Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Δ.Γάκη για τη λειτουργία Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στη Ρόδο

«Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Δημήτρη Γάκη για τη λειτουργία Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου»
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης, κατέθεσε ερώτηση για την άμεση λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
Στην ερώτηση, που συνυπογράφουν οι βουλευτές – μέλη της ΕΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάς, Ι. Ζερδελής και Ν. Μιχαλάκης, τονίζεται η ανάγκη άμεσης στελέχωσης και παροχής σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού για τη λειτουργία Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) που θα εξυπηρετεί όλη τη Δωδεκάνησο, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου (ΓΝΡ). «Η αγωνιώδης αναζήτηση ιατρών για σοβαρά περιστατικά νεογνών και μικρών παιδιών, οι ελλείψεις στο σύστημα του ΕΚΑΒ, η ελαχιστοποίηση του χρόνου μεταφοράς σε κατάλληλη μονάδα που σώζει ζωές, είναι προβλήματα που οι συνέπειές τους στην υγεία των πολιτών θα μπορούσαν να είχαν περιοριστεί, αν λειτουργούσε η ΜΕΝΝ στο ΓΝΡ», υπογραμμίζεται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο ΓΝΡ – όπως προβλέπεται στον Οργανισμό – είναι απαραίτητη στη Δωδεκάνησο, τόσο λόγω των ειδικών γεωγραφικών συνθηκών της νησιωτικής μας περιφέρειας, όσο και για την εξάλειψη της έντονης ανησυχίας των πολιτών για την ασφάλεια της ζωής των νεογνών και των βρεφών στα πολυδιάσπαρτα νησιά του Νομού. Θα πρέπει επίσης, να προβληματίσει έντονα τη συγκυβέρνηση η χειροτέρευση των δεικτών νεογνικής και περιγεννητικής θνησιμότητας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Το κράτος μας θα πρέπει να εγγυάται την υγεία των πολιτών, όπως και το Σύνταγμα ορίζει. Στη χώρα μας, που υποφέρει από την οικονομική κρίση, το βασικότερο ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία θα πρέπει να προστατεύεται και να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας σε όλους τους πολίτες.
Οι νησιωτικές κοινωνίες ζητούν από την Πολιτεία να σεβαστεί το συνταγματικό δικαίωμα των νησιωτών για ισότιμη πρόσβαση στην Υγεία και σε υπηρεσίες περίθαλψης.
Οι Δωδεκανήσιοι απαιτούν την άμεση λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο ΓΝΡ.
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
***
<Ακολουθεί το κείμενο της κατατεθείσας ερώτησης>
Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2014
ΕΡΩΤΗΣH
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Να στελεχωθούν οι νοσοκομειακές μονάδες της Δωδεκανήσου με παιδιάτρους και να λειτουργήσει άμεσα η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου»
Η αποδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην ακριτική Δωδεκάνησο συνεχίζεται – δυστυχώς – με αμείωτη ένταση. Η πραγματική κατάσταση του τομέα Υγείας, μετά και τις νομοθετικές «μεταρρυθμίσεις» που προώθησε η συγκυβέρνηση – σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και υγειονομικής ένδειας – είναι άκρως αποκαλυπτική: Τα Νοσοκομεία στην Ρόδο, την Κω και στην Κάλυμνο υπολειτουργούν, τα Κέντρα Υγείας τα Πολυδύναμα Ιατρεία και οι νέες πρωτοβάθμιες δομές Υγείας της Δωδεκανήσου, έχουν αποδομηθεί σε όλα τα επίπεδα (από τη στελέχωση προσωπικού μέχρι την παροχή σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και ιατρικού υλικού). Τίποτα στον τομέα Υγείας δεν λειτουργεί στη βάση των ειδικών γεωγραφικών συνθηκών των νησιωτικών περιοχών.
Το πιο πρόσφατο όμως τραγικό συμβάν, όπου χάθηκε ένα βρέφος 18 μηνών κατά τη μεταφορά του από την Κω στην Αθήνα με το ΕΚΑΒ – λόγω ελλείψεων των απαραίτητων δομών στη Δωδεκάνησο – ξεπερνά τα πιο απαισιόδοξα σενάρια και ανησυχεί έντονα την τοπική κοινωνία. Όταν τα Νοσοκομεία σε νησιά όπως η Κως των 47.000 κατοίκων παραμένουν χωρίς παιδίατρο για τέσσερα χρόνια, μόνο σαν μεθοδευμένη εγκατάλειψη των νησιών μας μπορεί να εκληφθεί. Η αγωνιώδης αναζήτηση ιατρών για σοβαρά περιστατικά νεογνών και μικρών παιδιών, οι ελλείψεις στο σύστημα του ΕΚΑΒ, η ελαχιστοποίηση του χρόνου μεταφοράς σε κατάλληλη μονάδα που σώζει ζωές, είναι προβλήματα που οι συνέπειές τους στην υγεία των πολιτών θα μπορούσαν να είχαν περιοριστεί, αν λειτουργούσε, όπως προβλέπεται στον Οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, που θα εξυπηρετεί όλη τη Δωδεκάνησο.
Οι νησιωτικές κοινωνίες ζητούν από την Πολιτεία να σεβαστεί το συνταγματικό δικαίωμα των νησιωτών για ισότιμη πρόσβαση στην Υγεία και σε υπηρεσίες περίθαλψης.
Επειδή, πρέπει να εξαλειφθούν άμεσα τα αισθήματα ανασφάλειας που δημιουργούνται στους κατοίκους της Δωδεκανήσου ως προς τη δυνατότητα των Νοσοκομείων της περιοχής να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.
Επειδή, η παροχή υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές έρευνες, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα των νησιωτών.
Επειδή, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι δείκτες νεογνικής και περιγεννητικής θνησιμότητας στην Ελλάδα, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Επειδή, Η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών είναι απαραίτητη για νεογνά που χρειάζονται ειδική παρακολούθηση ή εντατική νοσηλεία μετά τη γέννησή τους.
Επειδή, στον Οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, προβλέπεται η λειτουργία Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Γιατί δεν προκηρύσσονται οι μόνιμες – προβλεπόμενες από τον Οργανισμό – θέσεις παιδιάτρων στο Νοσοκομείο της Κω; Πότε θα καλυφθούν τα κενά; Με ποιο χρονοδιάγραμμα;
2. Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στη στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό, να εφοδιάσει με τον αναγκαίο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και να λειτουργήσει τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών που έχει συσταθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, για την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού;
3. Πώς διασφαλίζονται οι συνταγματικές και οι ευρωπαϊκές πρόνοιες για τις νησιωτικές περιοχές και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας των κατοίκων και των τουριστών;
Οι ερωτώντες Βουλευτές: Δημήτρης Γάκης, Κώστας Ζαχαριάς, Ιωάννης Ζερδελής, Νίκος Μιχαλάκης
-.-

Pin It on Pinterest