Εναλλακτικός τουρισμός: Δημιουργία αναρριχητικών πεδίων στην Κάρπαθο

Πηγή φωτό: Pixabay

Η αναρρίχηση είναι µια κατηγορία αθλητικού τουρισµού αναψυχής που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Για το σκοπό αυτό, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Καρπάθου, υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία αναρριχητικών πεδίων στο νησί της Καρπάθου.

Έπειτα από τη σχετική μελέτη που εκπονήθηκε, επιλέχθηκαν οι τρεις καλύτερες ορθοπλαγιές της Καρπάθου, ώστε να αναπτυχθεί  σε αυτές ο κύριος όγκος των αναρριχητικών διαδρομών στο νησί, με σκοπό να είναι κατά το δυνατόν συγκεντρωμένη η αναρριχητική υποδομή και να µην αναγκάζονται οι αναρριχητές να διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις για να πηγαίνουν στα αναρριχητικά πεδία που τους ενδιαφέρουν.

Αναλυτικά, οι περιοχές που επιλέχθηκαν, είναι οι εξής:

Κυρά Παναγιά:  Εδώ υπάρχουν ήδη περίπου 50 αναρριχητικές διαδροµές. Τα βράχια είναι από τα καλύτερα του νησιού, και η τοποθεσία θεωρείται προνοµιούχα, δίπλα στη θάλασσα, µε εύκολη πρόσβαση, έτοιµη τουριστική υποδοµή και µικρή απόσταση από τα Πηγάδια. Στην  Κυρά Παναγιά µπορούν να ασφαλιστούν 40 νέες αναρριχητικές    διαδροµές, µοιρασµένες σε τέσσερα υπο-πεδία.

Άπελλα : Εδώ υπάρχουν ήδη 30 αναρριχητικές διαδροµές. Η περιοχή έχει τα καλύτερα βράχια για αναρρίχηση στην Κάρπαθο, σε ένα από τα οµορφότερα και πιο άγρια τοπία του νησιού. Η γειτονική παραλία αποτελεί επιπλέον θετικό στοιχείο, καθώς και η εύκολη πρόσβαση, µε άσφαλτο έως την παραλία, και από εκεί µε βατό µονοπάτι ως τα βράχια.

Στα Άπελλα µπορούν να ασφαλιστούν 60 νέες αναρριχητικές  διαδροµές,  µοιρασµένες σε τέσσερα υπο-πεδία, από ένα σε κάθε σκέλος του δίδυμου φαραγγιού, και δύο πλάι στον κεντρικό ασφαλτόδροµο που ο οδηγεί προς Όλυμπο, ψηλά πάνω από την ακτή.

Άδεια : Το φαράγγι της Φλασκιάς πίσω από την παραλία Άδεια, µπορεί να εξελιχτεί στο πιο δηµοφιλές αναρριχητικό πεδίο του νησιού και ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα. Τα βράχια του είναι κορυφαίας ποιότητας, η επιφάνεια της ορθοπλαγιάς πολύ µεγάλη, το τοπίο ιδιαίτερα όµορφο, και η πρόσβαση πολύ εύκολη, µε ασφαλτόδροµο. Εδώ υπάρχουν ήδη 20 αναρριχητικές διαδροµές, και υπάρχει «έδαφος» για περισσότερες από 200. Σε αυτή τη φάση του έργου, εδώ, αλλά και στη γειτονική παραλία Ηλιώντας, µπορούν να ασφαλιστούν 50 νέες αναρριχητικές διαδροµές.

Στο πλαίσιο της εκτέλεσης του έργου της δηµιουργίας αναρριχητικών πεδίων στην Κάρπαθο, θα υλοποιηθεί ως παράλληλο έργο αντισταθµιστικής ωφέλειας, η σηµατοδότηση µιας πεζοπορικής διαδροµής µεγάλου µήκους, µε την ονοµασία «Karpathos Cross». Το συνολικό µήκος της διαδροµής αυτής είναι 69 χιλιόμετρα.

πηγή: tornosnews.gr

Pin It on Pinterest