Επαγρυπνούν οι Έλληνες μετά το κρούσμα οζώδους στην Τουρκία

Από τις 30 Απριλίου που επιβεβαιώθηκε το κρούσμα οζώδους στην Τουρκία, μόλις στις 13 Ιουνίου οι Τούρκοι ενημέρωσαν το σύστημα κοινοποίησης των ασθενειών των ζώων  (ADNS). «Δεν υπήρξε καμία άλλη επίσημη πληροφόρηση από την πλευρά της Τουρκίας. Παρά το ότι στις κατά καιρούς συναντήσεις μας έχουμε συμφωνήσει να υπάρχει μια άμεση ενημέρωση μεταξύ των τριών κρατών (Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία), λαμβάνουμε γνώση ενός επιζωοτικού νοσήματος με μεγάλη καθυστέρηση για ακόμη μια φορά», εξηγεί στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Αχιλλέας Σαχπατζίδης. Όπως σημειώνει, η Ελλάδα προχώρησε σε διάβημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να λάβει μέτρα, ώστε να δηλώνονται άμεσα τα νοσήματα.

Μέτρα

Γνωρίζοντας τις τακτικές της γειτονικής χώρας, οι ελληνικές υπηρεσίες εμβολιάζουν ανελλιπώς τα κοπάδια, διατηρούν τη ζώνη αυξημένης επαγρύπνησης 10 χλμ. κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, ελέγχουν τις μετακινήσεις των βοοειδών από την παραπάνω ζώνη προς τις υπόλοιπες (εκτός ζώνης) περιοχές και ζητούν από τους κτηνοτρόφους να λαμβάνουν τα μέτρα βιοασφάλειας. Ο κ. Σαχπατζίδης εκτιμά ότι οι κτηνοτρόφοι είναι απόλυτα ενήμεροι και σημειώνει ότι ταυτόχρονα γίνονται επισκέψεις κτηνιάτρων, χωρίς όμως να υποτιμά την επικινδυνότητα της νόσου. Εξηγεί ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη, υπάρχει ανοσοποίηση των βοοειδών, αλλά απαιτείται επαγρύπνηση.

Ελλείψεις προσωπικού και χρημάτων

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΠΑΜ-Θ οφείλουν να παλέψουν με το ελλιπές προσωπικό που βαίνει μειούμενο, καθώς συνάδελφοι του κ. Σαχπατζίδη συνταξιοδοτούνται χωρίς να αντικαθίστανται. Όπως ο ίδιος αναφέρει, έγιναν προσλήψεις έξι κτηνιάτρων με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του προγράμματος επιτήρησης εξωτικών νοσημάτων, συνολικού προϋπολογισμού 1.836.877 ευρώ, για τις περιφερειακές ενότητες της ΠΑΜ-Θ, της Κεντρικής Μακεδονίας και των νησιών Λέσβος, Λήμνος, Σάμος, Ικαρία, Ρόδος, Χίος, Κως και Κάρπαθος.

Ο κ. Σαχπατζίδης μεταφέρει την αγωνία του λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και προσθέτει ότι στη Βόρεια Βουλγαρία εμφανίστηκε κρούσμα πανώλης. «Την ίδια στιγμή, η Καβάλα δουλεύει μ’ έναν κτηνίατρο. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να στελεχωθούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της ΠΑΜ-Θ, με δεδομένη την κατάσταση υψηλού κινδύνου που επικρατεί λόγω γειτνίασης με την Τουρκία». 

Το προσωπικό προσελήφθη από τον περασμένο Νοέμβρη, αλλά δεν έχουν έρθει χρήματα από το υπουργείο, όπως και οι πιστώσεις για τα καύσιμα. «Το πρόγραμμα στοχεύει στην επιτήρηση των τεσσάρων εξωτικών νοσημάτων (οζώδης δερματίτιδα, ευλογιά προβάτου, αφθώδης πυρετός και πανώλη των μικρών μηρυκαστικών). Τα χρήματα έχουν προκαταβληθεί από την ΕΕ, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά δεν έφτασε ούτε ένα ευρώ στις περιφερειακές ενότητες». Επίσης, προβλέπονται δύο οχήματα για τον Έβρο μέσα από διαγωνισμό, ο οποίος ολοκληρώθηκε και αναμένονται τα οχήματα.

Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη επιδημία, που εξαλείφθηκε τον Ιούνιο του 2016, θανατώθηκαν 5.060 ζώα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Πηγή : ypaithros.gr

Pin It on Pinterest