Ο “ανώνυμος” Έλληνας που δίνει χορηγία – μαμούθ για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

Έλληνας χορηγός με γενναιόδωρα αισθήματα έχει αναλάβει τα έξοδα που απαιτούνται… για τη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα. Ο πατριώτης χορηγός όμως, κρατάει την ανωνυμία του.

Τον περασμένο Οκτώβριο επισκέφτηκαν την Αθήνα οι τρεις δικηγόροι, η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ, ο Τζέφρι Ρόμπερτσον και ο Νόρμαν Πάλμερ, για να συζητήσουν το θέμα της επιστροφής των γλυπτών και πως μπορούν να βοηθήσουν. Βέβαια, η δουλειά τους θα είχε και το ανάλογο κόστος.

Τις εβδομάδες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δικηγόρων και του υπουργείου Πολιτισμού, το θέμα της αμοιβής των δικηγόρων είχε δημιουργήσει πονοκέφαλο στην τότε ηγεσία του υπουργείου. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Τασούλας αναγνώριζε ότι η δημοσιότητα που είχε λάβει το θέμα με τη συμμετοχή της Αμάλ Αλαμουντίν- Κλούνεϊ στην ομάδα ήταν ανεκτίμητη αλλά ταυτόχρονα καταλάβαινε πως μια απευθείας ανάθεση -χωρίς να έχει γίνει διαγωνισμός- με χρήματα του Δημοσίου θα ήταν, τουλάχιστον, προβληματική.

Έχοντας όλα αυτά κατά νού ο κ. Τασούλας ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου για να βρει χρηματοδότη. Θετική ανταπόκριση βρήκε στο πρόσωπο ενός εφοπλιστή,ο οποίος είναι γνωστός για τις ευεργεσίες του και την αγάπη του για τις τέχνες, τα αρχαία, αλλά πάνω απ’όλα για την Ελλάδα.

Ο 80χρονος ανώνυμος εφοπλιστής βρίσκεται μεταξύ Αθήνας, Λονδίνου και Ελβετίας και εδώ και αρκετές δεκαετίες στηρίζει πολλές και διάφορες πολιτιστικές δράσεις στην Ελλάδα με συστηματικό τρόπο αλλά τελείως αθόρυβο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο τέως υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας εξήγησε στον Έλληνα χορηγό την κατάσταση,αλλά και το συνολικό κόστος. Εκείνος δέχτηκε, αλλά με την προυπόθεση να μην αποκαλυφθεί ποτέ το όνομά του ούτε καν στους διάσημους δικηγόρους. Πράγματι, στο συμβόλαιο το οποίο υπέγραψε η ελληνική πλευρά για την εκπόνηση της νομικής μελέτης για λογαριασμό του εφοπλιστή, δεν αναφέρεται πουθενά το όνομά του.

Πηγή: kathimerini.gr

Pin It on Pinterest

Share This