O ΕΟΠΥΥ μειώνει έως και 20% τα λεφτά που δίνει στα διαγνωστικά κέντρα για εξετάσεις [γράφημα]

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», τον περασμένο Ιανουάριο η δαπάνη διαμορφώθηκε στα 39 εκατ. ευρώ έναντι 50 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2014, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο η δαπάνη ήταν 42,6 εκατ. ευρώ έναντι 53 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

Την ίδια στιγμή, ο ΕΟΠΥΥ έχει ξεκινήσει διαπραγμάτευση για την ανακοστολόγηση διαγνωστικών πράξεων, ώστε να μειώσει περαιτέρω το κόστος.

Τα επιχειρήματα του ΕΟΠΥΥ στη διαπραγμάτευση είναι το κόστος των αντίστοιχων εξετάσεων σε Γερμανία και Σουηδία, που είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την Ελλάδα.

Ενδεικτικά, στη χώρα μας η γενική εξέταση αίματος αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ με 2,88 ευρώ, έναντι 1,48 ευρώ στη Σουηδία και 1,1 ευρώ στη Γερμανία. Μία εξέταση αίματος για ταχύτητα καθιζήσεως ερυθρών αιμοσφαιρίων ΤΚΕ κοστολογείται στην Ελλάδα 1,76 ευρώ έναντι 1,48 στη Σουηδία και 0,25 στη Γερμανία. Στον αντίποδα είναι οι απεικονιστικές εξετάσεις, οι οποίες στην Ελλάδα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ είτε με χαμηλότερες είτε με ίδιες τιμές σε σχέση με τη Γερμανία και τη Σουηδία.

Γράφημα: Καθημερινή

Η πρόταση αφορά μία γενναία μείωση των τιμών στις πιo «δαπανηρές» για τον ΕΟΠΥΥ εξετάσεις (μειώσεις που μπορεί να φτάσουν το 60%) και οριζόντια μικρή μείωση της τάξης του 5% στις τιμές των υπολοίπων. Σύμφωνα δε με τους υπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ, η προτεινόμενη ανακοστολόγηση θα έχει ως αποτέλεσμα ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην πρόταση του ΕΟΠΥΥ αντιδρούν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων. Οπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Γεώργιος Βουγιούκας, «δεν υπάρχει ανακοστολόγηση, αλλά υποκοστολόγηση των εξετάσεων, αφού προτείνονται μόνο μειώσεις στις τιμές», και κατηγορεί τον ΕΟΠΥΥ ότι συγκρίνει ανόμοιες καταστάσεις. Ειδικά για το ζήτημα των πολύ χαμηλότερων τιμών στη Γερμανία, επισημαίνει ότι τα εργαστήρια εκεί έχουν πολύ μεγαλύτερο όγκο δουλειάς (με δεδομένο ότι ο πληθυσμός είναι 80 εκατομμύρια), ενώ οι τιμές των αντιδραστηρίων που προμηθεύονται τα εργαστήρια είναι 2-3 φορές χαμηλότερες σε σχέση με τη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι η ανακοστολόγηση είναι το «τρίτο» βήμα που επιχειρεί να κάνει ο ΕΟΠΥΥ για τη μείωση της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων, που αποτέλεσε πέρυσι τη μεγάλη «μαύρη τρύπα» για τον Οργανισμό. Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης της δαπάνης ήταν οι «κατευθυντήριες οδηγίες» για προληπτικές εξετάσεις, ενώ ακολούθησαν οι «κόφτες» στον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων που μπορεί να συνταγογραφεί ένας γιατρός ανά παραπεμπτικό, οι οποίοι ωστόσο ενσωματώνονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με το «σταγονόμετρο» (προς το παρόν έχουν μπει «κόφτες» μόνο για τους ουρολόγους και τους ΩΡΛ).

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest