Επανεκκίνηση Great Sea Interconnector στην Κάσο – Προετοιμασίες του Πολεμικού ναυτικού για εμπλοκή της Τουρκίας

Ενεργοποίηση των ερευνών για τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Προετοιμασίες υπό τη σκιά τουρκικών προκλήσεων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για την επανεκκίνηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή ανατολικά της Καρπάθου και της Κάσου, στο πλαίσιο του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει ήδη ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την έκδοση NAVTEX που θα ορίζει τις συντεταγμένες και τη χρονική διάρκεια των ερευνών. Η προβλεπόμενη διαδικασία ακολουθεί την πάγια οδό: αίτημα του φορέα που υλοποιεί το έργο προς το Υπουργείο Εξωτερικών, έγκριση και στη συνέχεια προώθηση στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού για τη χαρτογράφηση της περιοχής δράσης.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν ακόμα και πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας, με δεδομένο ότι η διαθεσιμότητα των κατάλληλων πλοίων αποτέλεσε βασικό παράγοντα καθυστέρησης. Αν και το πλοίο «Ievoli Relume» παραμένει αγκυροβολημένο στην Ολλανδία, φαίνεται πως θα επιλεγεί το «NG Worker», το οποίο βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Μεσσήνης στην Ιταλία.

Παράλληλα, σημαντικές είναι οι προετοιμασίες σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς έχουν καταρτιστεί σχέδια προστασίας των ερευνών, σε περίπτωση που υπάρξουν παρεμποδιστικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας. Η πιθανότητα τουρκικών αντιδράσεων δεν αποκλείεται, καθώς στο παρελθόν η Άγκυρα έχει επιχειρήσει να «γκριζάρει» ανάλογες πρωτοβουλίες.

Το ζήτημα παραμένει ψηλά στην πολιτική ατζέντα, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της πρόσφατης άτυπης συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Όπως διαφαίνεται από τις διαρροές, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, υπό τους πρωθυπουργούς Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετατίθεται χρονικά για μετά το Πάσχα.

Ωστόσο, η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει ανοιχτή, καθώς έχει ήδη οριστεί νέα συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών στις 14-15 Μαΐου, ενώ προγραμματίζεται και επίσκεψη ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Κωνσταντινούπολη.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου αποτελεί για την ελληνική πλευρά αυτονόητο κυριαρχικό δικαίωμα, στο πλαίσιο της δραστηριότητας σε διεθνή ύδατα. Η Τουρκία, από την άλλη, επιμένει ότι η εν λόγω περιοχή επηρεάζει τα στρατηγικά της συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και θεωρεί πως οποιαδήποτε δραστηριότητα – ακόμη και μη σχετιζόμενη με την υφαλοκρηπίδα – πρέπει να τελεί υπό την έγκρισή της, επικαλούμενη το τουρκολιβυκό μνημόνιο και προηγούμενες επιστολές της στον ΟΗΕ.

Καθώς πλησιάζει η έναρξη των εργασιών, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον τόσο στη γεωστρατηγική διάσταση του έργου όσο και στις πιθανές αντιδράσεις της Άγκυρας, που ενδέχεται να προκαλέσουν νέα ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Pin It on Pinterest