Επίσημο ενδιαφέρον της Ελλάδας για αγορά ακόμα 8 πολεμικών πλοίων απο Ολλανδία – 2 φρεγάτες και 6 ναρκοθηρευτικά

Ένα ακόμα εξοπλιστικό deal υψίστης σημασίας για την άμυνα της χώρας μας είναι έτοιμη να κλείσει η Ελλάδα αφού έδειξε πλέον επίσημα ενδιαφέρον για την αγορά 2 Ολλανδικών φρεγατών κλάσης M και 6 ναρκοθηρευτικών πλοίων.

Τα 8 πλοία θα είναι μεταχειρισμένα αλλά σε εξαιρετική κατάσταση και φυσικά πάνοπλα με σύγχρονες δυνατότητες ακόμα και για αεράμυνα (φρεγάτες) που έχει ανάγκη η Ελλάδα λόγω του μεγάλου νησιωτικού χώρου.

Σε περίπτωση που η Ολλανδία δεχθεί να τα πουλήσει και η Ελλάδα προχωρήσει σε αγορά τότε τα πλοία θα είναι γρήγορα διαθέσιμα καθώς βρίσκονται στο απόθεμα του Ολλανδικού ναυτικού αλλά πλήρως επιχειρησιακά και τεχνολογικά αναβαθμισμένα και μαζί με τις κορυφαίες φρεγάτες Belharra αλλά και τις κορβέτες Gowind η Ελλάδα θα έχει φτάσει σε ένα εξαιρετικό επίπεδο ισχύος στη θάλασσα με σύγχρονα πλοία που καλύψουν πλήρως τις νησιωτικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας.

Οι φρεγάτες Μ είναι τα πλοία κλάσης Karel Doorman, η Van Speijk(F828) και η Van Amstel(F831) οι οποίες επιχειρούν για το Ολλανδικό Βασιλικό ναυτικό από τα μέσα της δεκαετίας του 90’ και είχαν προταθεί στη χώρα μας από την ολλανδική κυβέρνηση, ως ενδιάμεση λύση αν η Αθήνα επέλεγε τις φρεγάτες Sigma και όχι τις Belh@rra.ROYAL NETHERLANDS NAVY HNLMS VAN SPEIJK F828 LEAVES DEVONPORT AT MUTTON COVE – 3rd July 2017

Πρόκειται για «σκαριά» γνώριμα στο Πολεμικό Ναυτικό, μιας και αποτελούν εξέλιξη των φρεγατών S, τις οποίες διαθέτει στο οπλοστάσιό του ο Ελληνικός Στόλος από τις αρχές της δεκαετίας του 80’.θα είναι «φορτωμένα» και με βαρύ οπλισμό και εκσυγχρονισμένα. Όσο για το κόστος, περίπου 80 εκατ. ευρώ για κάθε φρεγάτα «M», τιμή εξαιρετική για εκσυγχρονισμένα πλοία, με σύγχρονο ραντάρ, οπλισμό και ηλεκτροπτικά συστήματα.

Τα ναρκοθηρευτικά θα κοστίσουν μόλις 3,5 εκ. ευρώ έκαστο, με το Πολεμικό Ναυτικό να έχει την ευκαιρία να ενσωματώσει, επίσης σε εξαιρετική τιμή και ειδικό Sonar, πολύτιμο όπλο στο αντιναρκικό πόλεμο.

Ναρκοθηρευτικό κλάσης Alkmaar του ολλανδικού Ναυτικού.

Pin It on Pinterest