Επικίνδυνη όσο το κάπνισμα η μοναξιά – Πώς επηρεάζει την υγεία

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση έχουν σοβαρές επιπτώσεις την υγεία, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Η αποκοπή από την κοινωνική αλληλεπίδραση δεν είναι μόνο πρόβλημα για τους ηλικιωμένους, αλλά και για τους νεότερους, ενώ ο αντίκτυπος που έχει στο σώμα θεωρείται ισοδύναμος με το κάπνισμα περισσότερων από δώδεκα τσιγάρων την ημέρα.

Επιτροπή που είχε συσταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την πρώην βουλευτή των Εργατικών, Τζο Κοξ, (μαχαιρώθηκε λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα για το Brexit) και είχε ως στόχο την αντιμετώπιση της μοναξιάς, δημοσίευσε μια έκθεση που αναφέρει ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, 9 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από μοναξιά και αυτό έχει αντίκτυπο στην υγεία τους.

Η αποκοπή από τον έξω κόσμο καθιστά τα άτομα πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προγνωστικό της αυτοκτονίας σε μεγαλύτερη ηλικία. Η έλλειψη πνευματικής διέγερσης σημαίνει, επίσης, ότι οι μόνοι άνθρωποι έχουν 64% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια και γενικά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκπίψουν γνωστικά.

Ωστόσο, η μοναξιά δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική υγεία ενός ατόμου, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τη σωματική. Έχει βρεθεί ότι αυξάνει την θνησιμότητα κατά 26%, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης και παχυσαρκίας. Στην πραγματικότητα, έχει πλέον αποδειχθεί ότι η επίπτωση που έχει στην υγεία ισοδυναμεί με το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα. Μόλις πριν από λίγους μήνες, οι γιατροί προειδοποιούσαν ότι η μοναξιά μπορεί να είναι εξίσου βλαβερή για την υγεία ενός ατόμου με μια χρόνια σοβαρή νόσο, όπως ο διαβήτης.

«Η αντιμετώπιση της μοναξιάς είναι μια πρόκληση των γενεών, που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συντονισμένη δράση όλων – οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες, οι επιχειρήσεις, οι κοινωνικές οργανώσεις, οι οικογένειες, οι κοινότητες και τα άτομα- έχουν όλοι ένα ρόλο να διαδραματίσουν. Συνεργαζόμενοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά», αναφέρει η έκθεση.

Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να πράξει περισσότερα για την αντιμετώπιση της μοναξιάς και ενθαρρύνει τους εθελοντές να συμβάλουν στη μείωση της απομόνωσης σε όλα τα μέρη της κοινότητας.

Pin It on Pinterest

Share This