Οι Έλληνες πληρώνουμε την πέμπτη πιο ακριβή βενζίνη στον κόσμο!

Την πιο πέμπτη πιο ακριβή βενζίνη σχεδόν σε όλο τον κόσμο πληρώνουμε οι Έλληνες! Έρευνα του Bloomberg σε 61 χώρες, επιχειρεί να κατατάξει τις πιο ακριβές ενεργειακά συγκρίνοντας τις τιμές της βενζίνης παράλληλα με το ημερήσιο εισόδημά των πολιτών της. Εν ολίγοις θέτει ως μέτρο σύγκρισης το ποσοστό επί του ημερομισθίου που καλείται κάθε πολίτης να καταβάλει για βενζίνη. Με βάση λοιπόν τη συγκεκριμένη μέτρηση οι Έλληνες είμαστε οι πέμπτοι που πληρώνουμε πιο ακριβά τη μετακίνηση μας με το αυτοκίνητο. Πρωταθλητές αναδεικνύονται οι …πετρελαιοπαραγωγοί Νορβηγοί! Στον αντίποδα ένα γαλόνι βενζίνης στη Βενεζουέλα κοστίζει μόλις 1,56 δολ…

Ενδεικτικά οι ακριβότερες χώρες, σύμφωνα με το Bloomberg (η σύγκριση γίνεται με γαλόνια και δολάρια):

1. Νορβηγία.

Τιμή ανά γαλόνι βενζίνης: 9.79 δολ.

Την πρωτιά της “τσουχτερής τιμής” κατέχει η Νορβηγία. Η σκανδιναβική χώρα δεν επιδοτεί τα καύσιμα από τα κέρδη της διότι προτιμά να επιδοτεί τις εθνικές τις υπηρεσίες, όπως την δωρεάν εκπαίδευση στα πανεπιστήμια και την εξοικονόμηση πόρων για τη βελτίωση των υποδομών.

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου της Νορβηγίας είναι το όνειρο κάθε ηλεκτρικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η χώρα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, που αποτελούν περίπου το 6 % των νέων αυτοκινήτων που πουλήθηκαν το προηγούμενο έτος.

Η Νορβηγία βρίσκεται στην δεύτερη θέση με τους πιο υψηλούς μισθούς στην Ευρώπη. Το μέσο ημερήσιο εισόδημα είναι 273 δολάρια. Χρειάζεται το 3,6 % του μισθού μιας ημέρας για να αγοράσουν ένα γαλόνι πετρελαίου.

2. Ολλανδία.

Τιμή ανά γαλόνι βενζίνης: 9,46 δολ.

Η ολλανδική οικονομία έχει παλέψει για να ανακάμψει, με το ΑΕΠ  στο 1,4 % κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν κάνει ελάχιστα για να ανακουφίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οι Ολλανδοί έχουν τον μεγαλύτερο φόρο καυσίμων στην ΕΕ και γι αυτό άλλωστε πολλοί είναι αυτοί που έχουν υιοθετήσει την λύση του…ποδηλάτου!

Με μέσο καθημερινό εισόδημα 136 δολάρια χρειάζονται το 6,9 % αυτού του μισθού για ένα γαλόνι βενζίνης.

3. Ιταλία.

Τιμή ανά γαλόνι βενζίνης: 9,34 δολ

Η οικονομία της Ιταλίας προσπαθεί να αφήσει πίσω της την μεγαλύτερη πτώση της οικονομίας της. Το ΑΕΠ απροσδόκητα υποχώρησε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, μετά από 0,1 % αύξηση του προηγούμενου τριμήνου.

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και οικονομική αβεβαιότητα ήταν ένα σοκ για την πατρίδα της Fiat και της Ferrari, όπου η ιδιοκτησία του αυτοκινήτου είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. Οι ιταλικές τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν 8,5 % από τον Ιούλιο.

Με ημερήσιο εισόδημα 99 δολάρια χρειάζονται το 9,4 % του μισθού για την αγορά ενός γαλονιού βενζίνης.

4. Δανία

Τιμή ανά γαλόνι βενζίνης: 9,14 δολ.

Η Δανία έχει διαπιστωθεί ως η χώρα με την μικρότερη εισοδηματική ανισότητα, τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους και το μικρότερο ποσοστό διαφθοράς στον κόσμο.

Η Κοπεγχάγη, η πρωτεύουσα, είναι ίσως η πιο φιλική πόλη στον κόσμο για ποδήλατο. Περισσότερο από το 50 % των κατοίκων της μετακινούνται με αυτό το μεταφορικό μέσο.

Η Δανία έχει τον υψηλότερο φόρο της βενζίνης στην ΕΕ και τιμές που είναι πάνω από 50 % υψηλότερες του παγκόσμιου μέσου όρου. Παρόλαυτα, είναι σχετικά φθηνή για τους Δανούς καθώς το μέσο ημερήσιο εισόδημα είναι 170 δολάρια, εκ των οποίων μόνο το 5,4 %  είναι απαραίτητο για να αγοράσουν ένα γαλόνι βενζίνης.

5. Ελλάδα.

Τιμή ανά γαλόνι βενζίνης: 8,81 δολ

Η ελληνική οικονομία βελτιώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο. Η βιομηχανία βελτιώθηκε, τα αποθέματα αυξήθηκαν και η Standard & Poors αύξησε τη βαθμολογία της για το μεγαλύτερο δανειστή της χώρας, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.

Παρ’ όλη την ανάκαμψη, η ανεργία συνεχίζει να μαστίζει τη χώρα και οι μισθοί βρίσκονται στο κατώτατο επίπεδο. Για να συμβάλει στην αναχαίτιση της χρέους, η Ελλάδα αύξησε τους φόρους της βενζίνης από το 2009 στα πιο υψηλά ποσοστά ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Το πρόβλημα του κόστους της βενζίνης για τους Έλληνες επιβαρύνεται από την ποσότητα που καταναλώνουν. Μόνο οι Νοτιοαφρικάνοι ξοδεύουν περισσότερα από το ετήσιο εισόδημα τους για να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους.

Με μέσο ημερήσιο εισόδημα 62 δολάρια οι Έλληνες χρειάζονται το 14 % του ποσού αυτού για βενζίνη.

Πηγή: newmoney.gr

Pin It on Pinterest