Ενα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία του Αλτσχάιμερ

Ενα εντυπωσιακό επίτευγμα κατάφεραν οι επιστήμονες εξουδετερώνοντας το σημαντικότερο γονίδιο που ευθύνεται για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ομάδα επιστημόνων από την Καλιφόρνια αναγνώρισε την πρωτεΐνη που συνδέεται με το υψηλού κινδύνου γονίδιο apoE4 και στη συνέχεια κατάφερε να το αποτρέψει ώστε να επιφέρει καταστροφή στους ανθρώπινους νευρώνες. Η μελέτη πιθανώς να ανοίξει την πόρτα στην εξεύρεση φαρμάκων που θα είναι ικανά να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου, αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και οι παρατηρήσεις τους με το νέο φάρμακο αφορούν μόνον κάποια κύτταρα στο εργαστήριο.

Η ύπαρξη ενός αντιγράφου του γονιδίου apoE4 διπλασιάζει τις πιθανότητες που έχει ο φορέας να παρουσιάσει Αλτσχάιμερ, ενώ η ύπαρξη ενός ζευγαριού του γονιδίου τις αυξάνει κατά δώδεκα φορές. Σε προηγούμενες μελέτες είχε αποδειχθεί ότι ο ένας σε κάθε τέσσερις ανθρώπους ήταν φορέας του γονιδίου. Στους ανθρώπινους νευρώνες τα προβλήματα με την πρωτεΐνη apoE4 σημαίνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά και κατατέμνονται σε τεμάχια που προκαλούν την ασθένεια στο εσωτερικό των κυττάρων. Αυτό καταλήγει στα προβλήματα που εμφανίζουν οι πάσχοντες από Αλτσχάιμερ, ασθένειας που επηρεάζει το 7,1 των Βρετανών που έχουν υπερβεί τα 65 χρόνια. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η συγκέντρωση πρωτεϊνών tau και πεπτιδίων αμυλοειδών.

Η επιστημονική ομάδα από τα Ινστιτούτα Gladstones προσπάθησε να διαπιστώσει κατά πόσον η παρουσία της πρωτεΐνης προκαλούσε τη βλάβη ή αν αυτή οφειλόταν στην απουσία της. Κάνοντας χρήση της τεχνολογίας των βλαστοκυττάρων, οι επιστήμονες δημιούργησαν νευρώνες από δερματικά κύτταρα τα οποία είχαν δωρίσει ασθενείς με Αλτσχάιμερ που διέθεταν δύο αντίγραφα του γονιδίου apoE4. Συγκρίνοντας τα κύτταρα με αυτά τα οποία δεν παρήγαν μία πρωτεΐνη apoE4, κατέληξαν ότι απλώς και μόνον η παρουσία της πρωτεΐνης apoE4 προκαλούσε την εγκεφαλική βλάβη. Στη συνέχεια, εφάρμοσαν ένα «διορθωτή γενετικής δομής» που εξουδετέρωσε τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές τώρα συνεργάζονται με φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να βελτιώσουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα και να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν πειράματα σε ανθρώπους.

Πηγή : kathimerini.gr

Pin It on Pinterest