Το θέμα του καθορισμού ενιαίων εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους, Μουσεία και μνημεία της χώρας, που θα λειτουργήσουν πιλοτικά από 1ης Απριλίου 2016, με σκοπό στο μέλλον οι χώροι αυτοί να αυξηθούν, απασχόλησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).
Τα μέλη του ΚΑΣ έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» στις σχετικές προτάσεις που αφορούν 17 ενιαία εισιτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Αργολίδας, της Ημαθίας, της Μεσσηνίας, των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας, των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων, της Κρήτης, της Κέρκυρας και της Σάμου, αφού πρώτα ελήφθησαν υπόψη η επισκεψιμότητά τους, τα ισχύοντα ενιαία εισιτήρια και η αγοραστική τους κίνηση, καθώς και οι προτάσεις των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των Δημόσιων Μουσείων.
Σημειώνεται ότι πριν από δυο βδομάδες, το ΚΑΣ είχε γνωμοδοτήσει για τις νέες τιμές των κανονικών εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και Μουσεία της χώρας, η λειτουργία των οποίων θα ξεκινούσε με τη νέα χρονιά. Ωστόσο, οι τιμές αυτές, όπως και των ενιαίων, θα ισχύσουν από 1/4/2016 καθώς, όπως επισήμανε στο ΚΑΣ η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), Ασπασία Λούβη, ο χρόνος δεν επαρκεί και για να τυπωθούν τα νέα μη ηλεκτρονικά εισιτήρια («πρέπει να γίνει ένας μεγάλος διαγωνισμός εκτυπωτικός», δήλωσε) και για να γίνει η προσαρμογή στην εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αλλά και για να επιμορφωθεί το προσωπικό που θα χειριστεί τα μηχανήματα.
Στη συζήτηση έγινε επίσης μνεία από μέλη του συμβουλίου ως προς το θέμα της συστηματικής προβολής των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων με σκοπό την αύξηση των εισιτηρίων. Ακούστηκαν παρατηρήσεις και ιδέες (όπως να υπάρχει σε κάθε εκδοτήριο ενημερωτικό φυλλάδιο με τα ενιαία εισιτήρια της περιοχής), ενώ η γ. γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεδάκη – Βλαζάκη, αφού επισήμανε ότι το θέμα «έγκειται στη δυναμική, ικανότητα, διάθεση και αγωνιστικότητα των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ», πρόσθεσε: «έχουμε έρθει σε επικοινωνία με το υπουργείο Τουρισμού για να κάνουμε μια προβολή Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στο εσωτερικό και το εξωτερικό».
Τα ενιαία εισιτήρια θα έχουν διάρκεια από δύο έως πέντε ημέρες και ορίστηκαν έτσι ώστε να συνδυάζουν έναν τουλάχιστον αρχαιολογικό χώρο ή Μουσείο με σημαντική επισκεψιμότητα (δηλαδή, τον περασμένο Αύγουστο να είχε κόψει πάνω από 1.000 εισιτήρια), με χώρους ή και Μουσεία της περιοχής, με μικρή αναγνωρισιμότητα.
Δωδεκάνησα
Μνημεία και Μουσεία Ρόδου
Παλάτι Μ. Μαγίστρου, Αρχαιολογικό Μουσείο, Κοσμητική Συλλογή, Παναγία Κάστρου – 10 ευρώ το κύριο και 5 το μειωμένο (διάρκειας 3 ημερών).
Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία Κω
Ασκληπιείο, Ρωμαϊκή Οικία, Κάστρο Νεραντζιάς, Αρχαιολογικό Μουσείο -13 ευρώ το κύριο και 7 ευρώ το μειωμένο (διάρκειας 3 ημερών).
Πηγή: naftemporiki.gr