Ένα ελληνικό κράνος που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα π.Χ. ήρθε πρόσφατα στο φως, θαμμένο δίπλα σε έναν ελίτ πολεμιστή που ενταφιάστηκε πριν από 2.000 χρόνια.
Το ιλλυριακό κράνος, με τον χαρακτηριστικό σχεδιασμό που είχε αναπτυχθεί στην Πελοπόννησο κατά τον 8ο και 7ο αιώνα π.Χ., εντοπίστηκε σε πλαγιά βουνού στο Zakotarac της νότιας Δαλματίας, στην Κροατία.ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι αρχαιολόγοι έβγαλαν επίσης έναν μικρό θησαυρό από αρχαία όπλα, αλλά και μια δεύτερη σορό, που ανήκει σε μια γυναίκα που θάφτηκε με ένα χάλκινο βραχιόλι στο χέρι.
Η ανασκαφή έγινε από το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο τάφος φέρεται να ανήκει σε έλληνα στρατιώτη επίλεκτου σώματος.
Το ιλλυριακό κράνος ήταν ένα κράνος που φόρεσαν πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ετρούσκοι και οι Σκύθες κατόπιν, πριν καταλήξει στους Ιλλυριούς.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που έκαναν την ανακάλυψη, αυτός ο τύπος κράνους σταμάτησε να χρησιμοποιείται στα περισσότερα μέρη του ελλαδικού χώρου από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Στην Ιλλυρία ωστόσο ήταν σε χρήση ως και τον 4ο αιώνα π.Χ.
Πέρα από το κράνος που χρησιμοποιήθηκε στους Περσικούς Πολέμους, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως σπουδαία κειμήλια «πιθανότατα από αττικά και ιταλικά εργαστήρια», όπως σημείωσε ο Dr Domagoj Perkić, επιμελητής στο Μουσείο του Ντουμπρόβνικ…