«Τοποθέτηση του Δημήτρη Γάκη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα προβλήματα της Υγείας στο Αιγαίο: Μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών στη Ρόδο, παιδίατροι και καρδιολόγοι στα μικρά νησιά, στελέχωση των νοσοκομείων σε Κω και Ρόδο, παρουσία του ΕΚΑΒ στη Νότια Ρόδο και στην Κάρπαθο».
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, μιλώντας χθες 6-11-14 στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, για τα πεπραγμένα και τις προοπτικές της 2ης Υ.ΠΕ, αναφέρθηκε αναλυτικά στο σύνολο των προβλημάτων του συστήματος Υγείας στη Δωδεκάνησο και κατέθεσε προτάσεις για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και τη βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας στη νησιωτική χώρα.
Ο Δημήτρης Γάκης στην ομιλία του παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας στη Δωδεκάνησο και πρότεινε λύσεις – πακέτο άμεσων μέτρων – που θα βελτιώσουν την αντιμετώπιση των ειδικών προβλημάτων των νησιών του Αιγαίου. Η βάση των προτάσεων βρίσκεται στην ουσιαστική εφαρμογή της «νησιωτικότητας»
Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε στη σκοπιμότητα της δημιουργίας μιας Υ.ΠΕ. καθαρά νησιωτικής γεωγραφικής περιοχής και την παροχή ουσιαστικών κινήτρων στους γιατρούς για να υπηρετήσουν στα μικρά νησιά. Η παροχή στέγης και σίτισης από την τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς την εξασφάλιση των πόρων, θα αποδειχθεί δώρο άδωρο.
Επιμένουμε στην πρόταση μας αυτή, τόνισε ο Δημήτρης Γάκης, «γιατί τα προβλήματα των νησιών του Αιγαίου είναι πολύ διαφορετικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον Πειραιά. Τα προβλήματα του Πειραιά, μπορούν να ενταχθούν συνολικότερα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αττικής και τα νησιά του Αιγαίου να αντιμετωπίζονται με την δική τους ιδιαιτερότητα». Σε αυτό το πλαίσιο είναι κομβικός ο ρόλος του ΓΝΡ στην παροχή υπηρεσιών Υγείας στη Δωδεκάνησο. Για παράδειγμα, η ίδρυση της Ογκολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Ρόδου είναι απόλυτα απαραίτητη. Η εύρυθμη λειτουργία της θα συμβάλει στην αντιμετώπιση ενός τεράστιου υγειονομικού και κοινωνικού προβλήματος. Θα απαλλάξει πολλούς συμπολίτες μας από τεράστια ταλαιπωρία και από ένα μεγάλο οικονομικό κόστος, αφού θα περιορίσει την μετακίνηση ευαίσθητων ομάδων ασθενών και των οικογενειών τους στα νοσοκομεία του κέντρου.
Ελπίζουμε να μην έχει την λειτουργική τύχη της αιμοδυναμικής μονάδας…
Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε στον υπουργό Υγείας συγκεκριμένα ερωτήματα για τη Δωδεκάνησο. Αρχικά, ο Δημήτρης Γάκης έθεσε το θέμα της τηλεϊατρικής στη νησιωτική χώρα, μια πρόταση που οδήγησε σε ένα δημιουργικό διάλογο με τον πρόεδρο της επιτροπής, καθ. Δ. Κρεμαστινό, και κατέληξε στην επιβεβαίωση της ανάγκης ουσιαστικής στήριξης και χρηματοδότησης της τηλεϊατρικής για να διασφαλιστεί ο ρόλος και η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της στα μικρά νησιά. Φυσικά, με την παράλληλη οργάνωση κεντρικής υπηρεσίας αναφοράς που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση.
Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε αναλυτικά στα ιδιαίτερα προβλήματα του συστήματος Υγείας στη Δωδεκάνησο: Στις αεροκομιδές ασθενών από τα νησιά σε κεντρικά νοσοκομεία και ζήτησε αναλυτική παρουσίαση του κόστους, στα προβλήματα στελέχωσης των ιατρείων και των ΚΥ των μικρών νησιών, όπως η περίπτωση των Λειψών, που κάθε 15 ημέρες αλλάζει ο γιατρός, της Πάτμου και της Καλύμνου, με τα προβλήματα λειτουργίας του θαλάμου αποσυμπίεσης, της Τήλου, του Καστελορίζου, της Κάσου και της Καρπάθου όπου σχεδόν όλα τα ιατρεία είναι κλειστά. Επίσης, αναφέρθηκε στη Λέρο, ζητώντας να μην καταργηθεί η Νοσηλευτική Σχολή. «Δεν πρέπει να αποδυναμώνονται και άλλο τα νησιά μας από την υποστελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», τόνισε.
Για τις ελλείψεις στο σύστημα του ΕΚΑΒ, ο Δημήτρης Γάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα στη νότια Ρόδο, στην Έμπωνα και στην Κάρπαθο. Ειδικά για τη Ρόδο, 9 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για το ΠΕΔΥ, η κατάσταση χειροτερεύει, με τις δομές ΠΦΥ στο νησί να υπολειτουργούν.
Ένα ακόμα κρίσιμο θέμα που έθιξε στην ομιλία του ο βουλευτής, είναι η πρόταση για την στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό και ο εφοδιασμός με τον αναγκαίο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τη λειτουργία Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στη Ρόδο, όπως προβλέπεται στον Οργανισμό του ΓΝΡ. «Η ελαχιστοποίηση του χρόνου μεταφοράς σε κατάλληλη μονάδα που σώζει ζωές, είναι προβλήματα που οι συνέπειές τους στην υγεία των πολιτών θα μπορούσαν να είχαν περιοριστεί, αν λειτουργούσε η ΜΕΝΝ στη Ρόδο», υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, ο Δημήτρης Γάκης έθεσε στην επιτροπή το σημαντικό πρόβλημα στελέχωσης των ιατρείων στα περιφερειακά αεροδρόμια.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο βουλευτής είπε: «Θεωρούμε ότι με μαθηματική ακρίβεια τα προβλήματα της υγείας στη Δωδεκάνησο, οδηγούνται σε μεγάλα αδιέξοδα. Οι νησιώτες δεν θέλουν να νιώθουν απομονωμένοι και εγκαταλελειμμένοι από την πολιτεία, πόσο μάλλον σε ζητήματα παροχής υπηρεσιών υγείας. Ειδικά στη τουριστική περίοδο, που τα προβλήματα γίνονται πολύ μεγαλύτερα και αυξάνονται με γεωμετρική μέθοδο. Η πολιτική υγείας στο Αιγαίο, θέλει μία διαφορετική αντιμετώπιση που να λαμβάνει υπόψη τις γεωγραφικές, οικονομικές και κοινωνικές νησιωτικές ιδιαιτερότητες».
Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η νησιωτικότητα δεν είναι λέξη χωρίς περιεχόμενο. Είναι λέξη ΖΩΗΣ.