Επιτυχημένο το συνέδριο για τις νέες τάσεις του τουρισμού στη Νίσυρο

Στην φιλόξενη Νίσυρο, με όλους τους συμβολισμούς και τα χαρακτηριστικά του εναλλακτικού και ήπιου τουρισμού,  πραγματοποιήθηκε στις 6,7 &8 Σεπτεμβρίου από την Εταιρεία Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων ΤΑΔ (ΕΠΕΤΑΔ), την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου (ΕΣΕΤ) με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Νισσύρουεπιστημονικό συνέδριο για τις “Νέες τάσεις του Τουρισμού”, τα αντίδοτα στην μαζικότητα και τον υπερτουρισμό.

Συμμετείχαν η Πρύτανις του Παντείου Πανειστημίου, κ. Ισμήνη Κριάρη, η καθηγήτρια του ΑΠΘ & πρόεδρος της ΕΠΕΤΑΔ, κ. Τέσσα Δουλκέρη, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Δημήτρης Χαραλάμπης,   καθηγητές-τριες Πανεπιστημίου, δημοσιογράφοι και ειδικοί επιστήμονες. Αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν τον θεματικό, τις εμπειρίες των επισκεπτών-τριών, τα προβλήματα που προκύπτουν από τον υπερτουρισμό [μαζικό τουρισμό], τις πλατφόρμες [μηχανές  εφαρμορμογής υπηρεσιών του Τουρισμού].

Εκτός από τις επιστημονικές εισηγήσεις, το σημαντικότερο ήταν η αφορμή που δόθηκε σε τοπικούς επαγγελματίες και αυτοδιοικητικούς να αναπτύξουν τον διάλογο για την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του τόπου τους σε πλαίσιο αειφορίας και ποιότητας. Αυτός είναι και ο κύριος στόχος των συνεδρίων που διοργανώνει η Εταιρεία Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων ΤΑΔ (ΕΠΕΤΑΔ) σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές σε όλη την χώρα.

Οι προτάσεις που τέθηκαν από τους συνέδρους ήταν να ξεκινήσει μία συντονισμένη προσπάθεια για την ανάδειξη όλων εκείνων των μνημείων της Νισύρου και των εμπειριών που προσελκύουν το ενδιαφέρον των τουριστών όπως  είναι το εντυπωσιακο Κάστρο στο Μανδράκι (Παλαιόκαστρο) αλλά και τα πανηγύρια του χωριού. 

Το ηφαίστειο (ο κρατήρας), είναι μοναδικής ομορφιάς στον κόσμο  με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον, ένας προορισμός μελέτης όχι μόνο για τους γεωλόγους αλλά για όλους-ες τους μαθητές-τριες. Τέλος, η Νίσυρος  θα πρέπει να προωθηθεί ως κέντρο ιαματικού τουρισμού και δη ιατρικού τουρισμού κυρίως για άτομα τρίτης ηλικίας δεδομένου ότι έχει τις υποδομές και είναι η προτεραιότητα  των Δημοτικών Αρχών.