ΕΟΔΥ για ηπατίτιδα C: Πάσχουν 65.000 άτομα στην Ελλάδα και δεν το γνωρίζουν

Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ιογενούς Ηπατίτιδας, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το κοινό, αλλά και να ενημερωθεί για τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των ιογενών ηπατιτίδων Β και C. 

Όπως εξηγεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας: «Η ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερο γνώρισμα της χρόνιας ηπατίτιδας είναι ο ασυμπτωματικός χαρακτήρας της ασθένειας, για πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β».

Όσον αφορά στην ηπατίτιδα C, εκτιμάται ότι 80.000 άτομα πάσχουν στη χώρα μας, εκ των οποίων 65.000 δεν το γνωρίζουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, από το έτος 2014 μέχρι σήμερα έχουν λάβει αγωγή με τα νέα θεραπευτικά σχήματα συνολικά 10.990 άτομα.

Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν ριζικά το τοπίο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C. Τα νέα φάρμακα χορηγούνται ως δισκία, έχουν ισχυρή αντι-ιική δράση και αυξάνουν το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία με ταυτόχρονη μείωση της διάρκειάς της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: «Στρατηγικός στόχος στη χώρα μας, μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το έτος 2030 (στρατηγική Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, συστήνεται η εξέταση αντισωμάτων του ιού σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980. Η σύσταση αυτή προτείνεται αυτόματα κατά τη συνταγογράφηση μέσω ΕΟΠΥΥ, σε άτομα αυτών των ηλικιακών ορίων, προκειμένου να εντοπισθούν άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C και δεν το γνωρίζουν.

Σήμερα, όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα που οδηγούν στην πλήρη κάθαρση του ιού και την ίαση της λοίμωξης. Επιπλέον, όσοι πάσχουν από ηπατίτιδα C μπορούν να επισκέπτονται τα ειδικά ηπατολογικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων χωρίς ραντεβού, προκειμένου να υποβληθούν σε εξέταση και θεραπεία.

Το Τμήμα Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή και πληροφορία στα τηλέφωνα: 210 5212178 και 210 5212183, Κέντρο Επιχειρήσεων: 210 5212054, καθώς και στο διαδίκτυο: www.eody.gov.gr».

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ