Επιστολή γονιών : Δεν αυξήθηκαν ξαφνικά οι γεννήσεις στα νησιά … τα νοσοκομεία μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν

«Την αμέσως προηγούμενη περίοδο οι υπογράφοντες με τις γυναίκες μας φέραμε στον κόσμο τρία νέα παιδιά, πρόωρα στη γέννα τους.

Γίναμε οι ίδιοι προσωπικά μάρτυρες μιας τεράστιας & χρόνιας έλλειψης για το Νομό μας, μιας αντίθεσης που δυστυχώς μόνο αν την ζήσει κάποιος μπορεί να κατανοήσει το μέγεθος της.

Να γεννηθεί το παιδί σου πρόωρο και ενώ μόλις έχει ανακοινωθεί με δελτίο τύπου η απόκτηση από το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων 3 νέων υπερσύγχρονων θερμοκοιτίδων, να σε ενημερώνουν οι γιατροί ότι ελλείψει γιατρών και προσωπικού, για να επιβιώσει το νεογέννητο σου, πρέπει να μεταφερθεί σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (Μ.Ε.Ν.Ν.) στο Ηράκλειο μέσω της Εθνικής Οδού..

Μέσω μιας Εθνικής οδού καρμανιόλας που διαθέτει τα πρωτεία σε θανάτους από τροχαία, και σε μία περίοδο τουριστική όπου ο έντονος κυκλοφοριακός φόρτος αυξάνει τις πιθανότητες τροχαίου..

Οι υπογράφοντες γνωριστήκαμε στους διαδρόμους του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, μαζί με άλλους γονείς –ένας εκ των οποίων από τη Ρόδο (!).

Όταν τα νεογέννητα μας ξεπέρασαν τον κίνδυνο , την θέση της αγωνίας που μας διακατείχε πήρε η οργή μας για την έλλειψη σύγχρονης Μ.Ε.Ν.Ν. στα Χανιά.

Γνωρίζουμε σαν Χανιώτες τις χρόνιες ελλείψεις του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων σε προσωπικό. Γνωρίζουμε ότι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του Νοσηλευτικού και Ιατρικού Προσωπικού για να κρατηθεί όρθιο το Δημόσιο Νοσοκομείο μας, το προσωπικό δεν επαρκεί αριθμητικά, και οι υλικές υποδομές στερεύουν μέρα με τη μέρα. Το πρόβλημα έχει επισημανθεί από φορείς, από τον σύλλογο εργαζομένων του ΓΝΧ.

Το Υπουργείο Υγείας και οι υπεύθυνοι γνωρίζουν αλλά επιλέγουν την απραξία.

Απραξία που οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση του ΓΝΧ, και ενώ ο χανιώτικος λαός ματώνει μέρα με τη μέρα, τα ιδιωτικά κέντρα υγείας και κλινικές θησαυρίζουν.
Αλλά ειδικά όταν αυτή η κατάσταση επηρεάζει νεογέννητα παιδιά, βρέφη που μόλις βγήκαν στον κόσμο αυτό, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για αμέλεια, αλλά για εγκληματική ευθύνη.

Με την επιστολή αυτή απαιτούμε από όλους του αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς να λειτουργήσει άμεσα, με πρόσληψη των απαραίτητων Νεογνολόγων, Νοσηλευτικού και Ιατρικού προσωπικού, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Να καλυφθούν άμεσα τυχόν ανάγκες σε υλικές υποδομές (μηχανήματα κλπ).

Ειδικά σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση έχει πολλαπλασιάσει τα εμπόδια στα νέα ζευγάρια να φέρουν νέα ζωή στον κόσμο, η προστασία της ζωής των νεογέννητων και πρόωρων παιδιών πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας, γονέων και μη.

Οι υπογράφοντες νέοι γονείς:
Γιανναράκης Γιώργος
Λουτσέτης Χαράλαμπος
Ξυπολιτάκης Γιάννης»

Πηγή : Flashnews.gr

Pin It on Pinterest