Επιδημία χολέρας στο Ιράκ, κίνδυνος για Συρία, Κουβέιτ, Μπαχρέιν

Επιδημία χολέρας η οποία έχει ξεσπάσει στο Ιράκ ενδέχεται να μεταδοθεί στη γειτονική Συρία, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν και κινδυνεύει να επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή, καθώς εκατομμύρια προσκυνητές ετοιμάζονται να επισκεφθούν τη χώρα, προειδοποιεί ο διευθυντής του ιρακινού τμήματος της Unicef.

Η ασθένεια, η οποία μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να οδηγήσει στον θάνατο από αφυδάτωση και νεφρική ανεπάρκεια αν δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία, εντοπίστηκε δυτικά της Βαγδάτης τον Σεπτέμβριο και έκτοτε τουλάχιστον 2.200 άνθρωποι στο Ιράκ έχουν μολυνθεί, ενώ έξι έχουν πεθάνει.

«Η επιδημία έχει ήδη περιφερειακή δυναμική και ο κίνδυνος μπορεί μόνο να αυξηθεί εξαιτίας των ανθρώπων που θα έρθουν από ολόκληρη την περιοχή στο Ιράκ», δήλωσε την Πέμπτη ο Πίτερ Χόκινς της Unicef.

«Το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και η Συρία έχουν ήδη καταγράψει επιβεβαιωμένα κρούσματα», πρόσθεσε.

Εκατομμύρια σιίτες αναμένεται να επισκεφθούν το Ιράκ τον Δεκέμβριο για να γιορτάσουν το Αρμπάιν, το οποίο σηματοδοτεί την 40η ημέρα του πένθους για τον Χουσέιν, εγγονό του προφήτη Μωάμεθ, ο θάνατος του οποίο το 680 μ.Χ. προκάλεσε το σχίσμα μεταξύ σιιτών και σουνιτών.

Ο κ. Χόκινς δήλωσε ότι η Unicef συνεργάζεται με τους ιερωμένους στις ιερές για τους σιίτες πόλεις Νατζάφ και Κερμπάλα, προκειμένου να ενημερώσουν για τρόπους πρόληψης της μετάδοσης της χολέρας, που είναι ενδημική στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή.

Η επιδημία μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά παραγόντων, περιλαμβανομένης της χαμηλής στάθμης του νερού στον ποταμό Ευφράτη και των πλημμυρών στη διάρκεια του χειμώνα που μόλυναν τον ποταμό και τα ρηχά πηγάδια με λύματα.

Ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, που ελέγχει μεγάλες περιοχές στο βόρειο και δυτικό Ιράκ, επίσης συνέβαλε στην επιδημία.

Εξαιτίας των συγκρούσεων έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων ζουν σε καταυλισμούς όπου οι συνθήκες συντελούν στην εξάπλωση της χολέρας.

πηγή: Naftemporiki.gr

Pin It on Pinterest

Share This