Την Ελληνική Διασπορά στη Γερμανία επισκέπτεται ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος

Την υποστήριξή του προς την Ελλάδα εξέφρασε ο Ελληνισμός της Γερμανίας, καθώς και προσωπικότητες της πολιτικής και του πολιτισμού, ακαδημαϊκοί, και εκπρόσωποι του επιστημονικού και του επιχειρηματικού κόσμου, στον Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (Γ.Γ.Α.Ε.) κ. Μιχάλη Κόκκινο κατά την περιοδεία, που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες στη Γερμανία.

Η θέρμη, με την οποία εκφράζει την Ελληνική της ψυχή, η Διασπορά μας στη Γερμανία, φάνηκε από την αρχή της επίσκεψης του Κλιμακίου της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού. Στο Göppingen της Γερμανίας, στο 34Ο Φεστιβάλ Ποντιακών χορών της Νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, η νέα γενιά τραγούδησε και χόρεψε με  τα χέρια ψηλά και με την Ελλάδα και τον Πόντο στην καρδιά.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, τόσο ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής για την Διασπορά κ. Ιωάννης Αμανατίδης, όσο και ο Επικεφαλής της  Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, τόνισαν στους χαιρετισμούς τους τη σημασία της διατήρησης και μεταλαμπάδευσης των μακραίωνων παραδόσεων του Ποντιακού Ελληνισμού στις νεώτερες γενιές, την ίδια ώρα που η Ελλάδα δίνει τη μάχη για μία Ευρώπη του ανθρωπισμού, του  πολιτισμού και της παράδοσης.

Σε μία αποστροφή του λόγου του, ο κ. Κόκκινος δήλωσε πως «σήμερα οι Πόντιοι Νεολαίοι της Διασποράς γέμισαν την EWS Αρένα του Göppingen με νιάτα, πολιτισμό και Ελλάδα, και με τον χορό τους και τη ζωντάνια τους προκάλεσαν σεισμό, που το επίκεντρό του θα το ψάχνουν στην Ευρώπη και τελικά θα το βρουν σ’ εκείνες τις ιστορικές πατρίδες, που οι Πόντιοι κράτησαν στο διάβα του χρόνου μέσα από την ενότητα της πίστης και της παράδοσής τους».

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο των επαφών που είχε ο κ. Μιχάλης Κόκκινος με ομογενειακούς φορείς στη Στουτγάρδη και στη Φραγκφούρτη, τέθηκαν οι βάσεις για την αναγκαία αμεσότητα στις επαφές της ΓΓΑΕ με τη Διασπορά και για την απαραίτητη αμοιβαιότητα μέσω της ειλικρινούς ανταλλαγής απόψεων για όλα τα θέματα, που απασχολούν την Ελληνική ομογένεια.

Τα βασικότερα θέματα, για τα οποία η Ελληνική Αντιπροσωπεία άκουσε τις απόψεις και προτάσεις της ομογένειας και έγινε σχετική συζήτηση, αφορούσαν:

– στην παιδεία και στον πολιτισμό

– στην ενίσχυση και κατοχύρωση των δομών, που υπάρχουν

– στην επικοινωνία και στην πληροφόρηση

– στην νέα μορφή και στον χαρακτήρα, που θα δοθεί στο ΣΑΕ.

Κατατέθηκαν επίσης προτάσεις σχετικά με την ψήφο των ομογενών, πάγιο αίτημα της Ελληνικής Διασποράς.

Οι ομογενείς δήλωσαν πως πέρασε πολύς καιρός από την τελευταία φορά που αρμόδιος εκπρόσωπος της Πολιτείας τους επισκέφθηκε για να κουβεντιάσει δια ζώσης τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επίσκεψη, επισημαίνοντας πως την δεδομένη στιγμή η παρουσία του Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, ενδυναμώνει και τις προσπάθειες, τις οποίες καταβάλλουν για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας και για την υιοθέτηση πολιτικών για μία Ευρώπη περισσότερο ανθρώπινη και αλληλέγγυα.

Στη συνάντησή του στη Φραγκφούρτη με τους εκπροσώπους της Επιτροπής Αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, ο κ. Μιχάλης Κόκκινος, αφού τους συνεχάρη για την πρωτοβουλία αυτή, ζήτησε να εμπνεύσουν όσους περισσότερους μπορούν. Πρότεινε δε την μετονομασία της Επιτροπής σε «Επιτροπή Αλληλεγγύης των Λαών της Ευρώπης», δεδομένου ότι η κρίση δεν αφορά μόνον στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη.

Τα μέλη της Επιτροπής, η οποία αποτελείται από βουλευτές του τοπικού Κοινοβουλίου, εκπροσώπους συνδικαλιστικών και πολιτιστικών φορέων, Πανεπιστημιακούς καθηγητές, μέλη του SPD και της Αριστεράς, Έλληνες και Γερμανούς, βεβαίωσαν τον κ. Κόκκινο πως θα συνεχίσουν να προβάλουν τις Ελληνικές θέσεις και να παλεύουν για το μέλλον της Ευρώπης, της οποίας αναπόσπαστο μέλος είναι η Ελλάδα. Η Επιτροπή διοργανώνει τακτικά εκδηλώσεις και έχει συνεχή επαφή με τα ΜΜΕ της περιοχής, προκειμένου να προβάλει τις  θέσεις της χώρας μας.

Pin It on Pinterest