Επιστήμονες εντόπισαν τη γέννηση μιας νέας ηπείρου – Που βρίσκεται και σε τι διαφέρει;

Επιστήμονες από τη Γαλλία και την Αυστραλία εντόπισαν στο νότιο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού της γέννηση μιας νέας ηπείρου.

Οι ωκεάνιες λιθοσφαιρικές πλάκες βυθίζονται στον μανδύα και αυξάνουν έτσι τον ηπειρωτικό φλοιό του πλανήτη. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, εμφανίζεται το γρανιτικό μάγμα, δημιουργώντας το ανώτερο στρώμα των ηπείρων. Το εξωτερικό μέρος του βυθού των ωκεανών αποτελείται κυρίως από βασάλτη και αυτό διαφέρει από τις ηπείρους.

Οι γεωλόγοι εξερεύνησαν τα νησιά Κεργκελέν κοντά στην Ανταρκτική. Από τις συγκεκριμένες έρευνες, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, στο νότιο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού αναδύεται μια νέα ήπειρος.

Αν και βρέθηκε ένα μάγμα από γρανίτη, υποτίθεται πως τα νησιά του αρχιπελάγους Κεργκελέν είναι οι κορυφές ηφαιστείων, που από τους κρατήρες τους, αναδύθηκε βασάλτης που σχημάτισε αυτές τις περιοχές της γης και μαζί με αυτό το είδος, βρέθηκαν περισσότεροι όξινοι σενίτες που εντοπίζονται αποκλειστικά στις ηπείρους.

Λόγω του μίγματος πετρωμάτων, ο φλοιός στην περιοχή του Κεργκέλεν είναι πολύ παχύς, όπως στις ηπείρους. Αφού μελετήθηκε η εσωτερική δομή των συνητών, οι γεωλόγοι διαπίστωσαν ότι ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης διαδικασίας, σχηματίζονται διάφορα στρώματα.

Κάθε ένας από τους σύνητες, βρέθηκε τελικά κάτω από τα πετρώματα, αυξάνοντας το επίπεδό τους. Θεωρείται ότι οι σύνητες σχηματίστηκαν πριν από περίπου 3,7 εκατομμύρια χρόνια.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, η περιοχή Κεργκελέν είναι μια αναδυόμενη ήπειρος. Σε μερικά εκατομμύρια χρόνια, το αρχιπέλαγος θα μετατραπεί σε ηπειρωτική χώρα. Οι γεωλόγοι σκοπεύουν να μελετήσουν προσεκτικά τη δομή των συνητών, προκειμένου να κατανοήσουν την εμφάνιση του μάγματος και την αλλαγή του.