ΕΚΤΑΚΤΟ: Επιχείρηση απόκρουσης τουρκικής “εισβολής” στο Αν.Αιγαίο – Ενεργοποιήθηκε όλο το σύστημα αεράμυνας της χώρας

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και στο πλαίσιο άσκησης «Πυρπολητής 2/15», ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης («Δ») με σκοπό την αποτροπή και απόκρουση “επίθεσης” από την Τουρκία σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Η άσκηση διεξάγεται μετά από τις τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, με συνεχείς εμπλοκές και αερομαχίες, που δείχνουν ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής δραστηριότητας αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Για το σκοπό της άσκησης γίνονται μετακινήσεις ειδικών δυνάμεων με ελικόπτερα του Στρατού, έχοντας την κάλυψη μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως επίσης και όλων των αντιαεροπορικών συστημάτων που έχουν τεθεί σε συναγερμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ το σενάριο της άσκησης έχει να κάνει με αποτροπή, εξασφάλιση ζωτικών περιοχών (α/δ νήσων Ανατολικού και Κεντρικού Αιγαίου) και εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Οι ανωτέρω επιχειρήσεις θα διεξαχθούν μέσω:

-Αεροκίνητων και Αεροαποβατικών ενεργειών.

-Ανάπτυξης τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων των Κλάδων των ΕΔ.

-Συνέργεια με τοπικές δυνάμεις αμέσου επεμβάσεως.

-Ενεργοποίηση αεροπορικών δυνάμεων.

Στην άσκηση μετέχουν μεταφορικά Ε/Π του ΣΞ, μεταφορικά α/φ της ΠΑ και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων των Κλάδων των ΕΔ. Η άσκηση λαμβάνει χώρα σε περιοχές (νήσους) του Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου.

Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκε το σύστημα αεράμυνας της χώρας με συμμετοχή του συνόλου των σταθμών ελέγχου (ΣΑΕ), κέντρων επιχειρήσεων, Α/Α συστημάτων και όπλων των 3 κλάδων των ΕΔ της χώρας.

Σημειώνεται πως με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, αλλά κυρίως λόγω της συνεργασίας των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ (άσκηση Ηνίοχος) αλλά και της ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας με την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της οποίας οργανώνεται και κοινή αεροπορική άσκηση, η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα έχει κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο προκαλώντας με τα μαχητικά της σκληρές αερομαχίες κοντά σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Χρήσιμο είναι λοιπόν να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις και να εφαρμόζουν σχέδια αποτροπής έναντι της τουρκικής απειλής.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Pin It on Pinterest