Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις προστασίας και αντιμετώπισης σεισμικών επεισοδίων

Με πρωτοβουλία του Αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου υλοποιήθηκε η  πρόταση  επιμορφωτικής εκπαιδευτικής δράσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο των ενεργειών ενημέρωσης του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας από κινδύνους. που προέρχονται από σεισμούς.

Το πρόγραμμα με την κωδική ονομασία R E A D Y  (tRaining on sEismic mAnangement in eDucation safetΥ) επιδιώκει την καλύτερη αντιμετώπιση σεισμικού επεισοδίου σε μια σχολική μονάδα με ερευνητικές μεθόδους πάνω σε εκπαιδευτικές διαδικασίες που θα ανεβάσουν το επίπεδο ετοιμότητας. Το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δ. Ρόδου  έχει συντονιστικό ρόλο καθ όλη την διάρκεια του εκπαιδευτικού εγχειρήματος το οποίο θα αναπτυχθεί σε τρεις φάσεις, θα διαρκέσει συνολικά τρείς μήνες και θα έχει ολοκληρωθεί πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς και τα αποτελέσματα των εργασιών του θα παρουσιαστούν στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Νέων Τεχνολογιών και Πολιτικής Προστασίας τον Νοέμβριο 2018 στην Κοζάνη( SafeGreece – SafeKozani).

 

Η εκπαίδευση θα αφορά το σύνολο του προσωπικού και των μαθητών δύο επιλεγμένων σχολικών μονάδων, του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου και του 2ου Εργαστηριακού Κέντρου Ρόδου καθώς και του 6ουΓυμνασίου Ρόδου έπειτα από σύμφωνη γνώμη της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου.

Πιο αναλυτικά θα γίνουν εκπαιδευτικές εισηγήσεις που θα επικεντρωθούν στους τομείς της ενημέρωσης για τον σεισμικό κίνδυνο στο νησί της Ρόδου, της ασφαλούς εκκένωσης του σχολικού κτηρίου – Μέτρα Προστασίας- Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στα Σχολεία (Σύνταξη Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης – Διοργάνωση Ασκήσεων Ετοιμότητας) της πυρόσβεσης, ,της παροχής πρώτων βοηθειών και της ψυχολογικής υποστήριξης έπειτα από ένα σεισμό. Για όλες τις παραπάνω διαδικασίες θα τηρηθούν αυστηρά όσα προβλέπονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διασφάλιση δεδομένων και την προστασία των συμμετεχόντων. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι φορείς:

Δήμος Ρόδου, Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, Γεωλογική Σχολή, Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Στο πλαίσιο του R E A D Y  τη Δευτέρα 19 Μαρτίου εκτελέσθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος στο σχολικό συγκρότημα του 2ου ΕΠΑΛ και του 2ου Ε.Κ. στην οποία πραγματοποιήθηκε άσκηση εκκένωσης σε περίπτωση σεισμού και μετέπειτα ακολούθησε εκπαίδευση προσωπικού και μαθητών από εκπαιδευτές του Ο.Α.Σ.Π.

Την οργάνωση ανέλαβαν:

ο Διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Ρόδου κ. Αφεντούλης Νταβέλης

η Διευθύντρια του 2ου Ε.Κ. Ρόδου κ. Αργυρούλα Πέτρου

ο Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δ. Ρόδου κ. Ηλίας Αργύρης ,Αγρ. & Τοπ. Μηχ MSc

τα Στελέχη του ΟΑΣΠ

Δρ Ασημίνα Κούρου Γεωλόγος, Προϊστ. Τμήματος Εκπαίδευσης – Ενημέρωσης

Αναστασία Ιωακειμίδου, Τοπογράφος Μηχανικός

 

Τις εργασίες της πρώτης φάσης παρακολούθησαν:

ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου  κ. Ιωάννης Παπαδομαρκάκης,

η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δ. Ρόδου κ. Ελπίδα Ατσίδη

ο Υποδιοικητής της ΠΥΡ Αντιπύραρχος κ. Νικήτας Βενιός και ο Γεώργιος Χονδρογιάννης Αξ/κος ΠΥΡ

ο Υποδιοικητής του ΕΚΑΒ Ρόδου κ. Γεώργιος Πιπερίδης

 

Η παραπάνω δράση επαναλήφθηκε την Τρίτη 20 Μαρτίου το πρωί στο σχολικό συγκρότημα του 6ου Γυμνασίου Ρόδου στην οποία πραγματοποιήθηκε άσκηση εκκένωσης σε περίπτωση σεισμού και μετέπειτα ακολούθησε εκπαίδευση προσωπικού και μαθητών από εκπαιδευτές του Ο.Α.Σ.Π.

Την οργάνωση ανέλαβαν:

η Διευθύντρια του 6ου Γυμνασίου  Ρόδου κ. Βιβή Ξανθούλη

ο Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δ. Ρόδου κ. Ηλίας Αργύρης ,Αγρ. & Τοπ. Μηχ MSc

τα Στελέχη του ΟΑΣΠ

Δρ Ασημίνα Κούρου Γεωλόγος, Προϊστ. Τμήματος Εκπαίδευσης – Ενημέρωσης

Αναστασία Ιωακειμίδου, Τοπογράφος Μηχανικός

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική ημερίδα προς τα στελέχη των παιδικών σταθμών του Δ. Ρόδου με θέμα τη «Διαχείριση του σεισμικού κινδύνου στους Παιδικούς Σταθμούς». Το σεμινάριο οργανώθηκε από το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δ. Ρόδου και τη Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής Παιδείας με τη συμμετοχή του αρμοδίου Τμήματος Εκπαίδευσης -Ενημέρωσης του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) Συμμετείχαν στελέχη τόσο των δημοτικών παιδικών σταθμών όσο και ιδιωτικών αλλά και του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Γ.Ε.Σ).

Στην εκδήλωση συνέβαλλαν η ΔΕΡΜΑΕ. Α.Ε.,  η Διεύθυνση Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών Δ. Ρόδου και το Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς

με την ευγενική χορηγία «Νύμφη Σαλάκου»

Οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν:

  • «Μέτρα Προστασίας σε περίπτωση Σεισμού» από την κ. Αναστασία Ιωακειμίδου, Τοπογράφο Μηχανικό MSc Ο.Α.Σ.Π. και

  • «Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στους Παιδικούς Σταθμούς (Σύνταξη Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης – Διοργάνωση Ασκήσεων Ετοιμότητας)» από τη Δρ Ασημίνα Κούρου, Γεωλόγο, Προϊστ. Τμήματος Εκπαίδευσης – Ενημέρωσης Ο.Α.Σ.Π.

 

Η  επιτυχία των δράσεων που ολοκληρώθηκαν κατά το διήμερο επιδιώκεται από όλους τους συνεργαζόμενους φορείς να επιτευχθεί και στις επόμενες επιμέρους δράσεις.

Pin It on Pinterest