Η ΕΛΦΕΕ Ρόδου συμμετείχε στη μεγάλη κινητοποίηση του κλάδου των λογιστών, την Παρασκευή 7/11/2014 στην Πλατεία Συντάγματος, την οργάνωση της οποίας επιμελήθηκε η Διαδικτυακή Ομάδα Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών, με την παράλληλη υποστήριξη πολλών συλλόγων από όλη τη χώρα.
Τα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα των τελευταίων ετών έχουν καταστήσει μονόδρομο την αντίδραση και ενότητα όλων μας, λογιστών, φορολογούμενων και επιχειρήσεων.
Στην πορεία έδωσαν βροντερό παρόν χιλιάδες συνάδελφοι από όλη τη χώρα για να στηρίξουν τα πολλά και σημαντικά αιτήματα του κλάδου.
Ζητήματα όπως, ο περιορισμός των υποχρεώσεων που αυξάνουν υπέρμετρα την εργασία μας σαν λογιστές, λόγω της εμπλοκής, λόγω της φύσης της δουλειάς μας χωρίς καν να ρωτηθούμε, στον ιμάντα μεταβίβασης της κρίσης και των ολέθριων συνεπειών της κρατικής χρεοκοπίας στις πλάτες των πολιτών της χώρας, με την αναπλήρωση των υπηρεσιών που παρείχαν οι Δ.Ο.Υ, ΚΕΠ, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ και άλλοι φορείς του δημοσίου, δυσχεραίνοντας τις πραγματικές μας εργασίες και υποχρεώνοντας τον βαριά φορολογούμενο πολίτη να καταβάλλει τίμημα για παροχές που δικαιούται δωρεάν από το κράτος, χωρίς τελικά αυτή η αύξηση των εργασιών να προσφέρει κάτι ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της Ελληνικής Οικονομίας ή των ατραπών στην οποία αυτή έχει περιέλθει λόγω του Μνημονίου και των λοιπών αγκυλώσεων της κρίσης και της γνωστής έλλειψης εκσυγχρονισμού.
Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι πως μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί μετατραπήκαμε σε άμισθους δημόσιους υπαλλήλους, (διότι σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε την ιδιωτικοποίηση των κεντρικών φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών όπως επιτάσσουν τρόικα και κυβέρνηση), η πίεση που ασκείται είναι εξοντωτική με τον καθημερινό μπαλτά των προστίμων πάνω από το κεφάλι μας.
Εργαζόμαστε σε συνθήκες μεγάλης πίεσης με τραγικό αποτέλεσμα να ασθενούν βαριά ή ακόμη και να πεθαίνουν άδικα συνάδελφοι μας, λες και βρισκόμαστε σε ακήρυχτο πόλεμο.
Καλούμαστε σε καθημερινή βάση να ερμηνεύσουμε και να διαχειριστούμε νομοθετικές αλλαγές και πρωτοβουλίες, προχειρογραμμένες ή και κακομεταφρασμένες, τις οποίες ακόμα και οι συντάκτες τους αδυνατούν να ερμηνεύσουν.
Τα πιο πρόσφατα επεισόδια σ’ αυτόν τον τραγέλαφο νομοθετημάτων και ερμηνευτικών εγκυκλίων, τα μέτρα για την απόδοση του ΦΠΑ κατά την είσπραξη ή την πληρωμή, η φορολόγηση των παροχών σε είδος που ανακοινώνονται πρωί, τροποποιούνται μεσημέρι και αλλάζουν ξανά το βράδυ.
Ζητούμενα, επίσης, στην μεγάλη κινητοποίηση ήταν και η επαναφορά του καθεστώτος των συγκεντρωτικών καταστάσεων όπως ίσχυε (ετήσια υποβολή για συναλλαγές άνω των 300 ευρώ), η απαλλαγή από την απογραφή των μικρών επιχειρήσεων, καθώς και η αποποινικοποίηση των ευθυνών του λογιστή με την ταυτόχρονη αναβάθμιση του ρόλου του.
Ταυτόχρονα, βέβαια, υπήρχαν και αιτήματα που αφορούν γενικότερα το φορολογικό καθεστώς της χώρας, όπως η ανάγκη ύπαρξης σταθερής φορολογικής νομοθεσίας με ορίζοντα τουλάχιστον 10ετίας, η κατάργηση όλων των «προσωρινών» χαρατσιών και έκτακτων φόρων (τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης), η κατάργηση του αντισυνταγματικού και φοροεισπρακτικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας βασισμένης στην πραγματική αξία των ακινήτων, καθώς και η θέσπιση ενός βασικού αφορολόγητου ορίου.
Η ανταπόκριση του Υπουργείου Οικονομικών στα αιτήματα αυτά μπορεί να μην είναι άμεση ούτε καν θετική. Οφείλει, όμως, το Υπουργείο να «ακούσει» τα αιτήματα ενός κλάδου που αναντίρρητα έχει σηκώσει και συνεχίζει να σηκώνει ένα πολύ μεγάλο βάρος των φορολογικών μεταρρυθμίσεων που έχουν θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια και να θέσει τουλάχιστον τις προϋποθέσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση του επαγγέλματος.
για το Δ.Σ της ΕΛΦΕΕ Ρόδου
Ο Πρόεδρος
Ηρακλείδης Ιωάννης |
Ο Γ. Γραμματέας
Παπαδημητρίου Παναγιώτης |