Με επιτυχία στέφθηκε το διεπιστημονικό συμπόσιο «Εναλλακτικές μορφές τουρισμού στη Σύμη και ο ρόλος των ΜΜΕ»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Σύμη στις 23 και 24 Ιουνίου το Διεπιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Εναλλακτικές μορφές τουρισμού στη Σύμη και ο ρόλος των ΜΜΕ». Το Συμπόσιο συνδιοργάνωθηκε από το του Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ., την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, την Εταιρεία Επιστημόνων της Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων ΤΑΔ και το Δήμο Σύμης. Η εκδήλωση ήταν υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και είχε τη στήριξη της Ένωσης Γυναικών Σύμης και του Ομίλου Αξιών «Γιάννης Διακογιάννης».

Η Σύμη επιλέχθηκε από την οργανωτική επιτροπή ως πιο κατάλληλος τόπος για την διεξαγωγή του συνεδρίου, καθώς συγκεντρώνει πολλά στοιχεία που καθιστούν τον προορισμό ελκυστικό σε διάφορες κατηγορίες επισκεπτών/τριων. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις μικρού ελληνικού νησιού που έχει δυνατότητες για την ανάπτυξης μία ευρείας κλίμακας εναλλακτικών τουριστικών δράσεων.

Ο δήμαρχος Σύμης, κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας ανοίγοντας τις εργασίες του Διεπιστημονικού Συμποσίου αναφέρθηκε ακριβώς σε αυτές τις ειδικές μορφές τουρισμού τις οποίες μπορεί να αναπτύξει η Σύμη, λέγοντας ότι το νησί από μόνο του είναι μία ζωντανή διαφήμιση. «Θα πρέπει να αντιληφθούμε τις δυνατότητες που μας δίνονται, να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο αυτό το “προϊόν”, λαμβάνοντας υπόψη ότι τίποτα δε θεωρείται δεδομένο. Ο οικισμός της, τα νεοκλασικά της σπίτια, τα πεντακάθαρα νερά της θάλασσας αποτελούν πόλο έλξης. Μπορούμε όμως να δώσουμε έμφαση και σε άλλους τομείς που συνδράμουν στην τουριστική ανάπτυξη. Όπως για παράδειγμα στον θρησκευτικό τουρισμό. Ο περιπατητικός τουρισμός μπορεί επίσης να δημιουργήσει βάσεις για να προσελκύσουμε τουρίστες, το ίδιο ο συνεδριακός τουρισμός. Παράλληλα, ο αγροτουρισμός, οι καταδύσεις, η αναρρίχηση, το Φεστιβάλ είναι λόγοι προσέλκυσης τουριστών», είπε ο κ. Παπακαλοδούκας.

Η Πρόεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής και Πρόεδρος της Εταιρείας Επιστημόνων της Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων ΤΑΔ, καθηγήτρια, κ. Τέσσα Δουλκέρη τόνισε ότι για τέταρτη φορά διοργανώνεται συνέδριο στα Δωδεκάνησα από τα ελληνικά πανεπιστήμια με κύριο άξονα τον Τουρισμό σε συσχέτιση με τομείς όπως η Παιδεία, ο Πολιτισμός και η Πολιτική. Στα Συνέδρια παίρνουν μέρος κορυφαίου καθηγητές/τριες, ειδικοί Επιστήμονες και δημοσιογράφοι.

«Ο Τουρισμός είναι πλέον ένας Διεπιστημονικός Τομέας που απαιτεί την συνεργασία όχι μόνο των Κοινωνικών Επιστημόνων αλλά και των Θετικών Επιστημών. Η στενή σχέση που μπορούν να έχουν οι δύο επιστημονικοί τομείς προκύπτει ξεκάθαρα και από αυτό το Συμπόσιο», είπε η κ. Δουλκέρη.

Στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος του τμήματος Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κ. Δέσποινα Μουζάκη ανέφερε της ότι η Σύμη ενδείκνυται για την εναλλακτική μορφή του κινηματογραφικού τουρισμού, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Ο κινηματογραφικός τουρισμός, θα έβρισκε στη Σύμη «γόνιμο τόπο», ώστε να γυριστούν, αρχικά, διάφορες διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές, οι οποίες μετά την προβολή τους, θα δημιουργούσαν ένα τουριστικό κύμα, που θα βοηθούσε, όχι μόνο την οικονομική ανάπτυξη του νησιού, αλλά και τους κινηματογραφιστές να εμπνευστούν από τα υπέροχα τοπία της ΣύμηςΧαιρετίζοντας τις εργασίες του διεπιστημονικού συμποσίου ο πρόεδρος της

Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, *Γιώργος Κουκουλιάτας* ανέφερε: «Όλα όσα ειπωθούν αν αξιοποιηθούν σωστά είναι σίγουρο πως μπορούν να αποτελέσουν το πλαίσιο και τα εργαλεία για μια θετική επανεκκίνηση της τουριστικής ανάπτυξης για το νησί της Σύμης».

Χαιρετισμούς απηύθυναν στο Συμπόσιο και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Μάνος Κόσνολας, τόνισε ότι η Σύμη, ένα μικρό νησί της Δωδεκανήσου, μπορεί να ωφεληθεί από την ανάπτυξη και την αξιοποίηση ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ο Tομεάρχης Τουρισμού της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, κ. Νίκος Γερονικόλας στην Τοποθέτηση του επεσήμανε την ανάγκη εφαρμογών των βέλτιστων λύσεων και ιδεών που στοχεύουν στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η κ. Μαρία Αγγέλου απηύθυνε χαιρετισμό ως Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής των ΑΝΕΛ, τονίζοντας ότι το κλειδί για την τουριστική ανάπτυξη είναι ο εναλλακτικός τουρισμός.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν τα συμπεράσματα ερευνών αλλά και οι ομιλίες των εισηγητών, οι οποίες έδωσαν το έναυσμα για συζήτηση και περαιτέρω σχολιασμό. Από την καθηγήτρια του ΑΠΘ, κ. Νιόβη Παυλίδου τονίσθηκε η σημασία των Νέων Τεχνολογιών στον Τουρισμό και ο ρόλος της Περιφέρειας. Αλλά από τον καθηγητή του ΑΠΘ κ. Βασίλη Χριστάρα τονίσθηκε ο ρόλος της Γεωλογίας για τον Τουρισμό, ειδικότερα από τη σκοπιά της συντήρησης των ιστορικών μνημείων.

Στην εισήγηση της Επίκουρης Καθηγήτριας της Κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ, Αναστασίας Τσιγκοτζίδου παρουσιάστηκαν οι νόμοι που διέπουν τα αδέσποτα σκυλιά στη χώρα μας, εθελοντικές προσπάθειες ελάττωσης αυτού του αρνητικού για τον τουρισμό φαινομένου, και σκέψεις για μια θετική εξέλιξη προς την ευζωία αυτών των ζώων, αλλά και την έμμεση βελτίωση του ελληνικού.

Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κυριάκος Νικολάου-Πατραγάς αναλύοντας τον θρησκευτικό τουρισμό, έδωσε έμφαση στην σημασία που δίνεται από τους απόδημους Έλληνες στο προσκύνημα του Πανορμίτη.

Τέλος, η Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου, κ. Μαριάννα Ψύλλα ανέλυσε τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Δημόσια Επικοινωνία και την ανάπτυξη του νησιού.

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των τοπικών παραγόντων και επαγγελματιών του Τουρισμού. Ο κ. Γιώργος Παπακαλοδούκας,Υπεθυνος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Σύμης αναφέρθηκε στο Φεστιβάλ Σύμης που το οποίο, συνέβαλε στην προσέλκυση επισκεπτών και που εξακολουθεί να ενισχύει την τουριστική φήμη του νησιού προσελκύοντας επισκέπτες (το Φεστιβάλ που περιλαμβάνει μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α.).

Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, η τοπική ναυτιλιακή εταιρεία έβαζε στο παρελθόν έκτακτο δρομολόγιο από τη Ρόδο για Σύμη για όσους ήθελαν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Έως και 500 άτομα από τη Ρόδο μετέβαιναν κάθε φορά στη Σύμη και επέστρεφαν τα ξημερώματα. Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα πλέον της μεταφοράς επισκεπτών από τη Ρόδο στη Σύμη για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Επισημάνθηκε επίσης σχετικά με το φεστιβάλ η ελλιπής ή περιορισμένη προβολή του λόγω έλλειψης πόρων.

Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Ρόδου, κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου στάθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού. «Πρέπει να δώσουμε έμφαση στο θαλάσσιο τουρισμό, στα ημερόπλοια, τα σκάφη, τα κρουαζερόπλοια-(μικρότερα στη Σύμη), στην ιστιοπλοΐα και άλλες διοργανώσεις. Εν ολίγοις θα πρέπει να δημιουργηθεί μία δυναμική γύρω από τη θάλασσα με παιδιά που θα εμπλακούν. Χωρίς συνδεσιμότητα δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε μπροστά. Συνέργειες… Το νέο λιμάνι της Σύμης θα μπορούσε να αυξήσει τη δυναμική του νησιού», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σχετικά με τη συνδεσιμότητα, ο επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας στη Ρόδο, Νίκος Φαρμακίδης τόνισε ότι απαιτείται η επιδότηση των άγονων γραμμών. «Πρέπει να επιδοτηθούν οι άγονες γραμμές από το κράτος. Παλαιότερα η Σύμη είχε τοπική ναυτιλιακή εταιρεία και η μετάβαση από και προς τη Ρόδο ήταν οικονομική. Οι ιδιωτικές εταιρείες λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον… Πρέπει να επιδοτηθούν η ακτοπλοΐα και η κρουαζιέρα».

Αναφορικά με την ιστοσελίδα του Δήμου Σύμης, επισημάνθηκε ότι απαιτείται η αναβάθμισή της ώστε να είναι πιο λειτουργική και ελκυστική αλλά και να εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις αποτελεσμάτων στην google. Πάνω σε αυτό ο αναπληρωτής Πρύτανη του Παν. Αιγαίου, κ. Σπύρος Συρόπουλος τόνισε ότι ο Δήμος θα μπορούσε να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο για την βελτίωση της σελίδας.

Ιδιαίτερα εύστοχες ήταν οι παρατηρήσεις που έγιναν από τη νεολαία που παρακολουθουσε την συζήτηση Η Κυριακή, μαθήτρια λυκείου στη Σύμη ανέφερε ότι δεν υπάρχει συνεργασία κλίμα ενότητας στο νησί. Ο Δημήτρης, επίσης μαθητής Λυκείου αναφέρθηκε στο πρόβλημα της έλλειψης τουριστών στο χωριό. Όλοι οι τουρίστες συγκεντρώνονται στο λιμάνι, παρόλο που υπάρχει πρόσβαση.

Η κ. Δικαία Μαραβέλια, ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη συλλογικότητας τονίζοντας ότι μόνο αν υπάρξει συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματιών και επισήμων φορέων τα πράγματα για τον τουρισμό της Σύμης θα είναι πολύ πιο εύκολα.

Σημειώνεται ότι τα υπό έκδοση πρακτικά με τις εισηγήσεις που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του Διεπιστημονικού Συμποσίου και η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, θα διανεμηθούν σε Υπουργεία, Πανεπιστήμια, σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΜΜΕ.

Τέλος ευχαριστίες εκφράζοντα στα ξενοδοχεία, Νηρεύς, Opera House, Iapetos Village και στα εστιατόρια Άρης και Μύθος για τη φιλοξενία και στις ναυτιλιακές εταιρείες Symi Tours και Dodecanisos Seaways.

Pin It on Pinterest