Ελπιδοφόρα αποτελέσματα για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση της ωχράς κηλίδας

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση της εκφύλισης ωχράς κηλίδας ξηράς μορφής, δίνει διεθνής μελέτη που είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη σε Ευρώπη και Αμερική και η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό οφθαλμολογικό περιοδικό Healio.

Για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της μελέτης μίλησε ο χειρουργός οφθαλμίατρος, τέως πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς Στράτος Γκοτζαρίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα για την ξηρά μορφή της νόσου το μόνο «φαρμακευτικό όπλο» στην φαρέτρα των γιατρών είναι τα συμπληρώματα διατροφής.

Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας αποτελεί μία πολύ σημαντική νόσο της τρίτης ηλικίας, η οποία παγκοσμίως πλήττει 150 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ στη χώρα μας ξεπερνούν τους 50.000. Εμφανίζεται σε δύο εκδοχές, την υγρά και την ξηρά μορφή, με τη δεύτερη να είναι πολύ συχνότερη και να αφορά το 85% των ασθενών.

Φαρμακευτική ουσία αναστέλλει την εξέλιξη της νόσου

«Σύμφωνα με τη μελέτη που γίνεται σε 20 χώρες από όλο τον κόσμο σε 200 οφθαλμολογικά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής και περιλαμβάνει 1.880 ασθενείς, φαρμακευτική ουσία δείχνει να σταματά την εξέλιξη της νόσου», αναφέρει ο κ. Γκοτζαρίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι σε κάποια περιστατικά παρατηρήθηκε ακόμη και υποστροφή, δηλαδή ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα παρουσίασαν κάποια βελτίωση στην όραση τους. «Η μελέτη είναι στη φάση 3, που γίνεται σε ασθενείς, και έχουμε αποτελέσματα ενός έτους. Θα περιμένουμε του χρόνου τη δεύτερη φάση των αποτελεσμάτων, καθώς συνήθως η φάση τρία ολοκληρώνεται, είτε σε δύο είτε σε τρία χρόνια. Και αν όλα πάνε καλά, τότε μπορεί να ξεκινήσει η διακίνηση της ουσίας που μετατρέπεται σε φάρμακο με εμπορική ονομασία».

Μέχρι σήμερα μόνο συμπληρώματα διατροφής για την ξηρά μορφή

Ενδιαφέρον στοιχείο για την εν λόγω μελέτη, αποτελεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για την εκφύλιση ωχράς κηλίδας ξηράς μορφής, όπως επισημαίνει ο κ. Γκοτζαρίδης.«Μέχρι σήμερα είχαμε μόνο συμπληρώματα διατροφής, δηλαδή πολυβιταμίνες με συγκεκριμένα συστατικά, όπως π.χ Ω3 λιπαρά, λουτεΐνη, και ζεαξανθίνη, το οποία έπαιρνε ο ασθενής καθημερινά, με την ελπίδα να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της εκφύλισης. Φάρμακα μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο για την εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου, η οποία είναι, μεν, σπανιότερη, αφού αφορά σε ένα 15% των ασθενών, ωστόσο έχει ραγδαία εξέλιξη σε σχέση με την ξηρά, η οποία εξελίσσεται πάρα πολύ αργά, αλλά αφορά στην πλειονότητα των περιστατικών, δηλαδή ένα 85%».

Συμπτώματα και κληρονομικότητα

Ποια είναι, όμως, τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν για να τρέξουμε στο γιατρό και τι ρόλο παίζει η κληρονομικότητα; «Ωχρά κηλίδα είναι το κέντρο του αμφιβληστροειδούς, με το οποίο ουσιαστικά βλέπουμε λεπτομέρειες, δηλαδή διαβάζουμε γράμματα, αριθμούς, μπορούμε και ξεχωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που είναι απέναντι μας και μιλάμε. Η εκφύλιση είναι το πρόβλημα όπου αργά και σταδιακά χάνεται η ευκρίνεια του κεντρικού πεδίου. Π.χ όταν διαβάζουμε εφημερίδα εκεί που εστιάζουμε είναι θολά, ενώ γύρω γύρω όλα είναι καθαρά. Ή όταν έχουμε ένα πρόσωπο απέναντι μας, τα μάτια, η μύτη, το στόμα του, φαίνονται θολά και αρχίζουν και παραμορφώνονται. Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα και πρέπει αμέσως ελεγχθούμε. Βέβαια, αν έχουμε ανθρώπους στο συγγενικό μας περιβάλλον με αυτό το πρόβλημα, επειδή υπάρχει μία κληρονομική προδιάθεση, καλό είναι να το ψάξουμε πριν ακόμα εμφανιστούν τα προβλήματα».

Προβλήματα στην όραση

«Στην πολύ προχωρημένη μορφή, η νόσος ξηρού τύπου μας κάνει να χάσουμε απολύτως την ικανότητα να διαβάζουμε, να βλέπουμε λεπτομέρειες και να εστιάζουμε, δηλαδή βλέπουμε μόνο το περίγραμμα. Στη βαριά μορφή, δε, του υγρού τύπου που είναι επιθετικός, ο ασθενής κινδυνεύει να χάσει ακόμη και την όραση του.

 

Πηγή : imerisia.gr

Pin It on Pinterest