Τιμητικός έπαινος στα «βατράχια» του Λιμενικού για το Φαρμακονήσι

«Κόσμημα» για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες στην ανέλκυση του ναυαγίου

Μετανάστες από τη Συρία που διεσώθησαν από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι… του πλοιαρίου που τους μετέφερε (AP Photo/Nikolas Nanev)

Τιμητικός έπαινος στη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής απονεμήθηκε σήμερα, Δευτέρα, από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ.Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Τα στελέχη της ομάδας Ειδικών Καταδύσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) ΛΣ-ΕΛΑΚΤ υποδέχθηκε στο γραφείο του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου. Μετά το πέρας της συνάντησης απένειμε τιμητικό έπαινο στους άνδρες της ΜΥΑ παραδίδοντάς τον στον διοικητή της μονάδας, πλοίαρχο ΛΣ Κωνσταντίνο Αλοίμονο, «για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν και την πολύτιμη προσφορά τους στην επιχείρηση ανέλκυσης του ναυαγίου του Φαρμακονησίου τον Φεβρουάριο του 2014».

Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αθανάσιος Αθανασόπουλος, ο β’ υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Λ.Σ-ΕΛΑΚΤ Βασίλειος Σιέττος, καθώς και ο προϊστάμενος Κλάδων Α’ και Δ’ του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, υποναύαρχος ΛΣ Νικόλαος Πατρινός.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε, μεταξύ άλλων: «Εμείς σας θεωρούμε “κόσμημα” του Λιμενικού Σώματος αλλά και της ελληνικής πολιτείας για το έργο που προσφέρετε αλλά και για την καθημερινή αυτοθυσία που επιδεικνύετε στις αποστολές σας. Οφείλουμε να σας αποδώσουμε έναν έπαινο τιμής που να συμβολίζει ακριβώς αυτό το γεγονός της κατάδυσης στο Φαρμακονήσι, μίας, δηλαδή, υπεράνθρωπης επιχείρησης για να ανασύρετε ένα σκάφος με εγκλωβισμένους νεκρούς, ανάμεσα τους μικρά παιδιά. Σας αποδίδω αυτή την εύφημο μνεία, ως ένα μεγάλο ευχαριστώ και από την ελληνική κοινωνία που νιώθει υπερηφάνεια για εσάς, αλλά και από τους συναδέλφους σας, που κατασυκοφαντούντο εκείνη την περίοδο».

Ο υπουργός πρόσθεσε: «Είμαι εδώ για εσάς και θα ήθελα να σας πω ότι στόχος μας είναι να βελτιώσουμε περαιτέρω τον τρόπο λειτουργίας σας αλλά και τις υποδομές σας διότι είναι κρίσιμη η διαρκή χρήση της Μονάδας σε επιχειρησιακό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Είμαστε στη διάθεσή σας και σας συγχαίρω και πάλι για όλες τις επιχειρήσεις που συμμετείχατε όπως στην καταδίωξη δραπετών στα βουνά ή στο Φαρμακονήσι. Σε εσάς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το αξιόμαχο και η αίσθηση ασφάλειας που νιώθουν οι πολίτες, παρά το μέγεθος της κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα».

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος επεσήμανε: «Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία γνωρίζουν πολύ καλά το σπουδαίο έργο που επιτελείτε. Όλοι δίνουμε μάχες καθημερινές, το ίδιο και κάθε στέλεχος του Λιμενικού που δίνει μια μάχη στον τομέα του. Εσείς, όμως, κάνετε κάτι το εξειδικευμένο. Από σας δεν ζητάμε το εφικτό. Ζητάμε το αδύνατο. Μέχρι σήμερα, όχι έχετε δώσει και έχετε περάσει με άριστα τις εξετάσεις, αλλά μας κάνετε υπερήφανους και νιώθω αυτή τη συγκίνηση όταν σας βλέπω μπροστά μου. Ιδιαίτερα την ομάδα τη δική σας που έκανε την υπέρβαση με σεμνότητα και σκληρή δουλειά. Θα με βρείτε σύμμαχο σε κάθε είδους εκπαίδευση γιατί το κύριο κομμάτι της αποστολής είναι η συνεχής ετοιμότητα, η συνεχής εκπαίδευση. Είμαστε όλοι στη διάθεση σας, να σας εξασφαλίσουμε εκείνες τις συνθήκες να επιτελέσετε την αποστολή σας. Είμαι περήφανος και αισθάνομαι τιμή που έχω άντρες σαν και σας. Να συνεχίσετε».

Pin It on Pinterest