Ελιά: Φόβος για μειωμένη παραγωγή σε Ισπανία και Ιταλία – Οι εκτιμήσεις για Ελλάδα

Αντιμέτωπες με την ξηρασία και τον καύσωνα Ισπανία – Ιταλία. Πώς διαμορφώνονται οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στις κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης εξαιτίας της διαπιστωμένης πλέον σημαντικής μείωσης της ερχόμενης ελαιοπαραγωγής σε Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες λόγω της ξηρασίας και του καύσωνα βλέπουν τους ελαιώνες και τον ελαιόκαρπο να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Οι τελευταίες προσωρινές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μειωμένες παραγωγές σε Ισπανία κατά 50 με 60% και στην Ιταλία κατά 30 με 35%, συγκριτικά με την τρέχουσα σεζόν 2021/2022. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα, η τρίτη κύρια ελαιοπαραγωγός χώρα, αναμένεται να καταγράψει θετικό πρόσημο στην παραγωγή ελαιολάδου.

Στην Ιταλία

Μάχη για να σώσουν ότι μπορούν από την φετινή σοδειά από τις καταστροφές της ξηρασίας και του καύσωνα δίνουν οι αγρότες της Τοσκάνης, την καρδιά της βιομηχανίας ελαιολάδου της Ιταλίας.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων από την άνοιξη έχει επηρεάσει ακόμη και τα φυτά, που παραδοσιακά ευδοκιμούν σε ζεστές και ξηρές συνθήκες. Χαρακτηριστικό είναι, ότι σε περιοχές κοντά στη Φλωρεντία, το χώμα που έχει ξεραθεί από τον καυτό ήλιο δεν παράγει αρκετούς καρπούς.

Σύμφωνα μάλιστα, με εκτιμήσεις από τους συνεταιριστές της περιοχής, η φετινή παραγωγή μπορεί να μειωθεί κατά 50-60%. 

Στην Ισπανία

Φόβοι για μείωση της παραγωγής ελαιολάδου την σεζόν 2022/23 κατά 1/3 εκφράζουν οι παραγωγοί στη νότια Ισπανία, εξαιτίας της διαπιστωμένης πλέον σημαντικής μείωσης της ερχομένης ελαιοπαραγωγής, αλλά και της παραγωγικής επιβίωσης ελαιώνων της χώρας.

Ειδικότερα, η ASAJA, μια ένωση νέων αγροτών στην κύρια ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ανδαλουσίας, εκτιμά ότι η Ισπανία θα παράγει μικρότερη ποσότητα ελαιολάδου κατά 1 εκατομμύριο τόνους.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι το απόθεμα της Ισπανίας άνω των 500.000 τόνων ελαιολάδου θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη μείωση της παραγωγής τόσο για τις ξένες όσο και για τις εγχώριες αγορές. 

Εκτιμήσεις παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου για τη σεζόν 2021-2022

Στους 3.098.500 τόνους προβλέπεται ότι θα φτάσει η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου το καλλιεργητικό έτος 2021-2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC).

Η παραγωγή ελαιολάδου τριπλασιάστηκε τα τελευταία 60 χρόνια, για να φθάσει τους 3.266.500 τόνους την καλλιεργητική περίοδο 2019-2020. Την ίδια στιγμή, τα προσωρινά στοιχεία για την περίοδο 2020-2021 δείχνουν μείωση της παραγωγής κατά 7,9%, για όγκο 3.010.000 τόνων. Οι εκτιμήσεις για το καλλιεργητικό έτος 2021-2022 ανεβάζουν την παραγωγή σε 3.098.500 τόνους (+2,9%).

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, οι χώρες μέλη του Συμβουλίου παρήγαγαν 2.809.500 τόνους ελαιόλαδου το καλλιεργητικό έτος 2020-2021, που αντιπροσωπεύει το 93,3% του παγκόσμιου συνόλου. Περίπου 2.051.200 τόνοι (+6,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος καλλιέργειας) προήλθαν από την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Ισπανία παρήγαγε 1.389.000 τόνους (+23,4%), η Ιταλία 273.500 τόνους (-25,4%), η Ελλάδα 275.000 τόνους και η Πορτογαλία 100.000 τόνους (-28,8%). Οι υπόλοιπες χώρες-μέλη παρήγαγαν 34,5% λιγότερο ελαιόλαδο από το προηγούμενο έτος καλλιέργειας, συνολικά 758. 500 τόνους. Η Τουρκία παρήγαγε 210.000 τόνους (-8,7%), το Μαρόκο 160.000 τόνους (+10,3%), η Τυνησία 140.000 τόνους (- 68,2%) και η Αλγερία 70.000 (-44%). Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση έφτασε τους 2.054 000 τόνους στις χώρες μέλη του Συμβουλίου και τους 1.071.000 τόνους σε τρίτες χώρες. 

Τιμές παραγωγού

Αυξημένες καταγράφονται οι τιμές παραγωγού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε Ελλάδα και Ισπανία, ενώ μία πτωτική τάση παρουσιάζουν οι τιμές για την Ιταλία και την Τυνησία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, οι τιμές στην Ελλάδα από τις 9 έως τις 15 Μαΐου διαμορφώθηκαν στα 3,30 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας αύξηση 3,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

Την ίδια περίοδο, οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία ήταν 3,39 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας αύξηση 0,4% την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

Πτώση κατά 6,5% σημείωσαν οι τιμές στην Ιταλία, φτάνοντας τα 4,35ευρώ/κιλό.

Μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 18% φτάνοντας τα 3,43 ευρώ/κιλό σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στην Τυνησία.

Πηγή: in.gr

Pin It on Pinterest