Σκληρή επίθεση στην Τουρκία και από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας

Επίθεση στην Τουρκία εξαπέλυσε και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ. Ο Ρώσος Αρχηγός έκανε λόγο για παράνομη δραστηριότητα υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Τουρκίας που “στοίχισε τη ζωή νομοταγών πολιτών της Ρωσίας, της Γαλλίας, του Μαλί αλλά και της ίδιας της Τουρκίας, στην οποία οι τρομοκράτες του Ισλαμικού κράτους διαπράττουν τρομοκρατικές πράξεις».
Για την κατάρριψη από την Τουρκία του ρωσικού πολεμικού Su-24, ανέφερε, ότι το υπουργείο Άμυνας ελπίζει σε αντικειμενική και αμερόληπτη διεθνή έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας, τονίζοντας, ότι «η Τουρκία χτύπησε πισώπλατα τη Ρωσία, τη στιγμή που η τελευταία αγωνίζεται κατά του Ισλαμικού κράτους».

Οι δηλώσεις του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και σ΄ ότι έχουν να κάνουν με το NATO ,αλλά και με το πρόγραμμα εξοπλισμού των ρωσικών ΕΔ.

Αναλυτικά:
Η ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας, η ανάπτυξη του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας και η ανάπτυξη νέων όπλων, παραβιάζουν την σημερινή ισορροπία στρατηγικών δυνάμεων, δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, Β. Γκερασίμοφ, κατά τη συνάντησή του με τους ξένους στρατιωτικούς ακολούθους, οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στη Ρωσική Ομοσπονδία

Σύμφωνα με το ΡΙΑ-Νόβοστι, ο Γκερασίμοφ ανέφερε, ότι η αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης και η ανάπτυξη του παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας ενισχύουν την απειλή για τη δημιουργία νέων «θερμών σημείων» στον κόσμο και ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να έχει ως προτεραιότητα την ενίσχυση των πυρηνικών της δυνάμεων ως αποτρεπτική δύναμη σε μια επίθεση εναντίον της καθώς και εναντίον των συμμάχων της. Συνεχίζοντας ο Γκερασίμοφ δήλωσε πως στον αγώνα μεταξύ της Ρωσίας και των τρομοκρατών στη Συρία, το Γενικό Επιτελείο της Ρωσίας προωθεί τον συντονισμό των ενεργειών των ρωσικών δυνάμεων με τις αντίστοιχες κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας αλλά και τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα, ότι η έρευνα για τα πραγματικά περιστατικά με την κατάρριψη του ρωσικού Su 24 θα είναι αντικειμενική.

Ως βασικούς κινδύνους για παγκόσμια ασφάλεια, ο Γκερασίμοφ κατονόμασε τη διάδοση της διεθνούς τρομοκρατίας και του ριζοσπαστικού εξτρεμισμού, ωστόσο, κατά τον ίδιον, η αυξημένη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία είναι «ιδιαίτερα ανησυχητική», καθώς όπως ανέφερε, «ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας και της ανάπτυξης νέων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και υπερηχητικών όπλων, δημιουργούν συνθήκες αυξημένης ανησυχίας, αφού παραβιάζουν την υφιστάμενη στρατηγική ισορροπία των δυνάμεων».

Κατά τον Γκερασίμοφ, η επιδείνωση της κατάστασης στον κόσμο συμβάλει στην αξιοποίηση των οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων, στη δυναμική διαμαρτυρία τμημάτων του πληθυσμού από εξτρεμιστικές οργανώσεις και ιδιωτικές εταιρείες παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών.

«Δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε με την παράνομη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, με το υπερεθνικό έγκλημα, της διακίνηση των ναρκωτικών, τις αποσχιστικές τάσεις, την ανεξέλεγκτη μετανάστευση και την αύξηση της ξενοφοβίας»
ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, ότι τα ανωτέρω μαζί με μια μακρά σειρά διακρατικών αντιθέσεων αποτελούν απειλή για την δημιουργία νέων αλλά και για κλιμάκωση των υφιστάμενων συγκρούσεων, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.
Ως προς τη ρωσική επιχείρηση στη Συρία ανέφερε, ότι «η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, σε χώρες της Αφρικής και στο Αφγανιστάν έχει δημιουργήσει μια απειλή ως προς την διάδοση της τρομοκρατικής δραστηριότητας και σε άλλες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας», τονίζοντας, ότι όλα αυτά καθιστούν σαφές το πόσο σημαντική είναι η ανάγκη ενιαίας προσπάθειας της παγκόσμιας κοινότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει από κοινού τις απειλές, κυρίως της διεθνούς τρομοκρατίας.
Όσο για την από κοινού καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στο πλαίσιο της επιχείρησης στη Συρία, η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις χώρες, δήλωσε ο Γκερασίμοφ, επισημαίνοντας, ότι στην πρόσφατη ιστορία υπάρχουν παραδείγματα συνεργασίας της με τα δυτικά κράτη, όπως «η επιχείρηση της Διεθνούς Δύναμης Βοήθειας για Ασφάλεια στο Αφγανιστάν, η υπαγωγή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, η συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η υπογραφή και εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και η καταπολέμηση της πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής».

Ως προς τις επιτυχίες της συριακής επιχείρησης, ανέφερε, ότι οι Ρώσοι προκειμένου να στερήσουν από τους τρομοκράτες την πηγή χρηματοδότησης, κατέστρεψαν όσα διυλιστήρια και σταθμούς άντλησης πετρελαίου, καθώς και οχήματα που μετέφεραν προϊόντα πετρελαίου σε δημόσιους χώρους, τα οποία ανήκαν στο Ισλαμικό κράτος και πραγματοποιούσαν δρομολόγια προς τα τουρκικά σύνορα. Τόνισε δε, ότι ρωσική αεροπορία στη Συρία πραγματοποιεί καθημερινά 30-40 αεροπορικές επιδρομές κατά των τρομοκρατών, προκειμένου να υποστηρίξει τη δράση των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ανέφερε, ότι οι μονάδες της συριακής αντιπολίτευσης, συνολικού αριθμού περίπου 5.000 αντρών, μαζί με τα κυβερνητικά στρατεύματα ακολούθησαν επιθετική πολιτική στις επαρχίες Χομς, Χάμα, Χαλέπι και Ράγκα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των αντρών που εντάσσονται σε αυτές, ενώ παράλληλα, η ρωσική αποστολή βοήθησε με την παροχή όπλων, πυρομαχικών και διάφορου άλλου εξοπλισμού. «Στόχος της Ρωσίας είναι να συμβάλλει στις κοινές προσπάθειες των κυβερνητικών στρατευμάτων και των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης προκειμένου να ηττηθούν οι τρομοκράτες», τόνισε Γκερασίμοφ προσθέτοντας, ότι την ίδια τακτική κατά του Ισλαμικού κράτους θα ακολουθήσουν οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και το 2016.

Σχετικά με την κατάρριψη από την Τουρκία του ρωσικού πολεμικού Su-24, ανέφερε, ότι το υπουργείο Άμυνας ελπίζει σε αντικειμενική και αμερόληπτη διεθνή έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας, τονίζοντας, ότι «η Τουρκία χτύπησε πισώπλατα τη Ρωσία, τη στιγμή που η τελευταία αγωνίζεται κατά του Ισλαμικού κράτους».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, «η παράνομη δραστηριότητα υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Τουρκίας στοίχισε τη ζωή νομοταγών πολιτών της Ρωσίας, της Γαλλίας, του Μαλί αλλά και της ίδιας της Τουρκίας, στην οποία οι τρομοκράτες του Ισλαμικού κράτους διαπράττουν τρομοκρατικές πράξεις».

Αναφερόμενος στα σχέδια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δήλωσε, ότι το 2016, θα δοθεί προτεραιότητα στη διατήρηση των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων, στην ανάπτυξη του δυναμικού ομάδων επίθεσης, καθώς επίσης και στις αεροπορικές και διαστημικές δυνάμεις, ώστε να είναι σε επίπεδο που να εξασφαλίζεται εγγυημένα η αποτροπή επίθεσης κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της. Μια άλλη προτεραιότητα είναι η αύξηση της δυναμικότητας των ομάδων και τα συστήματα διαχείρισης πληροφοριών στρατηγικών δυνάμεων αποτροπής «σε ένα επίπεδο που να εξασφαλίζεται η αποφυγή πρόκλησης ζημιών, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», καθώς και η δυνατότητα τηλεδιάσκεψης για την αντιμετώπιση της αεροδιαστημικής επίθεσης, αλλά και η δυνατότητα διακλαδικής συνεργασίας με ομάδες που εκτελούν αποστολές σε περιοχές στρατιωτικών συγκρούσεων.

Όσον αφορά τον εξοπλισμό του ρωσικού στρατού, τόνισε, ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2016 σχεδιάζει να αγοράζει ετησίως περίπου 200 αεροσκάφη και 30 πλοία επιφανείας και υποβρύχια καθώς επίσης και 600 τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ από το 2021 το μερίδιο των σύγχρονων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού θα είναι από 70% έως 100% στους διάφορους κλάδους και σώματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια βελτίωσης του συστήματος των επιστημονικών ερευνητικών ιδρυμάτων αλλά και της ανάπτυξης των σχέσεων τους με αντίστοιχα ινστιτούτα συμμαχικών χωρών, στο πλαίσιο της Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, του CSTO και του SCO.
Τέλος υποσχέθηκε, πως ο ρωσικός στρατός θα διοργανώσει τους δεύτερους διεθνείς αγώνες μέσα στο 2016, όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν 47 χώρες, υπενθυμίζοντας, ότι κατά τους πρώτους διεθνείς αγώνες συμμετείχαν 43 ομάδες, πάνω από 1,300 άτομα και 16 ομάδες παρατηρητών από 16 χώρες του εξωτερικού, αντιπροσωπεύοντας την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. «Οι προηγούμενοι αγώνες απέδειξαν πως συμβάλλουν στη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών εκπαίδευσης στρατιωτών για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και την ανάπτυξη του ανταγωνισμού κατά τη διάρκεια της μάχης της κατάρτισης», ανέφερε καταλήγοντας ο Γκερασίμοφ.

ΠΗΓΗ: onalert / http://eng.mil.ru/en/news

Pin It on Pinterest

Share This