Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Οι δικαιούχοι και οι αιτήσεις

Η βασική προϋπόθεση είναι να δουλεύει η συσκευή που θέλει κάποιος να αντικαταστήσει.

Οι δικαιούχοι της επιδότησης θα μπορούν να αλλάξουν τις εξής παλιές τους συσκευές:

  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες
  • Κλιματιστικά

Η επιδότηση για τις ηλεκτρικές συσκευές θα αφαιρείται στο κατάστημα με την αγορά της συσκευής. Η επιλογή θα είναι ελεύθερη, αλλά η συσκευή που θα επιλέξουν οι δικαιούχοι της επιδότησης θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Το ποσό της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών

Συνολικά, το ποσό της επιδότησης θα είναι 100 εκατομμύρια ευρώ και 200.000 νοικοκυριά προβλέπεται να πάρουν έκπτωση από 30% έως 50%. Εάν όμως ξεπεράσουν τις 200.000 οι αιτήσεις, θα υπάρχει κατάταξη των ενδιαφερόμενων και τότε θα μπουν οικονομικά κριτήρια και κοινωνικά κριτήρια.

Προτεραιότητα θα έχουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με ΑμεΑ, οι μονογονεϊκές και οι πολύτεκνες οικογένειες. Ωστόσο, θα οριστούν επιλαχόντες και εφόσον βρεθούν τα χρήματα και αυξηθεί ο προϋπολογισμός της επιδότησης, τότε θα μπορούν και εκείνοι να αντικαταστήσουν τις συσκευές τους.

Πώς θα κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι για την επιδότηση

Μόλις ανοίξει η πλατφόρμα οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν αίτηση για το πρόγραμμα της επιδότησης για να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις παλιές και ενεργοβόρες συσκευές τους.

Η διαδικασία αίτησης υπαγωγής θα γίνεται εύκολα και γρήγορα. Η διαδικασία της αίτησης για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα γίνεται με κωδικούς TaxisNet και θα χρειάζεται το ΑΦΜ με ηλεκτρονική αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής.

Τι μορφή θα έχει η επιδότηση

Η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελούμενους με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών. Η παράδοση και τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών για ανακύκλωση. Τα στάδια υλοποίησης της διαδικασίας θα ελέγχονται αυτόματα από την ψηφιακή πλατφόρμα.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This