Διαστάσεις πανδημίας κινδυνεύουν να πάρουν τα καρδιαγγειακά στην Ελλάδα

Βάσει του προγράμματος πρόληψης που έχει ξεκινήσει το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ) στην Ελλάδα, τα 10 χρόνια διεξάγονται συνεχείς εξετάσεις πιθανής εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 60.000 ενήλικες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 50% διαγνώσθηκε με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (>190mg/dl), το 25% με υπέρταση, το 9% με διαβήτη, το 42% ήταν υπέρβαροι, και το 50% των ατόμων κάτω από 50 ετών ήταν καπνιστές.

Οι ειδικοί σημείωσαν ότι υπήρχε έλλειψη τακτικού ελέγχου του καρδιακού ρυθμού, με συνέπεια να μην εντοπίζεται έγκαιρα η κολπική μαρμαρυγή, συνήθης αιτία εγκεφαλικού, ενώ μόνο 1 στους 3 Έλληνες πετυχαίνει το στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής όταν ξεκινά τη θεραπεία παρά την εκτεταμένη χρήση στατινών.

Επιπροσθέτως , μόνο οι μισοί από όσους γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη κάνουν κάτι για να τη μειώσουν.

Όπως επεσήμαναν πάνω από το 3% του πληθυσμού των ενηλίκων στη χώρα μας έχουν παρουσιάσει επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής, ενώ στους ηλικιωμένους >75 ετών  το ποσοστό είναι >10%.

Ενθαρρυντικό ωστόσο, είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που καλύπτεται με αντιπηκτική αγωγή (από 38% το 2011 σε 55% το 2012 και 70% το 2013).

Το ΕΛ.Ι.ΚΑ.Ρ. συνεχίζει το πρόγραμμα πρόληψης, ενημέρωσης και καταγραφής σε όλη τη χώρα έτσι και φέτος 1-3 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στην Αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα, από 9:00 έως 17:00, γιατροί του Ιδρύματος θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας,  χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.

Pin It on Pinterest