 51% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με όσους δεν είχαν υιοθετήσει καμία. Αντίστοιχα, η υιοθέτηση τεσσάρων συνηθειών μείωνε τον κίνδυνο κατά 33% και η τήρηση μόνον μίας ή δύο τον μείωνε κατά 21%.
Ακόμα και αν στις συνήθειες που υιοθετούνταν δεν συμπεριλαμβανόταν η αποφυγή του καπνίσματος, οι εθελοντές διέτρεχαν κίνδυνο καρκίνου μειωμένο κατά το ένα τέταρτο σε σύγκριση με όσους δεν εφήρμοσαν καμία από τις επτά συμβουλές.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι πολύ σημαντική, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να έχουν κατά νου όσοι θέλουν να ζήσουν πολλά και υγιή χρόνια.
Πηγή: onmed.gr

Pin It on Pinterest

Share This