Επίσπευση διαδικασιών δηλώσεων συγκομιδής για τα αμπελουργικά προϊόντα ζητά ο Φιλήμονας Ζαννετίδης

Με ένα εξαιρετικά επείγον έγγραφο ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης αιτείται της συντόμευσης των διαδικασιών για αδειοδότηση των παραγωγών αμπελουργικών προϊόντων στα νησιά μας. Το αίτημα στάλθηκε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Στρατάκο και την Γενική Διεύθυνση Τροφίμων του υπουργείου. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο κατεπείγον έγγραφο, στα νησιά μας ο τρύγος ξεκινά πολύ νωρίτερα από τις άλλες περιοχές της χώρας και η καθυστέρηση των διαδικασιών αδειοδότησης για παραγωγή, καταστρέφει τα εναποθηκευμένα στέμφυλα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής προς τον υπουργό και τους υπηρεσιακούς υπευθύνους έχει ως εξής:

«Κύριε υπουργέ

Με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα έτη αλλά και την πρωιμότητα του τρύγου της φετινής αμπελοοινικής περιόδου, μας μεταφέρθηκαν ανησυχίες από αμπελουργούς και διήμερους αποσταγματοποιούς των νησιών μας σχετικά με τον χρόνο έναρξης της λειτουργίας του συστήματος καταχώρησης ηλεκτρονικών Δηλώσεων Συγκομιδής Αμπελουργικών προϊόντων για το έτος 2020. Ως γνωστό η κατάθεση και οριστικοποίηση της Δήλωσης Συγκομιδής αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση αρχικά της Βεβαίωσης Απόσταξης από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Δωδ/σου και στην συνέχεια για την άδεια απόσταξης στεμφύλων στα διήμερα αποσταγματοποιεία. Συγκεκριμένα τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τα εξής: 

  1. Λόγω της πρωιμότητας του τρύγου ο οποίος στην περιοχή μας ξεκινάει αρχές Αυγούστου, τα στέμφυλα ήδη από το τέλος Αυγούστου είναι έτοιμα για απόσταξη. Μετά το τέλος Αυγούστου και κάθε ημέρα που θα περνάει αυξάνεται ο κίνδυνος για υποβάθμιση της πρώτης ύλης από οξείδωση και ανεπιθύμητες μεταβολές με αποτέλεσμα το απόσταγμα που θα παραχθεί να είναι κακής ποιότητας.
  2. Η καθυστέρηση έναρξης της λειτουργίας του συστήματος καταχώρησης ηλεκτρονικών Δηλώσεων Συγκομιδής Αμπελουργικών προϊόντων θα δημιουργήσει συμφόρηση των Υπηρεσιών και ταλαιπωρία των αμπελουργών οι οποίοι θα απαιτήσουν άμεσα να εξυπηρετηθούν.     

Προκειμένου λοιπόν να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν τα προηγούμενα έτη, θα πρέπει απαραίτητα εγκαίρως να ξεκινήσει η λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής  καταχώρησης Δηλώσεων Συγκομιδής ώστε να χορηγηθούν οι απαιτούμενες Βεβαιώσεις Απόσταξης.»

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest