Επιτάφιος στην κατεχόμενη Αμμόχωστο μετά από 57 χρόνια

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε την εξέλιξη ο μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου

Μετά από 57 χρόνια θα τελεστεί η ακολουθία της Αποκαθήλωσης και θα ψαλθούν τα εγκώμια του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ακολουθία θα γίνει στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού, όπου από τον περασμένο Δεκέμβριο με άδεια του τουρκοκυπριακού καθεστώτος τελείται μια Κυριακή τον μήνα η Θεία Λειτουργία. Της ακολουθίας της Αποκαθήλωσης και του Επιταφίου θα προαστεί ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας- Αμμοχώστου, Βασίλειος.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι κτίσμα, που τοποθετείται στον 15ο αιώνα και βρίσκεται μέσα στα μεσαιωνικά τείχη της Αμμοχώστου. Την τέλεση της ακολουθίας της Αποκαθήλωσης και του Επιταφίου, ανακοίνωσαν οι δήμαρχοι Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός και Οκτάι Καγιάλπ.

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας- Αμμοχώστου, Βασίλειος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτήρισε την εξέλιξη πολύ σημαντική. «Μας χαροποιεί», ανέφερε και πρόσθεσε ότι γίνονται εντατικές προετοιμασίες για την ακολουθία, η οποία θα τελεστεί μετά από πολλές δεκαετίες. «Μάλιστα γίνονται διευθετήσεις για να καταστεί δυνατή και η λιτάνευση του Επιταφίου σε κάποιους δρόμους της εντός των τειχών Αμμοχώστου», επισήμανε. Ήδη, σημείωσε, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από πλήθους κόσμου και έχουν δηλώσει ότι θα παρευρεθούν δύο χιλιάδες άνθρωποι. «Βεβαίως δεν θέλουμε να περιοριστεί η τέλεση Θείας Λειτουργίας και άλλων ακολουθιών στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό, αλλά να λειτουργήσουν και άλλες εκκλησίες και να υπάρξει βιώσιμη λύση του κυπριακού, ώστε με ακόμη καλύτερες συνθήκες να μπορέσουμε να λειτουργούμε όλες τις εκκλησίες μας και να τις συντηρήσουμε», τόνισε ο κ. Βασίλειος.

Ο δήμαρχος, Αλέξης Γαλανός, δήλωσε ότι θα είναι «μια μεγάλη μέρα για την Εκκλησία και την συμφιλίωση». Επίσης, είπε ότι θα προσκληθούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι και ξένοι πρέσβεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, συνεχάρη του δύο δημάρχους για την πρωτοβουλία τους. Μιλώντας στο ΡΙΚ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τέτοιες ενέργειες, γιατί είναι στο πνεύμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

πηγή: newsbeast.gr

Pin It on Pinterest