Ο ΕΟΠΠΥ χρωστάει νοσήλια σε Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία από το… 1995!

Ποσό ύψους 140 εκατ. ευρώ οφείλει η Ελλάδα σε νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού για νοσηλείες πολιτών της την τελευταία 20ετία.
Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία είναι μερικές από τις χώρες που διεκδικούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την Ελλάδα για Έλληνες ασφαλισμένους που έλαβαν περίθαλψη σε νοσοκομεία τους βάσει της διαδικασίας έγκρισης του ασφαλιστικού τους φορέα και όχι για επείγοντα περιστατικά.
Οι οφειλές της χώρας μας καθίστανται ληξιπρόθεσμες τον ερχόμενο Μάιο και οφειλέτης, κατόπιν της ένωσης των ασφαλιστικών φορέων, είναι ο ΕΟΠΠΥ. Ο Οργανισμός αποτελεί πλέον το λεγόμενο Εθνικό Σημείο Επαφής για τις νοσηλείες στην αλλοδαπή, όπως ήταν μέχρι και το 2011 το ΙΚΑ.
Ανέκαθεν υπήρχε καθυστέρηση στην εξόφληση των νοσηλίων που ενέκριναν τα ασφαλιστικά ταμεία για τους ασφαλισμένους τους, όπως παρατηρούν στελέχη τους στο protothema.gr, ωστόσο την τελευταία τετραετία και λόγω κρίσης και λόγω γενικότερων αλλαγών στον ασφαλιστικό χάρτη της χώρας η κατάσταση εκτροχιάστηκε.
Είναι ενδεικτικό ότι το 2012 η Ελβετία αποφάσισε και ανακοίνωσε στην Ελλάδα ότι θα δέχεται Έλληνες ασθενείς για περίθαλψη εφόσον προκαταβάλλουν τα νοσήλια είτε οι ίδιοι είτε ο ασφαλιστικός τους φορέας. Την περίοδο εκείνη τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία όφειλαν περίπου 10,6 εκατ. ευρώ σε ελβετικά νοσηλευτικά ιδρύματα για θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις ασφαλισμένων τους.
Στελέχη του ΕΟΠΥΥ επισημαίνουν ωστόσο ότι ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ διεκδικεί και η Ελλάδα από ασφαλιστικά ταμεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών για νοσηλείες πολιτών τους και ότι αντίστοιχες είναι και οι καθυστερήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να εισπράξει από τα ξένα ασφαλιστικά ταμεία.
Το θέμα του ελληνικού χρέους για νοσήλια όπως και των ελληνικών απαιτήσεων για τον ίδιο λόγο καθώς και το ενδεχόμενο του συμψηφισμού τους συζητήθηκε στο υπουργείο Υγείας με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Συμφωνήθηκε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία με τον ΕΟΠΥΥ να συνδράμεται και από το ΙΚΑ που είχε την τεχνογνωσία μέχρι πρότινος ώστε να διευθετηθεί η εκκρεμότητα.