Εμβόλιο: «Η τρίτη δόση ενδέχεται να προκαλεί πιο σοβαρές παρενέργειες», λέει αξιωματούχος των CDC

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο μία τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού να καταστεί αναγκαία για τον έλεγχο της πανδημίας, ωστόσο θα πρέπει να ερευνηθεί το αν η χορήγηση ακόμη μίας δόσης θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών, προτού ληφθεί σχετική απόφαση, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου υγείας των ΗΠΑ την Τρίτη.

Ο λόγος για τον Jay Butler, αναπληρωτή διευθυντή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της χώρας (CDC), ο οποίος ανέφερε, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, πως «μας ενδιαφέρει να μάθουμε αν μια τρίτη δόση μπορεί να συνδέεται με οποιονδήποτε υψηλότερο κίνδυνο ανεπιθύμητων αντιδράσεων, ιδίως των πιο σοβαρών, αν και σπάνιων, παρενεργειών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλωστε, η δεύτερη δόση για τα εμβόλια δύο δόσεων συσχετίστηκε με υψηλότερα ποσοστά παρενεργειών, γεγονός που υποδηλώνει πως μια τρίτη, ενισχυτική δόση θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους, μετέδωσε το Reuters.

H αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στο αν θα χορηγήσει ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων αλλά θεωρεί, πάντως, ότι αυτό ίσως να είναι αναγκαίο για τους ηλικιωμένους και άλλες πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν από σοβαρή νόσο, πρόσθεσε ο Butler.

Ο αξιωματούχος επεσήμανε, πάντως, πως δεν έχει διαπιστώσει καμία ένδειξη εξασθένησης της ανοσίας στον κορονοϊό μεταξύ των κατοίκων των ΗΠΑ που έλαβαν το εμβόλιο τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.

Πρόσθεσε, δε, ότι τα διαθέσιμα εμβόλια παρέχουν σημαντική προστασία έναντι της μετάλλαξης Delta του κορονοϊού, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και η οποία έγινε το κυρίαρχο στέλεχος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπενθυμίζεται πως οι Pfizer και BioNTech εμφανίζονται έτοιμες να ζητήσουν από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να εγκρίνουν μια αναμνηστική δόση του εμβολίου τους για την COVID-19, τις επόμενες εβδομάδες. Οι δύο εταιρείες αναμένεται να επικαλεστούν ενδείξεις μεγαλύτερου κινδύνου μόλυνσης έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό και την εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Delta.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ