Έπεσε αεροσκάφος Τ-2 της ΠΑ – Σώοι οι χειριστές

Εκπαιδευτικό αεροσκάφος προκεχωρημένης εκπαίδευσης Τ-2Ε της 120 ΠΕΑ συνετρίβη  σε αγροτική έκταση στην συνοικία Μπουρνιάς στην Καλαμάτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πιλότοι κατάφεραν να εγκαταλείψουν εγκαίρως το αεροσκάφος και προσγειώθηκαν με αλεξίπτωτα, ενώ στο σημείο έσπευσαν οχήματα της Πυροσβεστικής και ασθενοφόρα.

Οι δύο ιπτάμενοι περισυνελέγησαν από ελικόπτερο και είναι καλά στην υγεία τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος έπεσε στην δυτική παραλία της Καλαμάτας, κοντά στην πίστα των cart. Το αεροσκάφος ανήκει στην 363 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος.

Το Τ-2 Buckeye είναι ένα αμερικάνικης κατασκευής, δικινητήριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος. Είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί.

 

 

Πρόκειται για ένα “αρχαίο” αεροσκάφος, το οποίος έπρεπε να είχε αντικατασταθεί προ δεκαετίας, αλλά το πρόγραμμα του ΝΑΠΠΕΕ (Νέο Αεροσκάφος Προκεχωρημένης και Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης) ύψους 800 εκατ. ευρώ καθυστέρησε και όταν ξεκίνησε η οικονομική καταστροφή το 2010, κρίση εγκαταλείφθηκε.

Η προμήθεια 40 εκπαιδευτικών αεροσκαφών αυτού του τύπου το 1976 αναμόρφωσε ριζικά το σύστημα αεροπορικής εκπαίδευσης καθώς αντικατέστησε τότε τα αεροσκάφη Τ-33.

Τα αεροσκάφη πετούν με “ενέσεις” παλαιών εκπαιδευτικών του τύπου από τις ΗΠΑ, τα οποία “κανιβαλίζονται” για να μπορούν να πετούν περίπου δέκα από τα εναπομείναντα Τ-2.

Yπάρχει σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα αντικατάστασης των Τ-2 με 12 αεροσκάφη με την διαδικασία του leasing και φαβορί τα ιταλικά M-346 Master και το κορεατικό Τ-50 της ΚΑΙ.

Η είδηση δεν είναι ότι έπεσε το Τ-2: Η είδηση είναι ότι στην Καλαμάτα οι μηχανικοί κάνουν τόσο καλή δουλειά, που έχει πέσει τα τελευταία χρόνια μόνο ένα T-2…

Πηγή : pronews.gr

Pin It on Pinterest

Share This