Η Ελλάδα που αντιστέκεται: Ναυπηγήθηκε προηγμένο σκάφος ειδικών δυνάμεων αντί για τις αμερικανικές “μαούνες”

Eνα εξαιρετικών προδιαγραφών Σκάφος Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από αλουμίνιο, σχεδιασμένο από τις πλέον ικανές ομάδες ναυπηγών (πρώην στελέχη του ΠΝ) ολοκλήρωσε την ναυπήγησή του και ήδη δοκιμάζεται από το ΠΝ για τις ανάγκες της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών.

Η χρηματοδότησή της σχεδίασης και της ανάπτυξής του «ΩΚΥΑΛΟΣ», όπως ονομάστηκε στο σχέδιο, έγινε από μεγάλο ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο ο οποίος εδρεύει πλέον στην Ελβετία και ο οποίος μέσω των μεταλλουργικών βιομηχανιών του εμπλέκεται στην κατασκευή του.

Πόσο κόστισε; Ελάχιστα σε σχέση με αυτό που προσφέρει.

Ανάπτυξη και ναυπήγηση στο 1/5 του κόστος επιχειρησικής ένταξης του κάθε ενός από τα μεταχειρισμένα αμερικανικά σκαφη ειδικών δυνάμεων, που ματαιώθηκε η παραλαβή τους.

Το πρωτότυπο αυτό σκάφος, που αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από αλουμίνιο συνολικού μήκους φτάνει τα 14 μέτρα, αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα, έχει μεγάλη αυτονομία, ενώ μπορεί να επιχειρεί και να μάχεται κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Έχει τετραμελές πλήρωμα, μεταφέρει ένα στοιχείο βατραχανθρώπων, καθώς και πλήρη εξοπλισμό μάχης, και το σημαντικότερο όλων είναι ότι διαθέτει τηλεχειριζόμενο πυργίσκο  για πολυβόλο έως 0,50΄΄ ή βομβιδοβόλο των 40 χιλιοστών, ο οποίος σχεδιάστηκε από την εταιρεία Soukos Robots.

Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο σύστημα εγκαθίσταται σε ελληνικό σκάφος.

Οι δοκιμές πραγματοποιούνται με απόλυτη επιτυχία μέχρι στιγμής και το πλοίο θα παραδοθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο στο ΠΝ..

Αν και τα μεγάλα φουσκωτά σκάφη, δεν αντικαθίστανται σε μία μία ευρεία γκάμα αποστολών (ήδη το ΠΝ προμηθεύτηκε το επίσης εξαιρετικό σχέδιο του “NEMESIS” το οποίο είχε πρωτοπαρουσιαστεί στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ και το defencenet.gr και ήδη “γράφει” σημαντικές πωλήσεις στο εξωτερικό, σε χώρες του Κόλπου και της Αφρικής) το «ΩΚΥΑΛΟΣ» αποτελεί ιδανική σχεδίαση για το Αιγαίο τόσο για τις ειδικές δυνάμεις του Ναυτικού, όσο και του Στρατού.

Πολύ καλύτερη και πολύ οικονομικότερη από τα αμερικανικά σκάφη που ήθελαν ένα … πρατήριο πετρελαίου για να χορτάσουν τις ακόρεστες υδροτζέτ μηχανές τους.

Πάρτε μια ιδέα από το αντίστοιχο Mark V του αμερικανικόύ Ναυτικού για να αντιληφθείτε την διάταξη του «ΩΚΥΑΛΟΣ».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr