Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση στην Τρίπολη: Διάσωση μέσα από την κόλαση χωρίς να ανοίξει “ούτε μύτη” (upd)

Ολοκληρώθηκε πρίν απο λίγη ώρα από το Πολεμικό Ναυτικό η επιχείρηση εκκένωσης 186 Ελλήνων, Κινέζων και υπηκόων άλλων χωρών από τη Τρίπολη της Λιβύης, εν μέσω καταιγιστικών πυρών και μιας κόλασης φωτιάς μέσα στην οποία βρίσκεται η πρωτευουσα της Λιβύης από τις νέες επιθέσεις των ισλαμιστών σε αποθήκες καυσίμων.
Η φρεγάτα ήδη απέπλευσε και έβαλε πλώρη για το λιμάνι του Πειραιά, όπου αναμένεται να καταπλεύσει το πρωί του Σαββάτου 2 Αυγούστου 2014, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Όλα πήγαν βάσει σχεδίου. Η επιχείρηση ξεκίνησε με το τελευταίο φώς της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία με το πρώτο φως σήμερα.
Στην φρεγάτα (F455) “Σαλαμίς” τύπου ΜΕΚΟ-200ΗΝ, κλάσης ΥΔΡΑ έχουν επιβιβαστεί συνολικά 186 πολίτες, υπό την κάλυψη της ομάδας της ΜΥΚ που είχαν αναλάβει μαζί με ορισμένα μέλη του πληρώματος, την ασφαλή μεταφορά των εγκλωβισμένων Ελλήνων και ξένων πολιτών.
Η φρεγάτα ήταν σε μικρή απόσταση από την λιβυκή ακτή, εκτός ακριβώς του σημείου που έχει στηθεί μια πρόχειρη βάση-σταθμός εκκένωσης, όπου συντονίζεται η όλη επιχείρηση.
Η επιχείρηση στην κόλαση της Τρίπολης πήγες όπως είχε σχεδιαστεί. Πάντως τα οπλικά συστήματα της “Σαλαμίς” ήταν όλα σε ετοιμότητα να καλύψουν πιθανή προσβολή των στελεχών της ΜΥΚ που μετέφεραν με αλεπάλληλα δρομολόγια τους πολίτες στο σκάφος.
Τόσο το πυροβόλο των 5 ιντσών/54, όσο και τα 2 συστήματα εγγύς αντιπυραυλικής προστασίας 9 CIWS) Phalanx, οι πύραυλοι επιφανείας-επιφανείας Harpoon, τα 16 “κελιά” με τους ESSM (Envolved Sea Sparrow Missile), και φυσικά το οργανικό ελικόπτερο S-70B-6 Aegean Hawk είναι έτοιμα να παράσχουν πυρά υποστήριξηε αν χρειαστεί.
Στη φρεγάτα έχουν επιβιβαστεί 186 συνολικά πολίτες εκ των οποίων 77 είναι από Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ελληνικής Πρεσβείας), 12 από Κύπρο, 78 από Κίνα, 10 από Ηνωμένο Βασίλειο, 7 από Βέλγιο, 1 από Ρωσία και 1 από Αλβανία.

Η όλη επιχείρηση θύμισε πολύ την αιματηρή ανάλογη επιχείρηση της ΜΥΚ στα Δυρράχειο της Αλβανίας το 1997, όταν η φρεγάτα “Αιγαίον” και οι πυραυλάκατοι “Καβαλούδης” και “Λάσκος” απεγκλώβισαν μέσα σε μια κόλαση πυρός δεκάδες Κινέζους, Αραβες κλπ από μια Αλβανία που “είχε πάρει φωτιά” μετά την κατάρρευση των παραοικονομικών “πυραμίδων”.

Η αποστολή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αλλά υπήρξαν θύματα μεταξύ των Αλβανών…

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ριπές αυτομάτων ακούγονται από παντού και εκατοντάδες Αλβανοί πολίτες προσπαθούν να φτάσουν τα ελληνικά πλοία για να διασωθούν.
Τα στελέχη της ΜΥΚ αποβιβάζονται (με τα πρόσωπά τους να φαίνονται καθαρά, κάτι που σήμερα δεν θα συνέβαινε ποτέ),παίρνουν θέσεις μάχης και εκτελούν πυρά υποστήριξης κατά των ενόπλων.
Ηταν μια δύσκολη επιχείρηση..

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This