Έρχονται έφοδοι των «ράμπο» για την φοροδιαφυγή

Το γερμανικό μοντέλο με ξαφνικούς φοροελέγχους υιοθετεί το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ΤρύφωναςΑλεξιάδης από το βήμα της Βουλής.

Συγκεκριμένα οι «ράμπο» του υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνουν ξαφνικούς και εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους σε προμηθευτές του δημοσίου, ΜΜΕ, τεχνικές εταιρείες και πολυεθνικές.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, οι έφοδοι θα γίνουν στα πρότυπα αυτών που πραγματοποίησε πρόσφατα η Γερμανία σε μεγάλους ομίλους με στόχο να χτυπηθεί η μεγάλη και διαπλεκόμενη φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση στην φορολογία και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το επόμενο διάστημα:

•Θα παραταθεί η παραγραφή για πολύ μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που παραγράφονται στο τέλους του 2015, όπως η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Μέχρι σήμερα, έχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε 481 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ αλλά έχει ολοκληρωθεί σε μόλις 136 από τις 2.062 που περιλαμβάνονται.

•Στα σκαριά βρίσκεται ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων καταθέσεων που, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν αδήλωτο χρήμα, καθώς θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα εντοπισμού και φορολόγησης μαύρου χρήματος.

Όσοι δεν εκμεταλλευθούν την δυνατότητα τότε θα διατρέχουν τον κίνδυνο στη συνέχεια να αποκαλυφθούν με την ενεργοποίηση του περιουσιολογίου και να χάσουν ακόμα και το 100% των κεφαλαίων τους.

•Θεσπίζονται κίνητρα για την χρήση πλαστικού χρήματος. Τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις. Μάλιστα θα δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός που θα είναι ακατάσχετος για χρέη προς ιδιώτες και τράπεζες από τον οποίο οι επαγγελματίες θα εισπράττουν τα έσοδα από τις εισπράξεις με πλαστικό χρήμα.

•Κατάργηση των επισκέψεων στις Δ.Ο.Υ (όλες οι συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά) από το 2016 , υλοποίηση της ηλεκτρονικής επίδοσης εγγράφων, κίνητρα (επιστροφή μετρητών, κληρώσεις δώρων) για τους πολίτες προκειμένου να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα για τις συναλλαγές τους αλλά και μείωση του κόστους χρήσης συσκευών POS από τις επιχειρήσεις.

Πηγή: real.gr

Pin It on Pinterest

Share This